Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поновно рођење — лична одлука?

Поновно рођење — лична одлука?

Поновно рођење — лична одлука?

КО ПРОУЗРОКУЈЕ поновно рођење? Када подстичу вернике да се поново роде као хришћани, неки проповедници цитирају Исусове речи: „Морате поново да се родите“ (Јован 3:7). Они наводе те речи као заповест, као да у ствари кажу: „Поново се родите!“ Тиме поучавају да је на сваком вернику да послуша Исуса и предузме неопходне кораке како би се поново родио. Ново рођење је према томе ствар личног избора. Међутим, да ли је такво гледиште у складу са оним што је Исус рекао Никодиму?

Пажљиво читање Исусових речи показује да Исус није научавао да човек сам може одлучити да ли ће бити поново рођен или не. Зашто то можемо рећи? Грчки израз преведен као ’родити се поново‘ може се превести и као ’родити се одозго‘. * Дакле, према том другом преводу, ново рођење долази „одозго“, то јест с неба или „од Оца“ (Јован 19:11; Јаков 1:17). Да, поновно рођење проузрокује Бог (1. Јованова 3:9).

Ако задржимо на уму израз „одозго“, није тешко разумети зашто неко не може проузроковати своје ново рођење. Размислите о вашем дословном рођењу. Да ли је била ваша одлука да се родите? Наравно да није. Слично томе, није на вернику да одлучи да ли ће бити поново рођен. Можемо бити поново рођени само ако Бог, наш небески Отац, то проузрокује (Јован 1:13). Зато је на месту оно што је апостол Петар рекао: „Нека је благословљен Бог и Отац нашег Господа Исуса Христа, јер нас је по свом великом милосрђу — ускрсењем Исуса Христа из мртвих — поново родио за живу наду“ (1. Петрова 1:3).

Да ли је то заповест?

Међутим, неки се могу питати: ’Ако је истина да нико не може сам одлучити да се поново роди, зашто је Исус дао заповест: „Морате поново да се родите“?‘ То питање је на месту. На крају крајева, ако су Исусове речи заиста заповест, он би тражио од нас да урадимо нешто што је ван наше моћи. То не звучи разумно. Како онда треба да разумемо речи: „Морате поново да се родите“?

Ако поближе осмотримо тај израз на изворном језику, видећемо да он није у императиву, то јест у облику заповести, већ у виду изјаве. Другим речима, када је Исус рекао „Морате поново да се родите“, он је изнео једну чињеницу а не заповест. Он је у ствари рекао: „Треба да се родите одозго“ (Јован 3:7Чарнић).

Да бисмо разумели како се заповест разликује од изјаве, осмотримо једно поређење. Претпоставимо да један странац жели да купи земљиште, али да по закону државе то могу учинити само домаћи држављани. Када изрази своју жељу, надлежна особа му каже: „Да бисте купили земљу, морате бити грађанин ове државе.“ Наравно, те речи нису заповест. Он не наређује том странцу: „Будите грађанин ове државе!“ Он једноставно наводи чињеницу — захтев за куповање земљишта. Слично томе, када је Исус рекао: „Морате поново да се родите“, он је једноставно навео чињеницу, то јест услов за ’улазак у Божје Краљевство‘.

Управо то Божје Краљевство скреће пажњу на још нешто што се тиче новог рођења, а то је: Која је његова сврха? Неопходно је да сазнамо одговор на то питање да бисмо исправно разумели шта значи бити поново рођен.

[Фуснота]

^ Неколико превода Библије преноси Јована 3:3 на овај начин. На пример, у преводу др Емилијана Чарнића стоји: „Ако се ко не роди одозго, не може видети царства Божија.“

[Слика на 6. страни]

Која је сличност између поновног и дословног рођења?