Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко може знати шта доноси будућност?

Ко може знати шта доноси будућност?

Ко може знати шта доноси будућност?

„Ја [сам] Бог... од почетка јављам шта ће на крају бити, од давнина јављам оно што још није било“ (Исаија 46:9, 10)

У ОВИМ несигурним временима, политички, финансијски и друштвени аналитичари прате историјске и савремене токове како би предвидели будућност. Други се, жарко желећи да сазнају шта им будућност доноси на личном плану, окрећу астрологији и окултизму. Ти људи често бивају разочарани одговорима. Да ли је заиста немогуће знати шта ће се десити са овим светом, нашом породицом и нама самима? У ствари, може ли ико знати шта доноси будућност?

У претходно цитираним речима које су биле упућене пророку Исаији, Свемоћни Бог Јехова описује своју способност да предвиди будућност. Преко Исаије, Бог је прорекао да ће Израелци бити ослобођени из вавилонског ропства и да ће се вратити да обнове Јерусалим и храм. Колико је прецизно било то пророчанство? Око 200 година унапред, Исаија је тачно именовао будућег освајача Вавилона, Кира. Осим тога, детаљно је описао Кирову тактику — да ће скренути ток реке Еуфрат која је штитила град. Чак је прорекао да ће огромна градска двокрилна врата непажњом остати отворена, што ће додатно олакшати Кирову победу (Исаија 44:24–45:7).

За разлику од Бога, људи немају способност да завире у будућност. „Не хвали се сутрашњим даном“, написао је мудри краљ Соломон, „јер не знаш шта ће дан донети“ (Пословице 27:1). Ове речи су још увек истините. Ниједан човек не може предвидети чак ни своју будућност. У ком смислу је Бог другачији? Он веома добро познаје све што је створио, укључујући и људску природу и склоности. Када одлучи да то учини, Бог може тачно предвидети како ће неки појединци или читави народи поступити. Надаље, он има неограничену способност да контролише исход неког догађаја. Када преко својих пророка каже да ће се нешто десити, он постаје онај који ’испуњава реч свог слуге и извршава оно што су објавили његови гласници‘ (Исаија 44:26). Само Јехова Бог с правом може дати такву изјаву.

Исаија је живео више од 700 година пре Исуса, Месије. Па ипак, он је пророковао о збивањима везаним за његов долазак. Међутим, посебно од 18. века критичари Библије оспоравају веродостојност књиге пророка Исаије. Они тврде да Исаијина књига заправо није пророчанска већ да је састављена након што се све већ десило, то јест да је писац касније једноставно записао чињенице. Да ли су те тврдње тачне? Године 1947. у пећини близу Мртвог мора пронађен је препис књиге Исаије, заједно с другим древним свицима. Изучаваоци су утврдили да је тај свитак начињен више од сто година пре рођења прореченог Месије, то јест Христа. Библија је заиста унапред говорила о будућности!

Исаија и други библијски писци нису прорицали будуће догађаје својом мудрошћу. Заправо, они су „говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио“ (2. Петрова 1:21). У наредном чланку размотрићемо неке детаље о Исусовом животу који су проречени преко Исаије. Затим ћемо осмотрити догађаје које су Исус и његови ученици прорекли за наше дане и за будућност.