Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је Бог?

Ко је Бог?

Ко је Бог?

КАКО бисте одговорили на ово питање? Неки сматрају да добро познају Бога — да је он њихов близак пријатељ. Други га пак доживљавају као далеког рођака. Они верују да он постоји, али не знају пуно о њему. Ако верујете у Бога, како бисте одговорили на следећа питања:

1. Да ли је Бог стварна особа?

2. Да ли Бог има име?

3. Да ли је Исус Свемоћни Бог?

4. Да ли је Богу стало до нас?

5. Да ли Бог прихвата све религије?

Ако бисте другима поставили ова питања, вероватно бисте добили мноштво различитих одговора. Зато не чуди што постоје многе погрешне представе и митови о Богу.

Зашто је важно знати одговоре

Када је причао с једном религиозном женом коју је срео на бунару, Исус Христ је нагласио колико је важно да знамо истину о Богу. Та жена, Самарићанка, прихватила је Исуса као пророка. Али нешто ју је мучило. Исусова религија се разликовала од њене. Када је изразила своју забринутост, Исус јој је отворено рекао: „Ви обожавате оно што не познајете“ (Јован 4:19-22). Очигледно, Исус је тиме хтео да каже да то што је неко религиозан не значи да познаје Бога на прави начин.

Да ли ове Исусове речи значе да је немогуће упознати Бога? Не. Исус је одмах затим рекао овој жени: „Прави обожаваоци [ће] обожавати Оца духом и истином, јер Отац тражи такве да га обожавају“ (Јован 4:23). Да ли сте међу онима који обожавају Бога „духом и истином“?

Веома је важно да знате одговор на то питање. Зашто? Исус је истакао колико је битно да добро упознамо Бога када се молио: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Заиста, ваша будућност зависи од тога да ли знате истину о Богу!

Да ли је заиста могуће знати истину о Богу? Наравно! Како је онда можете пронаћи? Исус је за себе рекао: „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јован 14:6). Такође је рекао: „Нико не зна ко је Отац, осим Сина и онога коме Син хоће да га открије“ (Лука 10:22).

Дакле, Бога можемо упознати преко учења Исуса Христа, његовог Сина. Заправо, он нам је обећао: „Ако се држите мога учења, заиста сте моји ученици. Сазнаћете истину, и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:31, 32, Савремени српски превод).

Како би Исус одговорио на пет питања наведених на почетку?

[Слика на 4. страни]

Да ли обожавате Бога кога заправо не познајете?