Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чистоћа — зашто је важна?

Чистоћа — зашто је важна?

Чистоћа — зашто је важна?

Човечанство већ хиљадама година погађају болести и епидемије. Неки су сматрали да су болести биле израз Божјег гнева и да је он на тај начин кажњавао грешнике. Међутим, пажљивим посматрањем и марљивим проучавањем током векова откривено је да су често кривци мала створења која живе у нашем окружењу.

Истраживачи на пољу медицине утврдили су да пацови, мишеви, бубашвабе, муве и комарци могу бити преносиоци заразе. Такође су установили да људи често сами доприносе ширењу заразе једноставно тиме што не одржавају хигијену. Дакле, изгледа да одржавање чистоће може бити питање живота и смрти.

Очигледно је да се мерила чистоће веома разликују у зависности од обичаја и околности. У подручјима где нема текуће воде и адекватног канализационог система, одржавање хигијене може бити прави изазов. Па ипак, Бог је древним Израелцима пружио упутства о чистоћи док су путовали кроз пустињу — што су готово најтежи услови за одржавање хигијене који се могу замислити!

Зашто Бог придаје важност чистоћи? Које је разумно гледиште о одржавању хигијене? Које једноставне мере предострожности ви и ваша породица можете предузети како бисте умањили ризик од заразе?

ШКОЛА је готова и мали Макс, * који живи у Камеруну, враћа се кући. Гладан и жедан, улази у свој скроман дом, грли пса љубимца, ставља школску торбу на сто у трпезарији, седа и нестрпљиво чека оброк.

Мајка је у кухињи и чује да Макс улази, те му износи тањир врућег пиринча и пасуља. Међутим, израз на њеном лицу се мења када угледа школску торбу на чистом столу. Погледа свог сина и значајно каже: „Маааакс!“ Он одмах разуме о чему је реч, склања торбу са стола и трчи да опере руке. Убрзо се враћа на свој дуго очекивани оброк. „Извини, мама, заборавио сам“, промрмља постиђено.

Брижна мајка може учинити много тога како би допринела здрављу и чистоћи породице, али јој је потребна сарадња свих чланова домаћинства. Као што се види из Максовог примера, стрпљиво поучавање је неопходно пошто одржавање чистоће захтева неуморан труд а деци је стално потребно подсећање.

Максова мајка је свесна да се храна може загадити на много начина. Она не само да пажљиво пере руке пре припремања оброка, већ и пази да храна не стоји непокривена како је муве не би загадиле. Водећи рачуна о томе и одржавајући чистоћу у кући, она углавном нема проблема с пацовима, мишевима и бубашвабама.

Један важан разлог због ког Максова мајка толико брине јесте њена жеља да угоди Богу. Она објашњава: „Библија каже да Божји народ треба да буде свет јер је и Бог свет“ (1. Петрова 1:16). „Светост је блиска чистоћи“, додаје. „Зато желим да мој дом буде чист и да моја породица буде чиста. Наравно, то је могуће само зато што сви у породици чине свој део.“

Неопходна је сарадња у породици

Као што је и Максова мајка запазила, одржавање хигијене је породични подухват. С времена на време, неке породице се окупе како би разговарале о томе које су њихове потребе и како се могу побољшати, било да је у питању одржавање чистоће у кући или ван ње. Ти разговори такође доприносе јединству и подсећају сваког члана на то како он лично може допринети добробити свих. На пример, мајка може објаснити старијој деци зашто је потребно да перу руке након коришћења тоалета, руковања новцем и пре јела, а они затим могу пазити да ли се млађа деца придржавају тога.

Кућни послови се могу поделити међу члановима породице. Може се направити распоред да се кућа редовно чисти једанпут недељно и испланирати велико спремање једном или двапут годишње. А како је с двориштем или с простором око куће? Стјуарт Удал, поборник очувања животне средине, рекао је о Сједињеним Државама следеће: „Живимо у земљи у којој нестаје лепоте, у којој је све више ружноће, све мање отвореног простора и где се животна средина свакодневно уништава загађивањем, буком и штетним утицајима.“

Да ли и ви имате сличан утисак о вашем окружењу? У старо доба, а и дан-данас у неким местима у централној Африци, постојао је гласник који би се огласио звоном како би окупио народ а затим читао разне објаве. На сав глас, он је подсећао мештане да очисте град, испразне одводне канале, орежу дрвеће, ишчупају коров и побрину се за смеће.

Одлагање смећа је светски проблем и ноћна мора за многе власти. Управа неких градова не успева да организује скупљање смећа, које се тада гомила на улицама. Мештани могу бити позвани да помогну. Као добри грађани, хришћани су међу првима који се одазивају. Они се подлажу закону без притужбе (Римљанима 13:3, 5-7). Прави хришћани су спремни да учине и више него што се тражи од њих како би дали свој допринос. Они су заинтересовани за околину и преузимају иницијативу како би је очистили, и није им потребно да их на то подсети неки гласник. Они разумеју да је чистоћа одраз доброг васпитања и одговорног понашања. Чистоћа почиње од појединаца и породица. Једноставна примена санитарних мера и одржавање чистоће око куће допринеће бољем здрављу и добро ће се одразити на изглед околине.

