Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто је Јуди било понуђено 30 сребрника да изда Исуса?

Када се Јуда Искариотски састао са свештеничким главарима да види колико ће му платити да изда Исуса, они су му понудили „тридесет сребрника“ (Матеј 26:14, 15). Том сумом су очигледно показали колико су презирали и потцењивали Исуса.

Ковани новац о ком је ту реч вероватно је био сребрни сикал, стандардна валута коју су користили Израелци. Колика је била куповна моћ 30 сикала? Према Мојсијевом закону, то је била цена једног роба. За исту суму могло се купити и парче земљишта (Излазак 21:32; Матеј 27:6, 7).

Када је пророк Захарија тражио да му неверни Израелци дају плату за пастирење Божјег народа, они су му избројали „тридесет сребрника“. То је био смишљен гест како би понизили Божјег пророка и показали да га не цене више од обичног роба. Јехова је затим наредио Захарији: „Баци у ризницу ту велику вредност којом су ме проценили!“ (Захарија 11:12, 13). Оно што је Захарија учинио послушавши ту заповест подсећа нас на оно што је касније Јуда урадио са истом сумом новца коју је добио за издају онога кога је Јехова поставио за пастира израелског народа (Матеј 27:5).

Шта је „потврда о разводу“ која се помиње у Библији?

У Мојсијевом закону стоји: „Ако човек узме жену и ожени се њом, па се догоди да му она не буде по вољи јер је на њој нашао нешто недолично, нека јој напише потврду о разводу, преда јој је у руке и отпусти је из своје куће“ (Поновљени закони 24:1). Која је била сврха тог документа? У Библији се не каже шта је један такав документ садржавао, али без сумње је служио томе да се заштите права и интереси напуштене жене.

Године 1951/52. пронађени су многи древни предмети у пећинама на северној страни Вади Мурабата, сувог речног корита у Јудејској пустињи. Међу бројним рукописима, пронађена је и потврда о разводу из 71. или 72. н. е. написана на арамејском језику. Тај документ је датиран на први дан месеца мархешвана шесте године јудејске побуне против Рима. Јосиф, син Нахсана, који је живео у Масади, тог дана се развео од Марије, ћерке Јонатана из Анавлате. Она је потом била слободна да се уда за било ког Јудејца за ког је хтела. Јосиф је Марији вратио мираз и четвороструко јој надокнадио сваку оштећену ствар која јој је припадала. Документ је потписао сам Јосиф, као и три сведока: Елијезер, син Малхе, Јосиф, син Малхе и Елеазар, син Анане.

[Слика на 25. страни]

Пећине у Вади Мурабату

[Слика на 25. страни]

Потврда о разводу из 71/72. н. е.

[Извори слика на 25. страни]

Пећине: Todd Bolen/Bible Places.com; потврда о разводу: Clara Amit, Courtesy of the Israel Antiquities Authority