Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наша планета болује — ко јој може помоћи?

Наша планета болује — ко јој може помоћи?

Наша планета болује — ко јој може помоћи?

СИМПТОМИ су видљиви, температура расте. Један пример тога је оно што се дешава у селу Њуток на Аљасци, у субарктичкој регији. То место је саграђено на пермафросту, то јест трајно смрзнутом слоју тла. Сада се тај слој отапа. „Не желим [више] да живим на оваквом тлу“, жалио се један мештанин по имену Френк. „Превише је блатњаво.“ Истраживања предвиђају да би у току наредних десет година, ово приобално место могло нестати.

„Непобитна је чињеница да је клима све топлија“, закључио је Међународни панел за климатске промене (IPCC). Све веће температуре широм света говоре у прилог томе. Климатске промене доводе до екстремних временских прилика широм света као што су суше, обилне падавине, топлотни таласи и урагани. Шта ће бити с нашом планетом? Може ли јој се помоћи?

Шта се дешава са Земљом?

Као што се у болници прати стање једног пацијента, тако и климатолози пажљиво прате виталне функције наше планете. Сателити прате отапање глечера, метеоролошке станице мере количину падавина, бове мере температуру у дубинама океана, а метеоролошки балони прате ниво гасова у атмосфери. То обиље климатских података похрањује се у суперкомпјутере. Покрећу се симулације климатских процеса како би се предвидело шта ће се дешавати у наредним деценијама па чак и вековима.

Каква је дијагноза? Неки верују да је у нашој атмосфери превише гасова који воде до ефекта стаклене баште. Само у 2006, количина угљен-диоксида који је широм света пуштен у атмосферу износила је „близу 32 милијарде тона“, каже се у часопису Time. Попут стаклених површина стакленика, ти гасови задржавају топлоту наше планете и не дозвољавају јој да оде у свемир, чиме доприносе глобалном загревању. Какви су будући изгледи? Према IPCC-у, даљње емитовање гасова у досадашњој мери довешће до „многих промена у климатском систему наше планете“, што ће врло вероватно бити још горе од онога што смо до сада доживели. Многи се сада слажу да је решење у ограничавању емитовања угљен-диоксида. Међутим, чак и ако се емитовање тих гасова на неки начин обузда, компјутерски програми указују да би се „загревање Земље и подизање нивоа мора ипак још вековима наставило“.

Где се може наћи помоћ?

Мора се признати да климатологија представља сложену научну дисциплину. „На пример, шта ће се десити са облацима док је планета све топлија? Да ли ће, за разлику од уобичајених облака који не пропуштају сунчеву светлост, чешћа појава постати облаци на већим висинама који апсорбују топлоту и тако доприносе топлијем времену?“, изнето је у Интернет часопису Earth Observatory. Да ли ће се то заиста десити? „Научници тренутно немају одговор на то питање.“

С друге стране, Библија потврђује да је Јехова Бог „Створитељ неба и земље“ укључујући и ’облаке на висинама‘ (Постанак 14:19; Пословице 8:28). Бог је поетским језиком рекао да је „мудрост у облаке ставио“. Јехова заиста у потпуности разуме оно што научници не могу (Јов 38:36).

Запазите шта је Бог рекао о атмосфери наше планете, а што је забележено у Библији пре око 2 700 година: ’Киша пада с неба и не враћа се док не натопи земљу‘ (Исаија 55:10). Ово је једноставан и сажет опис кружног тока воде. Вода која испарава у облаке кондензује се и пада као киша која ’натапа земљу‘. Услед сунчеве топлоте, влага испарава и враћа се у атмосферу како би започела нови циклус. Јеховина Реч је открила невероватне детаље о климатским процесима наше планете вековима пре научних открића. Зар вам то не развија поуздање у Створитеља и његову моћ? Према томе, када је реч о исходу тренутних климатских промена, зар не би било разумно да очекујемо решење од Онога ко је створио ветар и кишу и ко добро познаје нашу планету? (Амос 4:13; Јов 38:28).

Земља је створена са сврхом

Иако постоје различита мишљења о томе каква је будућност наше планете, једно је сигурно: Земља је по свему јединствена. За разлику од других беживотних планета, на њој све врви од живота. Који услови то омогућавају? Научници помињу неколико фактора: Земља има обиље воде у течном стању, налази се на прецизној удаљености од Сунца и у својој атмосфери има одговарајућу смесу гасова, у шта спада и велика количина кисеоника.

