Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучимо своју децу

Девојчица која је желела да помогне

Девојчица која је желела да помогне

ДА ЛИ познајеш некога ко је био или је сада јако болестан? — Да ли си пожелео да му некако помогнеш? — Шта ако је из неке друге земље или је друге религије? Да ли и тада желиш да му помогнеш да оздрави? — Једна девојчица која је живела у Израелу пре скоро 3 000 година показала је такав став. Хајде да видимо шта се десило.

Између древног Израела, где је она живела, и суседне Сирије често је долазило до сукоба (1. Краљевима 22:1). Једног дана су дошли Сиријци у Израел и одвели ту девојчицу у заробљеништво у Сирију. Тамо је постала слушкиња Наманове жене. Он је био заповедник сиријске војске и имао је веома тешку болест, која се зове губа, од које настају чиреви по телу и која може унаказити особу.

Једном приликом та мала слушкиња каже својој господарици како њен муж може бити излечен: ’Ако би Наман био у Самарији, Јеховин пророк Јелисеј би га могао излечити од губе.‘ Начин на који та девојчица говори о Јелисеју уверава Намана да га пророк заиста може излечити. Тако уз одобрење Вен-Адада, краља Сирије, Наман заједно са својом пратњом полази на пут дуг око 150 километара да би пронашао Јелисеја.

Прво одлазе код Јорама, краља Израела. Показују му писмо краља Вен-Адада у којем он тражи помоћ за Намана. Али Јорам не признаје ни Јехову ни пророка Јелисеја. Он мисли да Вен-Адад у ствари жели да започне сукоб с њим. Када Јелисеј чује за то, он каже краљу Јораму: „Молим те, нека тај човек дође код мене.“ Јелисеј жели да покаже да Бог има моћ да излечи Намана од његове тешке болести (2. Краљевима 5:1-8).

Када Наман стиже код Јелисеја с коњима и бојним колима, Јелисеј шаље гласника да му каже: ’Иди и окупај се седам пута у Јордану па ћеш оздравити.‘ Наман је љут. Он очекује да Јелисеј дође код њега и пређе руком преко оболелог места како би губа нестала. Уместо тога, пред њега излази само пророков гласник! Тако се Наман пун гнева окреће и полази кући (2. Краљевима 5:9-12).

Шта би ти урадио да си био један од Наманових слугу? — Види шта његове слуге кажу: ’Да је пророк тражио од тебе нешто велико, зар не би то учинио? Па зашто онда не учиниш и то што ти је рекао: „Окупај се и бићеш чист“?‘ Наман их слуша. Он ’силази и зарања у Јордан седам пута. Тада му тело постаје чисто као тело малог детета‘.

Наман се враћа код Јелисеја и каже: „Ево, сада знам да заиста нема Бога нигде на земљи осим у Израелу.“ Он обећава Јелисеју да више никада „неће приносити ни жртве паљенице ни друге жртве другим боговима, него само Јехови“ (2. Краљевима 5:13-17).

Да ли би желео да помогнеш некоме да сазна више о Јехови и о томе шта он све може учинити, као што је то урадила ова израелска девојчица? — Када је Исус био на земљи, један човек који је имао губу веровао је у њега и рекао му: „Ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Да ли знаш шта му је Исус одговорио? — „Хоћу.“ Исус га је излечио као што је Јехова излечио Намана (Матеј 8:2, 3).

Да ли знаш нешто о новом свету који ће Јехова створити, у коме ће сви људи бити здрави и живети заувек? — (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4). Сигурно ћеш онда желети да о тим дивним стварима причаш с другима!