Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Који језик је Исус говорио?

Изучаваоци се не слажу око тога који је језик Исус Христ говорио. Међутим, изгледа да је током свог живота на земљи, он користио једну варијанту хебрејског и један дијалект арамејског језика. Када је дошао у синагогу у Назарету, у Галилеји, читао је из Исаијиног пророчанства очигледно онако како је било записано на хебрејском. Библија не говори о томе да је преводио тај део на арамејски (Лука 4:16-21).

У погледу језика који су се говорили у Палестини у време када је Исус Христ живео, професор Ернест Рајт каже: „Грчки и арамејски су очигледно били у свакодневној употреби... Римски војници и службеници су се споразумевали на латинском, док су ортодоксни Јевреји користили хебрејски језик тог времена.“ С обзиром на то, није чудо што је натпис који је Пилат поставио на Исусов мученички стуб био исписан на три језика — хебрејском, латинском и грчком (Јован 19:20).

У својој књизи Discoveries From the Time of Jesus, Алан Милард каже: „У обављању својих свакодневних задужења, римски намесници су сигурно говорили грчки и могуће је да је Исус током суђења одговарао Пилату на том језику.“ Иако Библија не указује да ли је то стварно било тако, занимљиво је запазити да у том разговору није био потребан преводилац (Јован 18:28-40).

Према професору Рајту, „не постоји сигуран начин да знамо да ли је Исус говорио латински или грчки, али у свом поучавању он је обично користио арамејски или тадашњи уобичајени хебрејски, који је био под снажним утицајем арамејског језика“ (Biblical Archaeology, 1962, страна 243).

Колико је било велико храмско камење у Јерусалиму?

Када су ученици разговарали са Исусом о храмском камењу у Јерусалиму, један од њих је рекао: „Учитељу, гледај! Каквог ли камења, каквог ли здања!“ (Марко 13:1). Колико је било велико то камење?

Када је Исус био на земљи, узвишење на ком се налазио храм који је саградио краљ Ирод било је двоструко веће него у Соломоново време. То је било највеће узвишење у древном свету, које је подигла људска рука. Његове димензије су биле 480 са 280 метара. Каже се да је неко камење које се користило у градњи, то јест тесанац, било дуго 11 метара, широко 5 метара и високо 3 метра. Појединачна тежина неког камења била је више од 50 тона. Према једном изучаваоцу, један камен је чак био тежак близу 400 тона и био је „без премца по величини у древном свету“.

Исус је одговорио свом ученику: „Видиш ли ове величанствене грађевине? Неће се овде оставити ни камен на камену, све ће се срушити“ (Марко 13:2). Много тог огромног камења може се још увек видети након што су га 70 н. е. римски војници помоћу полуга сурвали с храмског узвишења.

[Слика на 26. страни]

Храмско камење које је сурвано са храмског узвишења, Јерусалим