Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какав је заиста наш небески Отац?

Какав је заиста наш небески Отац?

Какав је заиста наш небески Отац?

МНОГИ људи знају напамет Оченаш, узорну молитву којој је Исус поучио своје ученике (Матеј 6:9-13Даничић-Караџић). Сваки пут када је изговарају, они се обраћају Богу са „Оче наш“. Међутим, колико њих може рећи да га добро познаје?

Како је с вама? Колико добро познајете Бога? Да ли имате близак однос с њим и да ли му се обраћате у молитви делећи с њим своју радост и тугу? Шта заправо значи познавати Бога?

„Јехова је име његово“

Све што један малишан зна о свом оцу јесте да је он тата. Међутим, како расте, сазнаје како се његов отац зове и какав је он, и вероватно се поноси њиме. Како је с нашим небеским Оцем који нам је дао живот? Да ли знате његово лично име и шта оно значи?

Иако многи понављају речи „да се свети име твоје“ када изговарају Оченаш, можда не знају одговор на питање: „Које је то име?“ Звездано небо, величанствене планине, разнобојни корални гребени који врве животом — све су то докази Божјег постојања. Па ипак, они не откривају његово име. Да бисмо га сазнали, морамо се обратити Библији. У њој кратко и јасно пише: „Јехова је име његово“ (Излазак 15:3).

Бог жели да га познајемо по имену Јехова. Зашто? Зато што то име одражава његову личност. Оно дословно значи „Он проузрокује да постане“. Другим речима, он постаје шта год је потребно како би извршио своју вољу. Размислимо о следећем: Да би збринуо потребе своје породице, један отац постаје хранитељ, саветник, судија, посредник, заштитник и учитељ, у зависности од потреба и околности. На сличан начин, Јеховино име је гаранција да он може да изврши своју вољу на благослов свих који му служе, без обзира на околности.

Осмотримо различите улоге које Бог пун љубави преузима у складу са значењем свог имена. То ће нам помоћи да разумемо какав је он Бог и да сазнамо шта треба да чинимо како бисмо му се приближили.

„Бог љубави и мира“

Апостол Павле је назвао нашег Творца „Бог љубави и мира“ (2. Коринћанима 13:11). Зашто? Исус Христ је једном приликом рекао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Покренут снажном љубављу према људима, Бог је дао свог вољеног Сина као откупнину и тако омогућио онима који исказују веру у њега да живе вечно, без бола и патње који су последица греха. Зато је и Павле рекао: „Плата за грех је смрт, а Божји дар је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23). Зар то не треба да нас подстакне да волимо Бога и да му се приближимо?

Бог показује своју љубав не само према човечанству у целини већ и према верним појединцима. Древним Израелцима који су често били непослушни, Мојсије је рекао: „Зар Јехови тако враћаш, народе безумни што мудрости немаш? Зар он није Отац твој који те је створио, који те је начинио и утврдио?“ (Поновљени закони 32:6). Да ли увиђамо шта то значи? Као добар отац, Јехова се старао о свом народу, упркос томе што је добро знао њихове слабости. Збринуо је све њихове потребе — физичке, емоционалне и духовне.

У животу доживљавамо многе успоне и падове и понекад смо утучени, чак депресивни. Потребан нам је неко ко ће нам помоћи да на своју ситуацију и проблеме гледамо из исправног угла. Ко може пружити такву помоћ? Преко своје Речи Библије, Јехова нас с љубављу саветује и брине о нама. Ти свети списи објашњавају зашто толико патимо и како можемо успешно изаћи на крај с тим. Као што отац помаже свом сину који је пао и повредио се, Јехова се у својој великој љубави такорећи сагиње да би нам пружио потребну помоћ. Заиста, Јеховина рука није кратка за оне који исказују веру у њега (Исаија 59:1).

Бог такође показује своју љубав тако што „слуша молитве“ (Псалам 65:2). Зашто је то доказ његове љубави? Апостол Павле објашњава: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7). Ако се усрдно молите Богу и следите смернице из његове Речи, и ви можете осетити „Божји мир који превазилази сваки ум“.

„Бог који све зна“

За Јехову Бога се у Библији каже да је „у знању савршен“. Као „Бог који све зна“, он разуме људску природу и наше потребе боље него ико други (Јов 36:4; 1. Самуилова 2:3). Преко свог слуге Мојсија рекао је да „човек не живи само од хлеба него и од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Поновљени закони 8:3; Матеј 4:4). Дакле, да би наш живот био испуњен, нису нам довољне само материјалне ствари.

