Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пророчанства о Месији

Пророчанства о Месији

Пророчанства о Месији

ПОШТО је био упознат са оним што су Исаија и други пророци записали о Месији, јеврејски народ је дуго очекивао његов долазак. Заправо, непосредно пре него што се Исус појавио, многи Јевреји су били „у ишчекивању“ Месије (Лука 3:15). Занимљиво је да су библијска пророчанства описала упечатљиве детаље о Месијином животу. Ниједан човек није могао прорећи такве догађаје нити утицати на околности како би се та пророчанства испунила на Исусу.

Детаљи о Месијином рођењу. Исаија је прорекао да ће Месију, то јест Христа, родити девица. Описујући чудесне околности Исусовог рођења, апостол Матеј је написао: „Све се то догодило да би се испунило оно што је Јехова рекао преко свог пророка: ’Ево, девица ће затруднети и родиће сина‘“ (Матеј 1:22, 23; Исаија 7:14). Осим тога, Исаија је прорекао да ће Христ потећи из Давидове лозе, наводећи чак име Давидовог оца, Јесеја. Исус је заиста био директан Давидов потомак (Матеј 1:6, 16; Лука 3:23, 31, 32). Зато је пре његовог рођења анђео Гаврило рекао Исусовој мајци Марији: „Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца“ (Лука 1:32, 33; Исаија 11:1-5, 10; Римљанима 15:12).

Детаљи о Месијином животу. У синагоги у Назарету Исус је наглас читао Исаијино пророчанство, укључујући и следеће речи: „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима.“ Примењујући то пророчанство на себе, Исус је рекао: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули“ (Лука 4:17-21; Исаија 61:1, 2). Исаија је прорекао и да ће се Исус опходити на добар, благ и ненаметљив начин према онима којима је требало излечење. Матеј је записао: „Многи су пошли за њим, и све их је излечио, али им је забранио да шире глас о њему да би се испунило оно што је било речено преко пророка Исаије... ’Неће се свађати, нити ће викати... Стучену трску неће сломити‘“ (Матеј 8:16, 17; 12:10-21; Исаија 42:1-4; 53:4, 5).

Детаљи о Месијиним патњама. Исаија је прорекао да већина Израелаца неће прихватити Месију, већ да ће им он постати „камен спотицања“ (1. Петрова 2:6-8; Исаија 8:14, 15). И заиста, упркос томе што је Исус извршио многа чуда, људи „нису поверовали у њега, тако да су се испуниле речи које је рекао пророк Исаија: ’Јехова, ко је поверовао у оно што смо чули?‘“ (Јован 12:37, 38; Исаија 53:1). Још један разлог зашто Јевреји нису поверовали у њега било је популарно, премда погрешно веровање да ће Месија одмах ослободити народ римске власти и обновити независно Давидово краљевство на земљи. Будући да је Исус патио и умро, већина Јевреја није га прихватила као Месију. Али, Исаија је управо прорекао да ће Месија доживети патње пре него што постане Краљ.

У књизи пророка Исаије, Месија пророчански каже: „Леђа сам подметнуо онима који су ме ударали... Лице своје нисам заклонио од увреда и пљувања.“ Матеј извештава шта се дешавало док је Исусу било суђено: „Тада су му пљували у лице и ударали га песницама. Други су га шамарали“ (Исаија 50:6; Матеј 26:67). „Он је дозвољавао да га муче и није отворио своја уста“, написао је Исаија. Зато, када је Пилат испитивао Исуса о оптужбама Јевреја, „он му није одговорио, ниједну реч, тако да се намесник јако зачудио“ (Исаија 53:7; Матеј 27:12-14; Дела апостолска 8:28, 32-35).

Детаљи о Месијиној смрти. Исаијина пророчанства су говорила и о Исусовој смрти и о догађајима након ње. Исаија је прорекао: „Кад умре, гроб ће му бити међу злочинцима и међу богатима“ (Исаија 53:9). Како се испунило ово наизглед противречно пророчанство? Када је Исус умро, он је био прибијен на стуб између двојице разбојника (Матеј 27:38). Али касније је богати Јосиф из Ариматеје положио Исусово тело у своју тек исклесану гробницу (Матеј 27:57-60). На крају је Исусовом смрћу испуњен један од најважнијих делова Исаијиног пророчанства. Говорећи о Месији, Исаија је рекао: „Мој праведни слуга многима [ће] донети праведност, и њихове преступе узеће на себе.“ Заиста, Исус је својом смрћу обезбедио откупнину и тако је верне људе ослободио терета греха (Исаија 53:8, 11; Римљанима 4:25).

Поуздана пророчанства

Да би на темељу Светог писма потврдили идентитет Месије, апостоли и сам Исус цитирали су Исаијино пророчанство чешће од било које друге библијске књиге. Ипак, Исаијина књига није једина која је говорила о томе шта ће се десити у будућности. Многа друга пророчанства из хебрејског дела Светог писма такође су се односила на Исуса, његово Краљевство и благослове које ће оно остварити у будућности * (Дела апостолска 28:23; Откривење 19:10). Колико је било сигурно да ће се та пророчанства испунити? Исус је рекао Јеврејима: „Не мислите да сам дошао да обезвредим Закон или Пророке [хебрејски део Светог писма]. Нисам дошао да обезвредим, него да испуним. Јер заиста, кажем вам, пре ће се догодити да нестане небо и земља него да и најмање слово или делић слова нестане из Закона и да се све не испуни“ (Матеј 5:17, 18).

Исус је указао и на библијска пророчанства која су се испунила док је био на земљи и која ће се испунити непосредно након тога (Данило 9:27; Матеј 15:7-9; 24:15). Такође, сам Исус и његови ученици прорекли су догађаје у даљој будућности, од којих се многи одигравају пред нашим очима. Наредни чланак ће говорити о тим и другим библијским пророчанствима.

[Фуснота]

^ За више информација о пророчанствима која су се испунила на Исусу видети књигу Шта Библија заиста научава?, страна 200; издали Јеховини сведоци.

[Слика на 4. страни]

’Девица ће родити сина‘

[Слика на 5. страни]

„Лице своје нисам заклонио од увреда“