Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Није било моје време“

„Није било моје време“

„Није било моје време“

Возач великог камиона за одвожење смећа изгубио је контролу над возилом. Скренуо је на тротоар, ударио један брачни пар и 23-годишњег младића који су се ту нашли. Једне њујоршке новине су известиле да је брачни пар погинуо на лицу места а да је младић изгубио свест. Када је дошао себи и схватио шта се десило, прво што је помислио било је: ’Не могу да верујем да се ово дешава. Молим те, Боже, помози ми да ово преживим.‘ Касније је рекао: „Није било моје време.“

ВЕРОВАТНО сте чули сличне приче. Када неко једва избегне несрећу, људи кажу: ’Није било његово време‘, али када неко страда на крајње необичан начин, они закључе: ’Дошло је његово време‘ или ’То је Божја воља‘. Било да се исход приписује судбини, срећи или Богу, у основи је исто гледиште. Многи верују да су догађаји у животу и њихов исход унапред одређени и да смо ми немоћни пред тим. Такво размишљање свакако није ограничено само на смртне случајеве и несреће, нити је одлика само нашег времена.

На пример, древни Вавилонци су веровали да на збивања међу људима утичу звезде и њихово кретање. Зато су посматрали небо и тражили знаке и предсказања која ће их водити. Грци и Римљани су обожавали богиње судбине, чија је моћ да одреде добру или лошу судбину понекад засенила и саму вољу врховних божанстава, Зевса и Јупитера.

Хиндуси и будисти на Оријенту верују да су збивања у нашем животу последица онога што смо радили у претходном животу, као и да ће садашњи поступци одредити наредни живот. Друге религије — укључујући и многе цркве хришћанског света — такође заступају таква фаталистичка веровања у виду доктрине о предодређености.

Зато не изненађује што чак и у данашњем наводно просвећеном и савременом добу многи људи још увек верују да њихове животне околности, свакодневне догађаје и коначан исход контролише судбина и да они то не могу променити. Да ли и ви тако гледате на живот? Да ли су добри и лоши догађаји у животу, успеси и неуспеси, па чак и рођење и смрт заиста предодређени? Да ли вашим животом управља судбина? Размотримо како нам Библија може помоћи да добијемо одговоре на та питања.

[Извор слике на 3. страни]

Ken Murray/New York Daily News