Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поновно рођење — како се одиграва?

Поновно рођење — како се одиграва?

Поновно рођење — како се одиграва?

ИСУС није разговарао с Никодимом само о важности, узроку и сврси новог рођења, већ и о начину на који се оно одиграва. Он је рекао: „Ако се неко не роди од воде и духа, не може ући у Божје краљевство“ (Јован 3:5). Дакле, особа се поново рађа путем воде и духа. Али на шта се односи израз ’вода и дух‘?

Шта представљају ’вода и дух‘?

Као јеврејски верски учитељ, Никодим је сигурно био упознат с тим како се у хебрејском делу Писма користи израз „Божји дух“. О њему се говори као о Божјој активној сили која може утицати на људе да чине изванредна дела (Постанак 41:38; Излазак 31:3; 1. Самуилова 10:6). Зато када је Исус употребио реч „дух“, Никодим је сигурно разумео да се ради о светом духу, Божјој активној сили.

На шта је Исус мислио када је поменуо воду? Осмотримо догађаје који су у Библији записани непосредно пре и после разговора с Никодимом. Из њих сазнајемо да су и Јован Крститељ и Исусови ученици крштавали водом (Јован 1:19, 31; 3:22; 4:1-3). Тај обичај је постао добро познат у Јерусалиму. Зато када је Исус говорио о води, Никодим је могао разумети на шта указује — не на воду уопште, већ на воду крштења. *

Крштени „светим духом“

Ако се ’рођење од воде‘ односи на крштење водом, шта онда значи ’рођење од духа‘? Пре Никодимовог разговора са Исусом, Јован Крститељ је објавио да у крштењу не игра улогу само вода, већ и дух. Рекао је: „Ја сам вас крстио водом, а [Исус] ће вас крстити светим духом“ (Марко 1:7, 8). Марко, писац јеванђеља, описао је прво такво крштење следећим речима: „У те дане дошао је Исус из Назарета у Галилеји и Јован га је крстио у Јордану. И одмах, док је излазио из воде, видео је како се раздвајају небеса и како дух, као голуб, силази на њега“ (Марко 1:9, 10). Када је Исус био уроњен у реку Јордан, био је крштен водом. А у тренутку када је добио дух с неба, био је крштен светим духом.

Око три година након свог крштења, Исус је уверио своје ученике: „Ви ћете недуго након ових дана бити крштени светим духом“ (Дела апостолска 1:5). Када се то десило?

На Педесетницу 33. н. е., око 120 Исусових ученика било је окупљено у једној кући у Јерусалиму. „Одједном је настала хука с неба као код налета јаког ветра, и испунила је целу кућу у којој су седели. Тада су угледали нешто попут пламених језика... Сви су се испунили светим духом“ (Дела апостолска 2:1-4). Тог истог дана, и други у Јерусалиму били су подстакнути да се крстеу води. Апостол Петар је рекао мноштву: „Покајте се и нека се свако од вас крсти у име Исуса Христа за опроштење својих греха, и примићете дар светог духа.“ Какав је био резултат? „Тако су се крстили они који су свим срцем прихватили оно што је говорио, и тог дана се ученицима придружило око три хиљаде душа“ (Дела апостолска 2:38, 41).

Два корака

Шта нам та крштења откривају о поновном рођењу? Показују нам да се оно одиграва у два корака. Запазите да се Исус најпре крстио у води. Затим је примио свети дух. Слично томе, рани хришћани су најпре крштени у води (неке од њих је крстио Јован Крститељ) а затим су примили свети дух (Јован 1:26-36). Исто тако, 3 000 нових ученика најпре се крстило у води, а затим су добили свети дух.

Ако имамо на уму крштења која су се одиграла на Педесетницу 33. н. е., на који начин се онда одиграва поновно рођење данас? На исти начин као и у случају Исусових апостола и раних ученика. Особа се најпре покаје за своје грехе, прекине с лошим поступањем, преда свој живот Јехови како би му служила и обожавала га и затим обзнани своје предање крштењем у води. Након тога, ако је Бог изабере да буде владар у његовом Краљевству, она бива помазана светим духом. Први корак (крштење у води) зависи од особе, док други корак (крштење духом) зависи од Бога. Када се неко крсти на оба начина, он је поново рођен.

Међутим, зашто је Исус у разговору с Никодимом употребио израз ’родити се од воде и духа‘? Да би истакао да они који су крштени водом и духом доживљавају огромну промену. У следећем чланку ће бити речи о томе.

[Фуснота]

^ На сличан начин, апостол Петар је приликом једног крштења рекао: „Може ли ико ускратити воду?“ (Дела апостолска 10:47).

[Слика на 9. страни]

Јован је Израелце који су се покајали крштавао водом