Лична чистоћа доноси част Богу ком служимо

Чиста и уредна лична појава одраз је нашег служења Богу и често привлачи пажњу. Група од око 15 младића и девојака која је присуствовала конгресу Јеховиних сведока у Тулузу, у Француској, ушла је у један ресторан. За столом поред њих седео је један старији пар и очекивао најгоре — бучан разговор и узнемиравање. Међутим, били су импресионирани тиме како су се ови лепо обучени млади људи пристојно понашали и пријатно разговарали. Када се група спремала да крене, похвалили су их за примерно понашање и рекли једном од младића да је то права реткост у данашње време.

Они који посете подружнице, штампарије и стамбене објекте Јеховиних сведока често су импресионирани чистоћом коју тамо виде. Чиста одећа и редовно купање и туширање захтевају се од волонтера који раде и живе на тим местима. Дезодоранси и парфеми нису замена за личну хигијену. Када ти волонтери проповедају својим ближњима у вечерњим сатима или викендом, њихова уредна појава добро се одражава на поруку коју преносе.

’Угледајте се на Бога‘

Хришћани су подстакнути да се ’угледају на Бога‘ (Ефешанима 5:1). Пророк Исаија је забележио једну визију у којој су анђели описали Створитеља следећим речима: „Свет, свет, свет“ (Исаија 6:3). Тиме се наглашава Божја ненадмашна чистоћа. Сходно томе, Бог од свих својих слугу тражи да буду свети, чисти. „Будите свети, јер сам ја свет!“, позива их он (1. Петрова 1:16).

Библија подстиче хришћане да се „пристојно одевају“ (1. Тимотеју 2:9). Стога нас не изненађује што се у књизи Откривење каже да „фини лан, сјајан и чист“ представља праведна дела оних које Бог сматра светима (Откривење 19:8). С друге стране, грех се у Писму често упоређује с нечистоћом или прљавштином (Пословице 15:26; Исаија 1:16; Јаков 1:27).

Данас су милиони људи принуђени да живе у подручјима где је неопходан непрекидан труд како би се одржала физичка, морална и духовна чистоћа. Решење тог проблема доћи ће када Бог ’све учини ново‘ (Откривење 21:5). Када се то обећање оствари, свака врста прљавштине и нечистоће нестаће заувек.

[Фуснота]

^ Имена су промењена.

[Оквир на 10. страни]

Бог захтева чистоћу

Током путовања кроз пустињу, Израелци су добили упутства да се на адекватан начин побрину за уклањање људског измета (Поновљени закони 23:12-14). С обзиром на величину логора, то је сигурно био мукотрпан посао, али то им је без сумње помогло да се сачувају од болести као што су тифусна грозница и колера.

Народ је такође добио упутство да треба опрати или уништити било који предмет који би дошао у дотицај са угинулом животињом. Иако можда нису разумели разлог, Израелци су на тај начин били заштићени од инфекција и заразних болести (Левитска 11:32-38).

Пре обављања дужности у светом шатору, свештеници су морали да перу руке и ноге. Да би се напуниле бакарне посуде за прање сигурно је био потребан велики труд, али прање се изричито захтевало (Излазак 30:17-21).

[Оквир на 11. страни]

Савети лекара

Вода је неопходна за живот, али загађена вода може бити узрочник болести и смрти. Др Мбанге Лобе, начелник здравственог центра у луци Дуала у Камеруну, дао је неке практичне предлоге.

„Прокувајте воду за пиће уколико сумњате у њену исправност.“ Затим је упозорио: „Премда је употреба белила или других хемијских средстава на месту, она могу бити опасна уколико се не користе исправно. Увек перите руке водом и сапуном пре оброка и након коришћења тоалета. Сапун није прескуп, тако да га чак и сиромашни могу приуштити. Често перите одећу, користећи врућу воду уколико имате проблема с кожом или са одређеним заразама.“

„На одржавање хигијене у кући и око ње морају пазити сви чланови породице“, наставља доктор. „Често се занемарују тоалети и пољски ВЦ-и и због тога лако постају место где се скупљају бубашвабе и муве.“ Додајући једну важну опомену која се тиче деце, упозорио је: „Избегавајте купање у малим потоцима који се налазе у вашем крају. Они су пуни опасних микроба. Купајте се свако вече код куће пре одласка у кревет, добро оперите зубе и спавајте испод мреже која штити од комараца.“ Основна мисао која се налази иза свих ових предлога јесте да треба размишљати унапред, предузети акцију и избећи невољу.

[Слика на 10. страни]

Прањем одеће могу се спречити проблеми с кожом и зараза

[Слика на 10. страни]

Хришћани преузимају иницијативу у чишћењу околине

[Слика на 10. страни]

Брижна мајка може много допринети чистоћи породице