Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пророчанства о блиској будућности

Пророчанства о блиској будућности

Пророчанства о блиској будућности

ГОВОРЕЋИ о будућности људи и земље, апостол Петар је написао: „По његовом [Божјем] обећању очекујемо нова небеса и нову земљу у којима ће праведност пребивати“ (2. Петрова 3:13). Обећање о ’новим небесима и новој земљи‘ први пут је дато преко пророка Исаије (Исаија 65:17; 66:22). Цитирајући то пророчанство, Петар је показао да се оно у његово време још увек није у потпуности испунило.

Касније, око 96. н. е., Откривење дато преко апостола Јована повезало је ту „нову земљу“ с благословима Божјег Краљевства (Откривење 21:1-4). Сада се испуњавају Исусове речи као и речи апостола Павла о стању које ће владати у свету непосредно пред долазак Божјег Краљевства. Зато можемо очекивати да ће то краљевство ускоро успоставити нови свет. Како ће изгледати тај свет? Библијска књига пророка Исаије пружа нам одговор.

Благослови новог света

Светски мир и једна религија. „Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању“ (Исаија 2:2-4).

Мир између људи и животиња. „Вук ће боравити с јагњетом, леопард ће лежати с јаретом, теле и млади лав и ухрањена животиња заједно ће бити, а мали дечак водиће их. Крава и медведица заједно ће јести, а њихови младунци заједно ће лежати. Лав ће јести сламу као бик... Зло се више неће чинити нити ће се пустошити на свој светој гори мојој, јер ће земља бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“ (Исаија 11:6-9).

Обиље хране за све. „Јехова над војскама припремиће свим народима на овој гори гозбу од најбољих јела, гозбу од старих вина, од најбољих јела пуних мождине, од старих вина без талога“ (Исаија 25:6).

Смрти више неће бити. „Заувек ће [Бог] уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица. Уклониће срамоту са свог народа по свој земљи, јер је тако рекао Јехова“ (Исаија 25:8).

Мртви ће ускрснути. „Мртви ће оживети. Устаће мртво тело мог народа. Пробудите се и кличите радосно, ви који живите у праху!... Земља ће вратити немоћне мртваце“ (Исаија 26:19).

Месија ће праведно судити. „[Он] неће судити по ономе што види, нити ће укоравати по ономе што чује. По правди ће судити сиромашнима, праведно ће укоравати бранећи кротке на земљи“ (Исаија 11:3, 4).

Слепи и глуви ће бити излечени. „Тада ће се отворити очи слепима и уши глувима отвориће се“ (Исаија 35:5).

Пустиња ће постати плодна. „Радоваће се пустиња и безводни крај, веселиће се пуста земља и процветаће као шафран. Цветаће и веселиће се, клицаће од радости и весеља“ (Исаија 35:1, 2).

Нова земља. „Ја стварам нова небеса [нову небеску власт] и нову земљу [праведно људско друштво]. Оно што је пре било неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати. Али се радујте и веселите довека због онога што стварам... Они [становници Божјег обећаног новог света] ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити, а неко други се населити, неће они садити, а неко други јести. Јер ће дани мом народу бити као дани дрвету, и моји ће изабраници уживати у плодовима својих руку. Неће се узалуд трудити нити ће рађати децу коју ће невоља снаћи, јер су они потомство које је Јехова благословио, они и њихови потомци. Пре него што ме призову, ја ћу им се одазвати; док још буду говорили, ја ћу их услишити.“ „’Јер као што нова небеса и нова земља које стварам стоје преда мном‘, говори Јехова, ’тако ће стајати и ваше потомство и ваше име‘“ (Исаија 65:17-25; 66:22).

Проречена је сјајна будућност

Исаијина књига није једина библијска књига која је прорекла благослове за будућност. Библија је пуна пророчанстава која описују величанствене промене које ће Јехова остварити преко Христовог Краљевства. * Да ли бисте желели да живите у тим рајским условима? То је могуће! Лично се уверите шта Библија заиста каже о Божјој намери за будућност и сазнајте како и ви можете бити део тог света. Јеховини сведоци ће вам радо помоћи у томе.

[Фуснота]

^ За више информација о Божјем Краљевству и о томе шта ће оно остварити видети књигу Шта Библија заиста научава?, стране 76-85; издали Јеховини сведоци.

[Слика на 8. страни]

Људи ће живети у миру једни с другима, као и са животињама

[Слика на 9. страни]

Мртви ће поново оживети

[Слика на 10. страни]

Цела земља ће бити рај