Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли је око Јерусалима била подигнута ограда од зашиљених колаца, како је Исус прорекао?

У свом пророчанству о уништењу Јерусалима, Исус је рекао за град: „Доћи [ће] дани кад ће твоји непријатељи подићи око тебе ограду од зашиљених колаца и опколиће те и притиснуће те са свих страна“ (Лука 19:43). Исусове речи су се обистиниле 70. н. е., када су Римљани под командом Тита подигли око града опсадни зид, то јест палисаду. Тит је имао три циља — да спречи Јудејце да побегну, да их наведе на предају и да их изгладњивањем присили на подложност.

Према Јосифу Флавију, историчару из првог века, када је донета одлука да се зид подигне, различите легије и мање јединице римске војске међусобно су се надметале ко ће први завршити свој део опсадног зида. У окружењу од неких 16 километара око града сва шума је била посечена, а палисада која је била дугачка око седам километара довршена је за само три дана. Тада су, према Јосифовим речима, „Јудејци изгубили сваку наду да ће побећи“. Препуштен глади и крволочним борбама између наоружаних фракција, град је пао у руке Римљана око пет месеци касније.

Да ли је краљ Језекија заиста саградио тунел у Јерусалиму?

Језекија је био краљ Јуде крајем осмог века пре н. е., у време сукоба с моћном асирском силом. Из Библије сазнајемо да је много допринео да се заштите Јерусалим и његове залихе воде. Између осталог, саградио је тунел, то јест водовод дугачак 533 метра како би довео изворску воду у град (2. Краљевима 20:20; 2. Летописа 32:1-7, 30).

Управо је такав тунел откривен у 19. веку. Постао је познат као Језекијин или Силоамски тунел. У њему је пронађен натпис који описује завршну фазу ископавања тунела. На основу облика и типа слова на натпису већина изучавалаца је дошла до закључка да тунел потиче из Језекијиног времена. Међутим, пре десет година неки су тврдили да је тунел изграђен 500 година касније. Године 2003, тим израелских научника објавио је резултате истраживања чији је циљ био да се утврди тачан датум изградње тунела. До каквог су закључка дошли?

Др Амос Фрамкин с Јеврејског универзитета у Јерусалиму каже: „Тест органске материје из малтера Силоамског тунела на угљеник 14 и тест сталактита уранијум-торијумом без сумње су доказали да је тунел изграђен у Језекијино време.“ Један чланак из научног часописа Nature додаје: „Све три независне линије доказа — радиометричко датирање, палеографија и историјски запис — указују на време око 700. пре н. е., због чега је Силоамски тунел библијска грађевина из гвозденог доба за коју је до сада најпрецизније утврђен датум изградње.“