Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус — шта други кажу о њему

Исус — шта други кажу о њему

Исус — шта други кажу о њему

„Исус из Назарета... без сумње је најистакнутија личност у историји“ (Х. Џ. Велс, енглески историчар)

„Христ је... јединствен међу свим јунацима у историји“ (Филип Шаф, теолог и историчар швајцарског порекла)

КО ЗАСЛУЖУЈЕ да буде назван највећим човеком који је икада живео? Чиме се мери човекова величина? Његовом војном генијалношћу? Физичком снагом? Умним способностима? Или његову величину треба мерити по томе колико су његове речи и дела утицале на људе и по томе какав им је пример оставио?

Запазите шта су историчари, научници, изучаваоци, писци, политичке вође и други — како у прошлости тако и данас — рекли о човеку из Назарета, Исусу Христу.

„Било би потребно много невероватних манипулација да би се порекло да је најутицајнија особа — не само у ова два миленијума већ током целе људске историје — био Исус из Назарета“ (Рејнолдс Прајс, амерички писац и изучавалац Библије).

„Човек који је био потпуно недужан дао је себе као жртву за добро других, укључујући и своје непријатеље, и тиме откупио човечанство. То је био савршен чин“ (Мохандас Ганди, индијски политички и духовни вођа).

„Као дете сам поучаван и о Библији и о Талмуду. Ја сам Јеврејин, али сам очаран величанственом личношћу човека из Назарета“ (Алберт Ајнштајн, немачки научник).

„Исус Христ је за мене изванредна личност свих времена, целокупне историје, и као Син Божји и као Син човечји. Све што је Он икада рекао или урадио има значај за нас данас, и то се не може рећи ни за једног другог човека из садашњости или прошлости“ (Шолем Аш, пољски есејиста цитиран у часопису Christian Herald, курзив њихов).

„Тридесет пет година свог живота био сам нихилиста у правом смислу те речи, човек који ни у шта не верује. Пре пет година почео сам да верујем. Прихватио сам учење о Исусу Христу и цео мој живот се изненада променио“ (гроф Лав Толстој, руски писац и филозоф).

„Живот [Исуса Христа] има највећи утицај од свих људи који су постојали на овој планети и тај утицај је све већи и већи“ (Кенет Скот Латурет, амерички историчар и писац).

„Да ли треба да сматрамо да је историја коју откривају Јеванђеља пука измишљотина? Заиста, пријатељу мој, она ни по чему није ни налик измишљотини. Напротив, историја о Сократу, коју нико не доводи у питање, није тако добро потврђена као што је о Исусу Христу“ (Жан-Жак Русо, француски филозоф).

Очигледно, ако ико заслужује да буде наш животни узор, то је онда Исус Христ. Павле, учен човек из првог века кога је Исус изабрао да буде његов следбеник и да говори о њему другим народима, подстиче нас да ’упремо поглед‘ у Исуса (Јеврејима 12:2; Дела апостолска 9:3). Које нам животне поуке Исус пружа? Шта учимо из његовог живота?