Пређи на садржај

Пређи на садржај

Створитељ достојан наше хвале Откривење 4:11

Створитељ достојан наше хвале Откривење 4:11

Приближимо се Богу

Створитељ достојан наше хвале Откривење 4:11

ДА ЛИ сте се икада питали: ’Шта је смисао живота?‘ Они који верују да је живот резултат слепе еволуције узалуд покушавају да нађу одговор. Међутим, другачије је са онима који прихватају добро потврђену чињеницу да је Јехова Бог Извор живота (Псалам 36:9). Они знају да нас је он створио са одређеном сврхом. Та сврха се наводи у Откривењу 4:11. Погледајмо како те речи, које је записао апостол Јован, објашњавају зашто постојимо.

Јован описује како небески хор велича Бога: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је.“ Једино је Јехова достојан таквих израза поштовања. Зашто? Зато што је он „све створио“. Како те речи треба да утичу на његова интелигентна створења?

Каже се да је Јехова достојан да ’прими‘ славу, част и моћ. Наравно, он је најславнија, најдостојнија части и најмоћнија особа у свемиру. Међутим, већи део човечанства не признаје да је он Створитељ. Па ипак, постоје они који јасно виде Божја „невидљива својства“ у ономе што је створио (Римљанима 1:20). Срце пуно захвалности наводи их да дају Јехови славу и част. Свима који желе да чују они говоре о величанственим доказима да је Јехова све дивно створио и да због тога заслужује наше дубоко поштовање (Псалам 19:1, 2; 139:14).

Међутим, како Јехова може примити моћ од својих слугу? Наравно, ниједно створење не може дати моћ свемоћном Створитељу (Исаија 40:25, 26). С друге стране, пошто смо створени по Божјој слици, у извесној мери смо обдарени Божјим особинама, међу којима је и моћ (Постанак 1:27). Ако заиста ценимо оно што је Створитељ учинио за нас, користићемо своју моћ и снагу како бисмо му одавали част и славили га. Уместо да трошимо снагу само на личне интересе, сматраћемо да Јехова Бог заслужује да сву своју снагу дајемо у служби њему (Марко 12:30).

Која је сврха нашег постојања? Последњи део стиха из Откривења 4:11 одговара: „Твојом вољом све постоји и створено је.“ Ми нисмо настали својом вољом. Постојимо захваљујући Божјој вољи. Зато је живот који је усмерен само на личне интересе празан и бесмислен. Да бисмо пронашли унутрашњи мир, радост и задовољство и да бисмо били испуњени, морамо сазнати шта је Божја воља и затим ускладити свој живот с тим. Само тако можемо пронаћи сврху нашег постојања (Псалам 40:8).

[Извор слике на 31. страни]

NASA, ESA, and A. Nota (STScI)