Можда ћете се изненадити када сазнате да се о тим јединственим одликама наше планете говори у извештају о стварању, у библијској књизи Постанак. На пример, у Постанку 1:10 говори се да је Бог ’сакупио воде које је назвао морима‘ — што јасно указује на обиље воде у течном стању. У Постанку 1:3 читамо: „Бог рече: ’Нека буде светлост‘“. Наша планета је на таквом растојању од Сунца да већина воде на Земљи остаје у течном стању, али ако би била мало ближе Сунцу, вода би испарила у свемир.

У Постанку 1:6 каже се да је Бог створио „небески свод“, то јест атмосферу. Затим се у 11. и 12. стиху каже да је Бог створио траву, растиње и дрвеће. Све то указује да је тада постојао кисеоник, који је неопходан људима и животињама да би могли дисати.

Шта онда можемо закључити? Када је Бог створио Земљу — с обиљем воде у течном стању, на одговарајућој удаљености од Сунца и с прецизном смесом гасова у атмосфери — сигурно је то учинио с разлогом и сврхом. Библија нам каже: „[Бог] је није створио узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18). У Псалму 115:16 се наводи: „Небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским.“ Дакле, наша планета је створена да буде настањена људима.

Библија каже да је Бог створио први људски пар и ставио их у прелепи рај, познат као еденски врт. Требало је да га ’обрађују и да се брину о њему‘ (Постанак 2:15). Бог им је такође рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите“ (Постанак 1:28). Замислите само шта је то значило за њих! Требало је да прошире границе раја по целој земљи и да заувек живе на њој. Каква предивна будућност!

Нажалост, уместо да послуша Бога, први људски пар је изабрао да буде независан и тиме пркоси Богу, баш као што и већина људи данас чини (Постанак 3:1-6). До чега је то довело? Уместо да обрађују земљу и брину о њој, људи данас ’уништавају земљу‘ и то у незапамћеном обиму (Откривење 11:18). Међутим, утешно је знати да Бог није одустао од тога да нашу планету претвори у Рај. Библија нам даје следеће засигурање: ’Бог је утврдио земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност‘ (Псалам 104:5). У Проповеди на гори, Исус је обећао: „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5). Како ће се то десити?

Предстоје бољи дани!

„Климатске промене су светски проблем“, рекао је један бивши амерички председник. Зар се не слажете да је стога потребно решење на светском нивоу? Исус Христ је указао да је такво решење Божје Царство то јест Божје Краљевство. Поучио је своје следбенике да се моле: „Нека дође краљевство твоје“ (Матеј 6:9, 10). Према једном библијском пророчанству, то небеско краљевство је стварна владавина која ће управљати целом земљом и која ће ускоро „смрвити и уништити сва она краљевства [данашње владавине]“ (Данило 2:44). Штавише, оно ће ’уништити оне који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18). Јасно је да ће они који уништавају земљу и лоше користе њена природна богатства одговарати пред Богом и бити уништени.

Међутим, шта ће се догодити с нашом планетом која је због загађења доведена до руба пропасти? Вредна пажње је чињеница да је Исус, током свог живота на земљи, поседовао чудесну моћ над природним силама, као што су ветар и море. Са само неколико речи, умирио је снажну олују (Марко 4:35-41). Када буде владао с неба као „Господар над господарима и Краљ над краљевима“, Исус ће имати далеко већу моћ над земљом и природним силама (Откривење 17:14). У ствари, он је рекао да ће његова владавина бити ’поновно стварање‘ (Матеј 19:28). Један други превод на нашем језику користи израз ’обновљење свих ствари‘ (Бакотић). Исус ће поново створити, то јест обновити, услове на земљи, чинећи их сличним условима који су владали у еденском врту. Рај ће бити обновљен (Лука 23:43). Захваљујући Божјем Краљевству наша планета ће се потпуно опоравити.

Међутим, Божје Краљевство већ сада помаже људима. На који начин? Исус је прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима“ (Матеј 24:14). На ту вест се одазивају милиони особа и мењају свој живот. Захваљујући томе, савлађују се зависности које могу имати смртни исход, породични живот постаје бољи, а љубав замењује расну мржњу. Божје Краљевство заправо остварује оно што не може ниједна људска власт. Оно уједињује у истинско међународно братство скоро седам милиона људи из преко 235 земаља! Као поданици Божјег Краљевства они се припремају за вечни живот у рају на земљи.

Будућност наше планете је у сигурним рукама. Нека то буде случај и с нама!

[Слика на 27. страни]

Библија је описала кружни ток воде вековима пре научних открића

[Слика на 28. страни]

Исус је „запретио ветру и рекао мору: ’Умири се! Умукни!‘ И ветар је утихнуо и настала је потпуна тишина“

[Слика на 29. страни]

Када рај буде обновљен, земља ће се потпуно опоравити

[Извор слике на 26. страни]

Godo-Foto