Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бог стоји иза данашњих наводно чудесних излечења?

Да ли Бог стоји иза данашњих наводно чудесних излечења?

Да ли Бог стоји иза данашњих наводно чудесних излечења?

У НЕКИМ земљама није реткост видети ходочаснике како посећују светилишта за која многи тврде да су се у њима исцелили од тобоже неизлечивих болести. У другим земљама, исцелитељи тврде како лече људе натприродним моћима. Поред тога, на неким еуфоричним религиозним скуповима може се десити да неки болесници понесени емоцијама устану из инвалидских колица или баце своје штаке и тврде да су излечени.

Дотични исцелитељи углавном припадају различитим религијама и често једни друге оптужују да су отпадници, варалице или безбожници. Стога се поставља питање: ’Да ли Бог чини чуда преко организација које су често у међусобном сукобу?‘ На крају крајева, Библија каже: „Бог није Бог нереда, него мира“ (1. Коринћанима 14:33). С обзиром на то, да ли Бог стварно стоји иза таквих наводно чудесних излечења? Неки исцелитељи тврде да лече захваљујући Исусовој моћи. Хајде да осмотримо како је Исус лечио друге.

Како је Исус лечио људе

Исус је лечио болесне на начине који су веома другачији од савремених исцељења. На пример, он је излечио све који су му се обратили за помоћ. Није лечио тако што би из мноштва издвајао неке појединце, а остале отпустио неизлечене. Он је у потпуности излечио болесне и углавном истог момента. У Библији стоји: „Сви су желели да га дотакну, јер је из њега излазила сила и све их лечила“ (Лука 6:19).

За разлику од савремених исцелитеља вером, који често криве болесника за мањак вере ако не дође до излечења, Исус је лечио чак и оне који нису веровали у њега. На пример, једном је пришао слепом човеку који није тражио његову помоћ и излечио га. После га је упитао: „Верујеш ли ти у Сина човечјег?“ Тај човек је одговорио: „А ко је тај, господине, да верујем у њега?“ Исус му је рекао: „То је онај који говори с тобом“ (Јован 9:1-7, 35-38).

Можда се питате: ’Ако Исус није тражио од људи да верују у њега како би их излечио, зашто је често рекао онима које је исцелио: „Твоја вера те је излечила“?‘ (Лука 8:48; 17:19; 18:42). Тим речима, Исус је нагласио да су они које је вера покренула да га потраже били излечени, а они који то ниси учинили пропустили су прилику да им помогне. Излечене особе нису биле излечене својом вером, већ Божјом силом. У Библији се каже о Исусу: ’Бог га је помазао светим духом и силом, а он је пролазио земљом чинећи добро и лечећи све које је Ђаво тлачио, јер је Бог био с њим‘ (Дела апостолска 10:38).

У данашњим наводним исцељењима изгледа да новац често игра важну улогу. Исцелитељи вером су познати по томе што вешто долазе до велике суме новца. Захваљујући својим делатностима широм света, један такав исцелитељ је у једној години згрнуо око 58 милиона евра. Црквене организације такође зарађују на ходочасницима који путују у светилишта у нади да ће бити излечени. За разлику од њих, Исус никада није узимао новац од људи које је лечио. Некад их је чак нахранио (Матеј 15:30-38). Када је послао своје ученике да проповедају, Исус им је рекао: „Лечите болесне, подижите мртве, чистите губаве, истерујте демоне. Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Матеј 10:8). Зашто се поступци савремених исцелитеља толико разликују од онога што је Исус радио?

Ко стоји иза наводних излечења?

Већ дуже време су неки медицинари истраживали тврдње религиозних исцелитеља. Шта су утврдили? Према лондонском часопису Daily Telegraph, један лекар из Енглеске, који се 20 година бавио том тематиком, рекао је: „Не постоји ни један једини медицински налаз који би потврдио харизматске извештаје о чудесним излечењима.“ Па ипак, многи људи искрено верују да су били излечени захваљујући моћи реликвија, светилишта или религиозних исцелитеља. Да ли су они можда жртве преваре?

У својој чувеној Проповеди на гори, Исус је рекао да ће му религиозне варалице рећи: ’Господе, Господе, зар нисмо чинили многа моћна дела у твоје име?‘ Међутим, он ће им казати: „Никад вас нисам познавао! Одлазите од мене, ви који чините безакоње“ (Матеј 7:22, 23). Апостол Павле је о извору моћи за коју исцелитељи тврде да је поседују, рекао: „Безаконикова присутност, коју Сатана омогућује својим деловањем, пропраћена је сваким силним делом и лажним чудесним знаковима и знамењем и сваком неправдом и преваром“ (2. Солуњанима 2:9, 10).

Поред тога, наводна исцељења која су повезана с религиозним реликвијама, идолима и ликовима не могу бити од Бога. Зашто? Зато што Божја Реч јасно заповеда: „Бежите од идолопоклонства“ и: „Клоните се идола!“ (1. Коринћанима 10:14; 1. Јованова 5:21). Таква наводна исцељења представљају део Ђаволових сплетки којима жели да удаљи људе од служења правом Богу. Библија каже: ’Сатана се претвара да је анђео светлости‘ (2. Коринћанима 11:14).

Зашто су Исус и апостоли лечили људе?

Истинска чудесна излечења, која су забележена у грчком делу Библије, јасно су показала да су Исус и апостоли били послати од Бога (Јован 3:2; Јеврејима 2:3, 4). Исусова чудесна излечења такође су говорила у прилог поруци коју је проповедао. Библија о њему каже да је ’ишао по целој Галилеји, поучавајући у синагогама и проповедајући добру вест о краљевству и лечећи сваку болест и сваку немоћ у народу‘ (Матеј 4:23). Исусова чуда, која су обухватала не само исцељења већ и храњење мноштва људи, управљање природним појавама и чак враћање мртвих у живот, показала су шта ће учинити за послушне људе у свом Краљевству. То је заиста добра вест!

Таква чуда, то јест дарови духа, ишчезли су када су умрли Исус, апостоли и сви они на које су пренели те дарове. Апостол Павле је написао: „Дарови прорицања ће нестати, [чудом надахнути] језици ће престати, знање [стечено божанским провиђењем] ће нестати“ (1. Коринћанима 13:8). Зашто? Након што су испунила своју сврху, наиме, да укажу на то да обећани Месија и хришћанска скупштина имају Божју подршку, таква чуда, у која спада и лечење, више нису била потребна. Она су, према наведеном стиху, нестала.

Међутим, Исусова чудесна излечења имају једну важну поруку за нас данас. Уколико обратимо пажњу на оно што је Исус научавао о Божјем Краљевству и исказујемо веру у то, можемо с радошћу очекивати време када ће се, и у физичком и у духовном погледу, испунити следеће надахнуто пророчанство: „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24; 35:5, 6; Откривење 21:4).