Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус — савршен узор

Исус — савршен узор

Исус — савршен узор

ДА ЛИ желите да будете боља и срећнија особа? Апостол Петар је објаснио како је то могуће. Он је написао: „Христ [је] пропатио за вас и оставио вам пример како да у свему идете његовим стопама“ (1. Петрова 2:21). Заиста, пошто је Исус Христ водио изванредан начин живота, можемо много тога научити од њега. Ако га боље упознамо и обликујемо свој живот по томе, сигурно можемо постати боље особе и бити срећнији. Осмотримо поближе неке особине тог великог човека и видимо како нам може користити његов пример.

Исус је био уравнотежен. Иако је рекао да „нема где да спусти главу“, он није водио нити заговарао аскетски начин живота (Матеј 8:20). Одлазио је на гозбе (Лука 5:29). Његово прво забележено чудо — када је на једној свадби претворио воду у добро вино — показује да није био недруштвен нити аскета (Јован 2:1-11). Па ипак, јасно је рекао шта му је најважније у животу: „Моја је храна да вршим вољу онога који ме је послао и да довршим његово дело“ (Јован 4:34).

Да ли сам анализирао свој живот да бих видео како могу уравнотежити материјалне и духовне ствари?

Исус је био приступачан. Библија описује Исуса као срдачног и пријатног човека. Није му сметало када су му људи долазили са својим проблемима и тешким питањима. Када је једном приликом био окружен мноштвом људи, жена која је 12 година боловала од мучне болести додирнула је његове хаљине, надајући се да ће јој то помоћи. Иако би је можда други због тога прекорили, он није одбио да јој помогне већ јој је љубазно рекао: „Кћери, твоја вера те је излечила“ (Марко 5:25-34). Деца су се такође осећала лепо у његовом друштву, знајући да ће обратити пажњу на њих (Марко 10:13-16). Између њега и његових ученика постојала је отворена, пријатељска комуникација. Они се нису устручавали да му се приближе (Марко 6:30-32).

Да ли су други слободни да ми приђу?

Он је био саосећајан. Једна од Исусових највећих врлина била је његова способност да се стави у положај других, да саосећа с њима и да им помогне. Апостол Јован је забележио да је Исус, видевши Марију како плаче за преминулим братом Лазаром, ’био дубоко дирнут и потресен‘ и да је „заплакао“. Посматрачима је било очигледно да је Исус осећао велику наклоност према тој породици и да се није устручавао да то јавно покаже. А какво је тек саосећање показао када је свог пријатеља вратио у живот! (Јован 11:33-44).

Једном другом приликом, човек који је патио од губе — ужасне болести због које је морао да живи изоловано од других — преклињао је Исуса: „Господе, ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Исусов одговор је заиста био дирљив: „Испруживши руку, дотакао га је и рекао: ’Хоћу. Очисти се‘“ (Матеј 8:2, 3). Исус није лечио људе само да би испунио пророчанство. Он је желео да им олакша патњу. Све што је радио било је у складу с једном од његових најпознатијих изјава: „Како желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Лука 6:31).

Да ли се саосећање према другима види у мојим поступцима?

Исус је био разуман и разборит. Иако је био безгрешан, он никада није очекивао савршенство од других нити се уздизао изнад њих. Његови поступци су увек одражавали разумевање њихове ситуације. Једном приликом, жена „која је у граду била позната као грешница“ сузама је опрала Исусове ноге како би показала своју веру и захвалност. Исус је није спречио у томе, на изненађење домаћина који ју је оштро прекорио. Знајући да је искрена, Исус је није осудио због њених грехова. Уместо тога, рекао је: „Твоја вера те је спасла. Иди с миром.“ Захваљујући Исусовом срдачном опхођењу, та жена је највероватније била подстакнута да напусти пређашњи начин живота (Лука 7:37-50).

Да ли сам познат као неко ко је брз да похвали и спор да осуди друге?

Он је био непристран и пун поштовања. Можда због сличног карактера и могуће родбинске везе, Исус је посебно волео свог ученика Јована. * Међутим, он није био пристран према њему нити му је повлађивао у односу на друге ученике (Јован 13:23). У ствари, кад су Јован и његов брат Јаков тражили повлашћене положаје у Божјем Краљевству, Исус им је одговорио: „Да седите с моје десне и с моје леве стране, то не могу ја дати“ (Марко 10:35-40).

