Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучимо своју децу

Да ли си икада био љубоморан попут Јосифове браће?

Да ли си икада био љубоморан попут Јосифове браће?

ХАЈДЕ да видимо шта значи бити љубоморан. Да ли ти се некада неко није допао само зато што су га други сматрали добрим, лепим или паметним? * — То је управо оно што се може десити када си на некога љубоморан.

Љубомора се може појавити у породицама у којима родитељи показују већу наклоност према једном детету него према другом. Библија говори о једној породици у којој је љубомора довела до великог проблема. Погледајмо до какве је то невоље довело и коју ми поуку можемо из тога извући.

Јосиф је био једанаести Јаковљев син и његова полубраћа су била љубоморна на њега. Да ли знаш због чега? — Зато што је Јаков имао већу наклоност према Јосифу него према њима. Он је, на пример, направио једну прелепу пругасту хаљину за Јосифа. Јаков га је посебно волео „јер му се родио под старост“ и зато што је био прво дете његове вољене жене Рахеле.

Библија каже: ’Кад су Јосифова браћа видела да га њихов отац воли више него све њих, почела су да га мрзе.‘ Затим је једног дана Јосиф испричао својој породици да је имао сан у коме су се сви, укључујући и њиховог оца, клањали пред њим. „Његова браћа су постала љубоморна на њега“, стоји у Библији и чак га је и отац прекорио када му је испричао тај сан (Постанак 37:1-11).

Након неког времена, када му је било 17 година, његова браћа су отишла километрима далеко од куће како би чували породична стада оваца и коза. Зато је Јаков послао Јосифа да види како су његова браћа. Знаш ли шта су скоро сви они желели да ураде када су га видели како долази? — Желели су да га убију! Али двојица од њих, Рувим и Јуда, то нису хтели.

Када су туда пролазили неки трговци на свом путу за Египат, Јуда је рекао: „Хајде да га продамо.“ И тако су и учинили. Затим су убили јарца и умочили Јосифову хаљину у његову крв. Касније када су показали хаљину свом оцу, он је повикао: „Јосифа је сигурно прождрла нека опасна звер!“ (Постанак 37:12-36).

С временом, Јосиф је стекао наклоност фараона, који је био египатски владар. То се десило зато што је уз Божју помоћ могао да објасни два фараонова сна. Први је био о седам здравих крава иза којих је ишло седам болесних крава. Други сан је био о седам здравих класова након којих је уследило седам сасушених класова. Оба сна, као што је објаснио Јосиф, значила су да ће наступити седам родних година након којих ће уследити седам година глади. Тако је, по фараоновој наредби, Јосиф постављен да брине о складиштењу хране током родних година како би се припремили за период несташице.

Када је глад наступила, Јосифовој породици, која је била километрима далеко, била је потребна храна. Зато је Јаков послао десеторо Јосифове старије браће у Египат да донесу храну. Они су се појавили пред Јосифом, али га нису препознали. Јосиф је, не откривајући својој браћи ко је он у ствари, желео да испита да ли су се они променили и сазнао је да им је жао што су се тако лоше понашали према њему. Након тога им је рекао ко је он. Како су се само изгрлили и како су били срећни што се поново виде! — Постанак, поглавља 40 до 45.

Шта из ове библијске приче можеш научити о љубомори? — Љубомора може водити до великих проблема, чак може навести особу да повреди свог брата! Хајде да прочитамо Дела апостолска 5:17, 18 и 7:54-59 где можемо видети шта су неки људи учинили Исусовим ученицима због љубоморе. — Након што смо ово прочитали, да ли видиш зашто морамо пазити да не постанемо љубоморни? —

Јосиф је живео 110 година. Имао је децу, унучад и праунучад. Можемо бити сигурни да их је Јосиф често поучавао да воле једни друге и да избегавају да буду љубоморни (Постанак 50:22, 23, 26).

^ Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете га да се изрази.