Путем своје Речи, Библије, наш Створитељ нам пружа важне смернице и савете. Када проучавамо Библију и примењујемо њене савете у животу, ми извлачимо корист „од сваке речи која излази из Јеховиних уста“. На пример, хришћанка по имену Зузана о свом породичном животу каже следеће: „Наш брак је бољи захваљујући томе што заједно читамо Библију, присуствујемо састанцима и другима преносимо оно што учимо. Божји савети су нам помогли да имамо исте циљеве и ближи однос.“

Како Божји савети и смернице могу и вама користити? Ако редовно проучавате Библију и примењујете њене савете, и ви можете очекивати многе благослове од Бога (Јеврејима 12:9).

„Бог спасења“

Данашњи свет је прожет раздорима. Нико не зна шта доноси сутра. Ако живите у земљи погођеној ратом, можда жудите за миром. У многим другим деловима света, људи живе у страху од криминала и насиља, економске нестабилности и терористичких напада. Ко ће нас избавити од свега тога? Сада је као никада раније људима потребна заштита и спасење.

„Јака је кула име Јеховино. У њу бежи праведник и налази заштиту“, пише у Библији (Пословице 18:10). Божје име, које је наша узданица, усмерава нашу пажњу на оно што је он урадио и што ће тек урадити како би избавио људе који верују у њега. Нема сумње у то да Јехова Бог може спасти свој народ. На пример, он је уништио фараонова бојна кола и војску како би избавио Израелце. Јехова се показао као веран Бог, који не заборавља оне који су у невољи и жели да им помогне (Излазак 15:1-4).

Наша будућност зависи и од тога да ли имамо веру у Јехову Бога као Спаситеља. Давид, краљ древног Израела, који је доживео бројне невоље, испољио је такву веру у Јехову следећим речима: „Ти [си] Бог спасења мога“ (Псалам 25:5). Уверен у то, апостол Петар је рекао: „Јехова зна како да људе који су му одани избави из кушње“ (2. Петрова 2:9).

Ономе ко се узда у његову помоћ Бог обећава: „Заштитићу га јер познаје име моје“ (Псалам 91:14). Данашње Божје слуге су се увериле у истинитост тог обећања. Хенрик из Пољске верно служи Јехови већ 70 година упркос невољама и прогонству. Када је имао свега 16 година, његов отац је послат у концентрациони логор Аушвиц. Хенрик и његов брат су смештени у нацистички поправни дом за младе. Касније су га премештали из једног логора у други. У вези са догађајима из тог времена, он каже: „У свим искушавајућим ситуацијама Јехова ме никада није оставио. Увек ми је помагао да останем веран, иако сам се неколико пута нашао очи у очи са смрћу.“ Заиста, Јехова својим слугама даје веру и снагу да истрају.

Бог ће ускоро доказати да је Спаситељ свима који исказују веру и очекују избављење од њега. Он је рекао: „Ја сам Јехова, и осим мене нема спаситеља“ (Исаија 43:11). У ’рату који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног‘, он ће са земље уклонити зле и избавити праведне (Откривење 16:14, 16; Пословице 2:21, 22). Јехова нас уверава: „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11).

Будимо „Божја деца“

У данима пророка Малахије, Израелци су тврдили да је Јехова њихов Отац. Ипак, када је требало да му искажу част и покажу оданост, приносили су на жртву нечист хлеб и слепе и хроме животиње. Зато их је Јехова питао: „Ако сам ја отац, зашто ме не поштујете?“ (Малахија 1:6).

Немојте направити исту грешку као ти неверни Израелци. Подстичемо вас да учите о Јехови Богу и да му се приближите. „Приближите се Богу“, саветује ученик Јаков, „и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8).

Имати Јехову као Оца подразумева одређене одговорности. Ако се трудите да му исказујете част тако што се верно држите његових мерила на свим подручјима живота, он никада неће заборавити ваш труд. Напротив, он ће вам помоћи да ходите стазом која води у обећани нови свет, у ком „смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откривење 21:4). У то време ће послушно човечанство „бити ослобођено робовања распадљивости и добити славну слободу Божје деце“ (Римљанима 8:21).

[Истакнути текст на 5. страни]

Бог жели да га познајемо по имену Јехова, које дословно значи „Он проузрокује да постане“

[Истакнути текст на 6. страни]

„У свим искушавајућим ситуацијама Јехова ме никада није оставио“ (ХЕНРИК)

[Истакнути текст на 7. страни]

„Наш брак је бољи захваљујући томе што заједно читамо Библију, присуствујемо састанцима и другима преносимо оно што учимо“ (ЗУЗАНА)