Пређи на садржај

Пређи на садржај

Догађаји проречени за наше време

Догађаји проречени за наше време

Догађаји проречени за наше време

БИБЛИЈА прориче да ће Божје Краљевство донети трајни мир и срећу (Данило 2:44). Исус је путем молитве Оченаш поучио своје ученике да се моле: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). У свом чувеном пророчанству које је изговорио пред својим ученицима на Маслинској гори, Исус је предвидео специфичне догађаје и стање које ће непосредно претходити доласку Краљевства. Сва та обележја заједно чине знак који ће бити јасно видљив свим искреним посматрачима. Која од следећих обележја тог знака лично запажате?

Међународни ратови. Исус је прорекао: ’Устаће народ на народ и краљевство на краљевство‘ (Матеј 24:7). Пре Првог светског рата 1914, ратови су углавном били локалног карактера. Први светски рат не само што је захватио већи део света већ је и убрзао развој наоружања страшнијег од свега што је до тада људима било познато. На пример, авиони који су откривени непосредно пре рата користили су се за бомбардовање цивила. Због масовне производње оружја број жртава је порастао у до тада незамисливим размерама, будући да је отприлике половина од 65 милиона мобилисаних војника изгубила живот или била рањена. Како је 20. век одмицао, крвопролиће се није зауставило. Према речима једног историчара, број војних и цивилних жртава у Другом светском рату „остаће заувек непознат“. Ратови се воде и дан-данас.

Распрострањена глад. „Биће глади“, прорекао је Исус (Матеј 24:7). Године 2005, у часопису Science је писало: „У свету постоји 854 милиона људи (око 14% укупне популације) који су хронично или повремено неисхрањени.“ Према извештају једне организације Уједињених нација из 2007, 33 земље немају довољно хране да прехране свој народ. Како је то могуће, будући да је производња житарица у порасту? Један разлог је тај што се земљиште и житарице који би се могли користити за производњу хране користе за производњу етанола, који се употребљава као гориво. „За количину етанола која је потребна да се само једном напуни резервоар џипа с погоном на четири точка потроши се онолико жита колико је довољно да се једна особа храни годину дана“, извештава се у јужноафричким новинама The Witness. У земљама у развоју, због повећања цена хране многи су принуђени да бирају између једног оброка и плаћања других основних трошкова, као што су лекови или грејање.

Разорни земљотреси. Исус је рекао: „Биће снажних земљотреса“ (Лука 21:11). Ако вам се чини да је данас више људи него икада раније погођено земљотресима, у праву сте. „Одједном видимо повећање сеизмичких активности на глобалном нивоу“, запазио је 2007. индијски сеизмолог Р. К. Чада. „Нико не зна зашто се то догађа.“ Осим тога, због пораста броја становника у трусним подручјима повећава се број страдалих. Земљотрес који је 2004. захватио Индијски океан и проузроковао цунами учинио је да се та година памти као „друга најфаталнија година у забележеној историји“ у којој су „земљотреси однели највише жртава у последњих 500 година“, извештава Геолошки институт Сједињених Држава.

Неизлечиве болести. „Биће пошасти“, прорекао је Исус (Лука 21:11). Широм света, старе и нове болести погађају све већи број људи, а сви покушаји да се пронађе лек на крају се покажу као безуспешни. На пример, међународни напори да се искорени маларија увек изнова остају без видљивих резултата будући да болест све више измиче контроли. Осим тога, милиони умиру од познатих болести, као што је туберкулоза (ТБЦ), која данас хара упоредо са сидом и другим новим болестима. „Тренутно је једна трећина светског становништва инфицирана ТБЦ бацилом“, извештава Светска здравствена организација. Ова организација такође запажа да сида доприноси епидемији туберкулозе у многим земљама. Сваке секунде се неко зарази ТБЦ бацилом, који је све отпорнији на лекове. Један пацијент из Европе код кога је установљена ова болест био је „отпоран на сваки лек који смо имали“, извештава се у новинама New Scientist.

Морални и друштвени слом. „Безакоња ће све више бити, па ће код већине охладнети љубав“, рекао је Исус (Матеј 24:12). Осим тога, и апостол Павле је унапред указао на пад друштвених и моралних вредности. Он је објаснио да ће крај садашњег светског поретка обележити тешки „последњи дани“ који ће наступити непосредно пре Божјег Краљевства. „Људи ће бити себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога, и наизглед ће бити побожни, али неће побожно живети“ (2. Тимотеју 3:1-5). Да ли примећујете да људи испољавају те лоше особине у већој мери него раније?

Исус и Павле нису набројали све историјске, друштвене и политичке разлоге који су довели до оваквог стања у свету. Ипак, њихова пророчанства тачно описују догађаје и ставове које данас можемо видети. Али, шта ће бити у будућности? Исаијино пророчанство које је поуздано прорекло долазак Месије такође описује и позитивне промене које ће Божје Краљевство остварити на земљи. Осмотримо их у наредном чланку.

[Слика на 6. страни]

’Устаће народ на народ‘

[Слика на 7. страни]

„Биће пошасти“

[Извор]

© WHO/P. Virot