Исус је увек показивао поштовање према другима. Он није гајио предрасуде попут људи свог времена. На пример, на жене се обично гледало као на мање вредне од мушкараца. Ипак, Исус је поштовао њихово достојанство. Он се први пут отворено представио као Месија управо једној жени, која није била Јеврејка већ Самарићанка. Учинио је то иако би је већина Јевреја с презиром гледала и сасвим сигурно јој се не би обратила (Јован 4:7-26). Такође, Исус је женама указао част да буду први сведоци његовог ускрсења (Матеј 28:9, 10).

Да ли сам непристран према људима друге расе, пола, језика и националности?

Он је био савестан син и брат. По свему судећи, Исусов поочим Јосиф је умро када је он био младић. Исус је вероватно издржавао мајку и млађу браћу и сестре радећи као тесар (Марко 6:3). У последњим тренуцима живота, бригу о мајци поверио је свом ученику Јовану (Јован 19:26, 27).

Могу ли опонашати Исуса тако што ћу савесно обављати породичне дужности?

Исус је био прави пријатељ. Као пријатељ, Исус је пружио савршен пример. На који начин? Он није одбацио своје пријатеље само зато што су грешили, чак и када су понављали исте грешке. Иако његови ученици нису увек поступали онако како је он желео, он се показао као прави пријатељ тако што им није приписивао погрешне мотиве већ се концентрисао на њихове добре стране (Марко 9:33-35; Лука 22:24-27). Није им наметао своје гледиште, већ их је подстицао да отворено кажу шта мисле (Матеј 16:13-15).

Изнад свега, Исус је волео своје пријатеље (Јован 13:1). Колико? Он је рекао: „Нико нема већу љубав од ове — да неко положи свој живот за своје пријатеље“ (Јован 15:13). Може ли неко дати својим пријатељима ишта вредније од самог живота?

Да ли остајем прави пријатељ чак и када ме други разочарају или увреде?

Он је био храбар и мужеван. Исус није био ни налик на слабу, пасивну личност како га приказују неки уметници. У Јеванђељима је описан као снажан, одлучан човек. Он је двапут истерао из храма трговце с њиховом робом (Марко 11:15-17; Јован 2:14-17). Када је руља дошла да ухапси „Исуса Назарећанина“, он је храбро иступио пред њих да би заштитио своје ученике и одлучно рекао: „Ја сам тај... Ако дакле мене тражите, пустите ове нека иду“ (Јован 18:4-9). Није чудо што је Понтије Пилат, видевши Исусову храброст приликом хапшења и мучења, рекао: „Ево човека!“ (Јован 19:4, 5).

Да ли сам одлучан и храбар када треба нешто да учиним?

Ове и друге изванредне Исусове особине чине га савршеним узором за нас. Ако се угледамо на њега, бићемо боље и срећније особе. Зато је апостол Петар подстакао хришћане да у свему иду његовим стопама. Да ли настојимо да у што већој мери следимо Исуса?

Више од узора

Међутим, Исус је много више од савршеног узора. Он је рекао: „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јован 14:6). Осим што је обзнанио истину о Богу пружајући људима прилику да му се приближе, Исус је верним особама омогућио вечни живот (Јован 3:16).

Говорећи о главном разлогу свог доласка на земљу, Исус је рекао: „Син човечји није дошао да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе“ (Матеј 20:28). Тиме што је дао свој живот као жртву, он је положио темељ како би људи добили вечни живот. Шта свако од нас треба да чини? Исус је објаснио: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3).

Дакле, ако добро упознамо Исуса, опонашамо његов начин живота и исказујемо веру у његову жртвену смрт, можемо добити вечни живот. Позивамо вас да одвојите време како бисте из Библије сазнали нешто више о томе и затим применили оно што стоји у њој, као што је то и Исус чинио. *

Исусов пример нам показује какве особе треба да будемо. Његова жртвена смрт нас може ослободити греха и његове последице, смрти (Римљанима 6:23). Колико нам само значи савршен узор Исуса Христа! Никада немојмо дозволити да због животних брига и обавеза пропустимо прилику да добро упознамо и у свему следимо пример највећег човека који је икада живео — Исуса Христа.

[Фусноте]

^ Јованова мајка Салома вероватно је била рођена сестра Исусове мајке Марије. Упоредити Матеја 27:55, 56 с Марком 15:40 и Јованом 19:25.

^ Детаљан опис Исусовог живота на земљи налази се у књизи Највећи човек који је икада живео; издали Јеховини сведоци.

[Оквир/Слике на 7. страни]

◼ Исус је био непристран и пун поштовања према свима

◼ Био је прави пријатељ до самог краја

◼ Био је храбар

Да ли настојим да у што већој мери следим Исуса?

[Слике на 5. страни]

Исус је био уравнотежен...

приступачан...

саосећајан