Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Добро знам муке које подносе“

„Добро знам муке које подносе“

Приближимо се Богу

„Добро знам муке које подносе“

(Излазак 3:1-10)

„СВЕТ, свет, свет је Јехова“ (Исаија 6:3). Ове надахнуте речи носе мисао да је Јехова Бог чист и свет у најпотпунијем смислу. ’Да ли је због своје светости хладан и неприступачан?‘, можда се питате. ’Да ли је таквом светом Богу стало до мене — грешног, несавршеног човека?‘ Погледајмо Божје утешне речи упућене Мојсију, које су записане у Изласку 3:1-10.

Док је једног дана чувао стадо, Мојсије је наишао на веома необичан призор — један грм је горео, али „није сагоревао“ (2. стих). Привучен тиме, он је пришао како би видео о чему се ради. Преко једног анђела, Јехова се из грма који је горео обратио Мојсију: „Не прилази овамо. Изуј сандале са својих ногу, јер је место на коме стојиш света земља“ (5. стих). Помислите само — пошто је Бог користио тај грм као знак своје присутности и тло око грма је било свето!

Тај свети Бог је имао добар разлог зашто је разговарао с Мојсијем и зато је рекао: „Видео сам невољу свог народа у Египту, чуо сам њихов вапај због оних који их терају на рад и добро знам муке које подносе“ (7. стих). Бог није био слеп и глув за невоље и молитве свог народа. Заправо, он је лично осећао њихову патњу. Запазите шта је рекао: „Добро знам муке које подносе.“ Што се тиче израза „добро знам“, једна књига каже: „Овим изразом се указује на приврженост, брижност и саосећање.“ Из речи упућених Мојсију види се колико је Јехова саосећајан и брижан Бог.

Шта је Бог предузео? Он није само посматрао са сажаљењем или саосећајно слушао свој народ. Био је покренут да нешто учини. Одлучио је да их избави из Египта и доведе „у земљу у којој тече мед и млеко“ (8. стих). Да би то остварио, Јехова је опуномоћио Мојсија, рекавши: ’Иди и изведи мој народ из Египта‘ (10. стих). Мојсије је у потпуности извршио тај задатак и 1513. пре н. е. извео Израелце из Египта.

Јехова се није променио. Његове данашње слуге могу бити сигурне да он види њихове невоље и чује позиве у помоћ. Он је потпуно свестан њихове патње. Јехова саосећа са својим верним слугама, али се не задржава само на томе. Он је брижан Бог који им такође помаже ’јер се брине‘ за њих (1. Петрова 5:7).

То што је Бог саосећајан улива нам наду. Уз његову помоћ, ми као несавршени људи можемо стећи одређену меру светости и бити по његовој вољи (1. Петрова 1:15, 16). Једна хришћанка која се бори с депресијом и обесхрабрењем пронашла је утеху из онога што је Мојсије доживео код грма. Она каже: „Ако Јехова може и обичну земљу учинити светом, можда постоји и зрачак наде за мене. Ова мисао ми је од велике помоћи.“

Да ли желите да сазнате више о светом Богу, Јехови? Блиско пријатељство с Јеховом је могуће зато што он „добро познаје грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:14).