Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ако је Адам био савршен, како је могао да згреши?

Ако је Адам био савршен, како је могао да згреши?

Питања читалаца

Ако је Адам био савршен, како је могао да згреши?

Адам је могао да згреши јер га је Бог створио са слободном вољом. Тај дар ни у ком случају није неспојив с чињеницом да је Адам био савршен. Заправо, само је Бог савршен у апсолутном смислу (Поновљени закони 32:3, 4; Псалам 18:30; Марко 10:18). Било ко или било шта друго може бити савршено само у ограниченом смислу. На пример, нож може бити савршен за сечење меса, али да ли бисте њиме јели супу? Савршенство нечега огледа се у томе да ли испуњава своју сврху.

С којом је сврхом, онда, Бог створио Адама? Бог је намеравао да преко Адама створи интелигентно људско друштво са слободном вољом. Они који би изабрали да воле Бога и његова мерила показали би то тако што би се држали његових закона. Дакле, послушност није била програмирана у човекове менталне способности, него је морала извирати из срца (Поновљени закони 10:12, 13; 30:19, 20). Адам би био непотпун, то јест несавршен, да није имао могућност да бира између послушности и непослушности. У вези с тим какав је избор Адам направио, Библија каже да је следио своју жену и да није послушао Божји закон који се тицао „дрвета спознања добра и зла“ (Постанак 2:17; 3:1-6).

Да ли то значи да је Бог створио Адама с моралном слабошћу, тако да није могао да доноси мудре одлуке и да се одупре искушењу? Пре Адамовог чина непослушности, Јехова је погледао све што је створио на земљи, укључујући и први људски пар, и закључио је да је све „веома добро“ (Постанак 1:31). Зато, када је Адам згрешио, Створитељ није морао да исправи неку грешку начињену у стварању, већ га је с правом сматрао потпуно одговорним за оно што је учинио (Постанак 3:17-19). Адам није допустио да љубав према Богу и оном што је исправно утиче на њега тако да изнад свега буде послушан свом Створитељу.

Док је био на земљи, Исус је такође био савршен човек као Адам. Међутим, Исус је за разлику од осталих Адамових потомака зачет деловањем светог духа, и зато није наследио слабости које би га чиниле подложним искушењима (Лука 1:30, 31; 2:21; 3:23, 38). Он је својом вољом остао веран Оцу упркос најснажнијим притисцима. Адам је био лично одговоран јер је слободну вољу користио тако што је одлучио да не послуша Јеховину заповест.

Зашто је онда Адам одлучио да буде непослушан Богу? Да ли је сматрао да ће му се тиме на неки начин околности побољшати? Не, јер је апостол Павле написао да „Адам није био преварен“ (1. Тимотеју 2:14). Он је одлучио да поступи по жељи своје жене, која је већ јела плод са забрањеног дрвета. Његова жеља да јој угоди била је већа од жеље да послуша свог Створитеља. Свакако, када му је био понуђен забрањени плод, требало је да застане и размисли о томе како ће непослушност утицати на његов однос с Богом. Немајући дубоку, безусловну љубав према Богу, Адам је био рањив на лоше утицаје, укључујући и утицај своје жене.

Адам је згрешио пре него што је постао отац, тако да су сви његови потомци рођени несавршени. Па ипак, и ми попут Адама имамо дар слободне воље. Нека наш избор буде да са захвалношћу размишљамо о Јеховиној доброти и развијамо снажну љубав према њему, јер он заслужује нашу послушност и обожавање (Псалам 63:6; Матеј 22:36, 37).