Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучимо своју децу

Зашто се Давид није плашио?

Зашто се Давид није плашио?

ДА ЛИ си се икада уплашио? * — Већини нас се то понекад догоди. Шта би могао да урадиш када се уплашиш? — Могао би да побегнеш код неког ко је већи и снажнији од тебе. Могу ти помоћи тата или мама. Од Давида можемо научити много о томе од кога да тражимо помоћ. Он је певао Богу: „Ја ћу се у тебе уздати... У Бога се уздам, нећу се бојати“ (Псалам 56:3, 4).

Шта мислиш, ко је Давида научио да се не боји? Његови родитељи? — Нема сумње да јесу. Његов отац, верни Јесеј, био је предак Исуса Христа, Божјег обећаног ’Кнеза Мира‘ (Исаија 9:6; 11:1-3, 10). Јесејев отац, Давидов деда, био је Овид. Једна библијска књига названа је по Овидовој мајци. Да ли знаш како се она звала? — То је Рута, верна жена чији је муж био Воз (Рута 4:21, 22).

Наравно, Рута и Воз су умрли много година пре Давидовог рођења. Можда знаш како се звала Возова мајка, која је била Давидова чукунбаба. Живела је у Јерихону и спасла је неке израелске уходе. Када су се зидови Јерихона срушили, њена породица је била заштићена јер је она на свој прозор окачила узицу од скерлетног конца. Да ли знаш њено име? — Она се звала Рава. Почела је да служи Јехови и њену храброст хришћани треба да опонашају (Исус Навин 2:1-21; 6:22-25; Јеврејима 11:30, 31).

Будући да су Давидови родитељи слушали заповест да поучавају своју децу, можемо бити сигурни да су причали Давиду о свим тим верним Јеховиним слугама (Поновљени закони 6:4-9). Дошло је време када је Божји пророк Самуило добио задатак да Давида, Јесејевог најмлађег сина, изабере за следећег краља Израела (1. Самуилова 16:4-13).

Једног дана, Јесеј је послао Давида да однесе храну тројици своје старије браће који су се борили против Божјих непријатеља, Филистеја. Када је Давид стигао, отрчао је на бојно поље и чуо како се див Голијат руга „војсци живог Бога“. Нико није смео да се бори с њим. Краљ Саул је чуо да Давид жели да се бори, па га је позвао код себе. Али кад је видео Давида, рекао му је: ’Ти си још дете.‘

Давид је испричао Саулу да је убио и лава и медведа када су покушали да однесу овцу из његовог стада. ’Тако ће проћи и Голијат‘, рекао је Давид. „Иди и нека Јехова буде с тобом“, одговорио му је Саул. Давид је пронашао пет глатких каменова, ставио их у своју пастирску торбу, узео праћку и пошао да се бори с дивом. Када је Голијат видео да му у сусрет долази обично дете, узвикнуо је: „Дођи к мени да твоје месо дам птицама.“ Давид му је одговорио: „Ја на тебе идем у име Јехове“, а затим је узвикнуо: „Ја ћу те убити!“

Тада је Давид брзо потрчао према Голијату, извадио камен из своје торбе, ставио га у праћку и погодио Голијата право у чело. Када су Филистеји видели да је њихов јунак погинуо, уплашили су се и почели да беже. Израелци су их потерали и победили. (Прочитајте као породица цео запис који се налази у 1. Самуиловој 17:12-54.)

Због тога што си млад, понекад се можеш плашити да следиш Божје заповести. Јеремија је био млад и у почетку се плашио, али Бог му је рекао: „Не бој се... Ја сам с тобом.“ Јеремија је скупио храброст и проповедао, баш као што му је Јехова рекао да чини. Попут Давида и Јеремије, и ти можеш победити страх ако се уздаш у Јехову (Јеремија 1:6-8).

^ Уколико читате с децом, црта треба да вас подсети да застанете и питање упутите својој деци.