Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пружање помоћи после циклона у Мјанмару

Пружање помоћи после циклона у Мјанмару

Пружање помоћи после циклона у Мјанмару

ДАНА 2. маја 2008, разорни циклон Наргис погодио је Мјанмар и брзо постао ударна вест у многим земљама. * Скоро 140 000 људи је страдало или проглашено несталим након што су се огромни таласи ношени олујним ветром сручили на делту реке Иравади.

На сву срећу, нико од многих Јеховиних сведока с тог подручја није био повређен. Томе је у великој мери допринело то што су потражили заклон у својим добро саграђеним Дворанама Краљевства. У једном месту је 20 Сведока и још 80 мештана седело на крову Дворане Краљевства девет сати док је ниво воде нарастао на скоро пет метара. Сви су преживели. Нажалост, 300 других особа из тог села је изгубило живот. У многим селима су Дворане Краљевства биле једине грађевине које су издржале удар циклона.

Два дана након циклона, подружница Јеховиних сведока из Јангона послала је тим за пружање помоћи у скупштину у селу Ботингон, које се налази у делти реке Иравади. Путујући кроз опустошена места, избегавали су пљачкаше и пролазили поред мртвих тела која су се распадала. Стигли су у Ботингон с великим количинама пиринча, тестенине, воде и свећа, и први донели помоћ у тај крај. Након што су тамошњим Сведоцима поделили намирнице, чланови тог тима су одржали библијске говоре да би их охрабрили и оставили су им Библије и библијску литературу јер је сва њихова имовина нестала у циклону.

Сведоци с погођеног подручја показали су заиста задивљујућ став. Један од њих је рекао: „Изгубили смо све што смо имали. Сви смо остали без крова над главом. Сви усеви су нам пропали. Сва пијаћа вода је загађена због поплаве. Међутим, браћа и сестре нису толико забринути као други. Они се уздају у Јехову и његову организацију. Следићемо све смернице које добијемо, било да останемо овде у селу или да одемо негде другде.“

Једна група од 30 Сведока, који су такође све изгубили, радосно је певала песме Краљевства током десеточасовног путовања до места где су им тимови за пружање помоћи обезбедили храну, одећу и смештај. Док су још били на путу до свог одредишта, чули су да се у оближњем граду одржава покрајински састанак Јеховиних сведока. Одлучили су да најпре оду на тај састанак како би добили духовну храну и уживали у дружењу са суверницима.

Широм подручја које је погодио циклон, 35 кућа Сведока је било уништено, 125 је било делимично оштећено а 8 Дворана Краљевства је претрпело мању штету. На сву срећу, објекти подружнице нису били озбиљно оштећени.

Након удара циклона, подружница је била потпуно одсечена јер је велико дрвеће пало и закрчило околне путеве. Само неколико сати након што се олуја стишала, више од 30 чланова особља подружнице дошло је да уклони дрвеће голим рукама. Док су Сведоци радили, људи из тог краја су их задивљено посматрали. Убрзо је дошла група Сведокиња и донела хладне напитке и свеже воће за раднике, као и за комшије које су све то с неверицом посматрале. Када је један новинар видео шта се догађа, рекао је: „Ови људи су тако способни и вредни. Ко су они?“ Након што су му одговорили, прокоментарисао је: „Било би добро када би више људи испољавало такав дух заједништва као Јеховини сведоци!“

Сведоци су брзо основали два одбора како би се организовало пружање хуманитарне помоћи у различитим деловима земље. Стотине Сведока су добровољно учествовале у хуманитарном раду. За неколико дана су изградили нове куће за своје сувернике који су остали без домова. Док се градила кућа за једну Сведокињу, њене комшије су све то запањено посматрале. Једна комшиница је рекла: „Овој жени је њена црква саградила нову кућу. Од мојих пријатеља будиста нико није дошао да ми помогне. Требало је да постанем Сведок када ми је проповедала!“

Када су у месту Танлин група за градњу и одбор за пружање хуманитарне помоћи процењивали штету на једној кући која је била скоро потпуно уништена, заиста их је дирнуло када им је та породица рекла: „Ништа страшно се није догодило. Наша кућа није толико оштећена. Можемо да живимо у њој — није проблем. Неки Сведоци уопште немају кућу. Идите и помозите њима!“

На једном подручју у Јангону, неки људи су покушали да се током олује склоне у једну од тамошњих цркава. Међутим, врата цркве су била закључана и нико није могао да уђе унутра. Људи су били толико разочарани да су хтели да развале врата. Сасвим супротно томе, Јеховини сведоци су током циклона у својим Дворанама Краљевства пружили уточиште многим људима. На пример, у месту Дала је један брачни пар Сведока увео у Дворану Краљевства 20 преплашених комшија које су тражиле неко безбедно место. Ти људи ујутро нису имали где да се врате и били су гладни. Сведок је пронашао некога ко је продавао пиринач и купио је довољно за све њих.

Неки чланови једне породице из Јангона су Јеховини сведоци, док остали припадају другим религијама. Након удара циклона, цела породица је дошла на састанак у Дворани Краљевства. Зашто? Једна рођака је објаснила: „У нашој цркви су нам рекли да ће доћи и посетити нас након олује, али нико се није појавио. Дошли су само Сведоци. Од вас смо добили пиринач и воду. Ви нисте као друге цркве!“ Чланови те породице који нису Сведоци уживали су у разматрању чланка из Стражарске куле под насловом „Јехова чује наше вапаје“ и чак су се јављали да дају коментаре током састанка.

Једна госпођа која је проучавала Библију са Сведоцима дошла је на састанак недељу дана после циклона. Том приликом је прочитано писмо из подружнице у ком је било објашњено шта је све учињено да се пружи помоћ и споменута су искуства неких који су преживели циклон. Док је слушала читање писма, та госпођа се расплакала. Била је дирнута и срећна што је установљено да нико од Сведока није страдао и да су на сигурном. Након састанка је добила неке намирнице и уз њену кућу је подигнут шатор. Рекла је да су Сведоци показали искрену бригу за њу.

Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:35). Хришћански ученик Јаков истакао је да се права вера показује добрим делима (Јаков 2:14-17). Јеховини сведоци озбиљно схватају те речи и настоје да показују такву љубав тиме што пружају помоћ и подршку онима којима је то потребно.

[Фуснота]

^ У делу The Encyclopædia Britannica се објашњава: „На Атлантику и Карибима, тропски циклони се обично називају ураганима, док се у западном делу Тихог океана и на подручју Кинеског мора користи израз тајфун.“

[Истакнути текст на 11. страни]

Библија каже да се права вера показује добрим делима