Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Угледајте се на Бога‘

’Угледајте се на Бога‘

Приближимо се Богу

’Угледајте се на Бога‘

Ефешанима 4:32–5:2

ДОБРОТА; саосећање; опраштање; љубав. Нажалост, у данашње време је веома ретко видети да људи испољавају ове особине. А како је с вама? Да ли сте икада осећали да без обзира колико се трудите нећете успети да развијете ове племените особине? Можда вас мучи самокритичан став који вас наводи да мислите како никада нећете успети да показујете ове дивне особине због ствари које вам то отежавају, као што су укорењене лоше навике или болна искуства из прошлости. Ипак, Библија нас поучава овој утешној истини — наш Створитељ зна да имамо потенцијал да показујемо ове добре особине.

Божја Реч подстиче праве хришћане: „Зато се угледајте на Бога, као његова вољена деца“ (Ефешанима 5:1). Те речи су диван израз Божјег поверења у његове слуге. Како? Јехова је створио човека по својој слици, сличног себи (Постанак 1:26, 27). Бог је обдарио људе сличним особинама које и он има. * Стога, када Библија подстиче хришћане да се ’угледају на Бога‘ то је као да им сам Јехова каже: ’Ја верујем у тебе. Знам да упркос несавршености можеш у извесној мери бити попут мене.‘

Које су неке Божје особине које можемо опонашати? Пропратни стихови указују на њих. Запазите да је Павле пре подстицаја који је дао да опонашамо Бога рекао „зато“. Ова реч представља везу с претходним стиховима, у којима се помињу доброта, самилост и опраштање (Ефешанима 4:32; 5:1). Затим, након што саветује хришћане да опонашају Бога, Павле им у следећем стиху каже како се из њиховог живота треба видети да имају несебичну љубав према другима (Ефешанима 5:2). Заиста, када је реч о показивању доброте, искреног саосећања, спремног опраштања другима и показивања љубави, највећи пример који сви ми треба да опонашамо јесте Јехова Бог.

Зашто треба да имамо жељу да будемо слични Богу? Запазите како нас Павлове речи снажно мотивишу: „Угледајте [се] на Бога, као његова вољена деца.“ Зар ово није дирљива мисао? За Јехову су његове слуге попут деце коју много воли. Као што један дечак настоји да буде попут свог оца, тако и прави хришћани дају све од себе да буду попут свог небеског Оца.

Јехова не приморава људе да га опонашају. Напротив, он нам је указао част тиме што нам је дао слободну вољу. На нама је избор да ли ћемо се угледати на Бога или не (Поновљени закони 30:19, 20). Међутим, никада немојте заборавити да имате потенцијал да показујете особине које су сличне Божјим. Наравно, да бисте опонашали Бога прво га морате упознати. Библија вам може помоћи да сазнате све о Божјим особинама и његовом начину поступања. Његова узвишена личност привукла је милионе људи и навела их да се угледају на њега.

[Фуснота]

^ У Колошанима 3:9, 10 говори се да смо створени по Божјој слици што значи да можемо показивати његове особине. Они који желе да угоде Богу подстакнути су да обуку „нову личност, која се обнавља добрим познавањем Божје воље по слици онога који ју је створио“.