Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је икоме стало до нас?

Да ли је икоме стало до нас?

Да ли је икоме стало до нас?

Да ли сте се некада осећали усамљено и беспомоћно, као да нико не разуме ваше проблеме? Можда чак и знају за њих, али имате осећај да им није заиста стало.

КАДА се појаве проблеми, наш живот може изгледати попут олује којој се не назире крај. Понекад можда чак мислимо да је оно што доживљавамо толико страшно и неправедно да ми то једноставно више не можемо да поднесемо. То би се лако могло десити ако смо доживели неку трауму или патимо од депресије, последица тешке несреће, хроничне болести и томе слично. Можда се осећамо толико беспомоћно и безнадежно да се питамо коме да се обратимо за утеху. Да ли је икоме заиста стало до нас?

„Бог сваке утехе“ брине за нас

Бог је у Библији описан као „Отац милосрђа и Бог сваке утехе“ (2. Коринћанима 1:3). Он, чије је име Јехова, зна да нам је утеха потребна. У Библији се реч „утеха“ у различитим облицима користи преко сто пута, што нас уверава да Бог не само да разуме с чиме се суочавамо већ и жели да нас утеши. Тако знамо да је Јехова Бог заинтересован за нас чак и када изгледа да други не примећују нашу невољу, не разумеју нас нити им је стало.

Из Светог писма се јасно види да је Јехови стало до сваког човека. Библија каже: „Очи су Јеховине на сваком месту, и посматрају и зле и добре“ (Пословице 15:3). Слично томе, у Јову 34:21 читамо: „Очи [су] његове управљене на путеве човечје, све кораке његове он види.“ Јехова види све што радимо — било добро, било лоше — и свестан је наших околности, тако да може реаговати на начин који он сматра одговарајућим. То потврђују речи које је Ананија виделац, то јест пророк, упутио Јудином краљу Аси: „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Летописа 16:7, 9).

Јехова нас посматра још из једног разлога. Исус објашњава: „Нико не може доћи к мени ако га не привуче Отац, који ме је послао“ (Јован 6:44). Своју заинтересованост за људе он показује тако што испитује њихово срце како би видео да ли је оно наклоњено њему. Ако јесте, он може деловати на просто невероватне начине. На пример, једна жена из Доминиканске Републике била је у болници због операције тумора. Преклињала је Бога да јој помогне да пронађе праву религију. Управо је тада дошао њен муж и донео брошуру Шта Бог захтева од нас? * коју је добио од Јеховине сведокиње тог преподнева. Жена је прочитала брошуру и схватила да је то Божји одговор на њену молитву. Сложила се да проучава Библију са том Сведокињом и за мање од шест месеци предала је живот Богу и крстила се.

У библијској књизи Псалама налазимо многе дирљиве изразе древних хебрејских писаца, као што је краљ Давид, којима је описана Јеховина брига према његовим слугама. У Псалму 56:8 забележена је Давидова молба Богу: „Сузе моје стављаш у мех свој. Зар нису оне у књизи твојој?“ Као што показује овај сликовит израз, Давид је знао да је Јехова свестан не само његове патње већ и тога како она утиче на њега у емотивном погледу. Јехова је био свестан Давидовог бола због ког је проливао сузе. Свакако наш Створитељ бди над свима који се труде да врше његову вољу, „који су му одани целим срцем“.

Још један део Библије који описује Божју брижну љубав јесте познати 23. псалам. Уводне речи упоређују Бога с брижним пастиром: „Јехова је мој Пастир. Ништа ми неће недостајати.“ Пастир с Блиског истока брине о свакој својој овци и чак их зове по имену. Он сваког дана дозива своје овце и нежно их мази и прегледа да ли су повређене. Ако јесу, маже их уљем или машћу како би убрзао опоравак. Ако је овца болесна, пастир можда мора да јој стави лек у грло и да је држи у усправном положају како не би легла и угинула. Ово је заиста прикладан опис Јеховине бриге према онима који му се обраћају за помоћ.

Молитва и ускрсење — докази да је Богу стало до нас

Овај и други дивни псалми нису записани у Библији само да бисмо их читали и уживали у њима. Они нам показују како су верне Божје слуге у прошлости изливале срце Јехови тражећи помоћ и изражавајући захвалност за његово вођство и благослове. Такви изрази јасно показују да су древне Божје слуге чврсто веровале да он брине о њима. Ако читамо те осећајне речи и размишљамо о њима, и ми можемо развити слична осећања према Богу. Молитва је снажан доказ да је Богу стало до нас.

Међутим, понекад смо толико обузети проблемима да не знамо ни како да се молимо. Да ли због тога Јехова није свестан наших невоља? Одговор налазимо у Римљанима 8:26: „Тако нам и дух притиче у помоћ у нашој слабости. Јер не знамо за шта да молимо кад треба да се молимо, али се дух заузима за нас кад у молитви не можемо ни изрећи своје уздисаје.“ Овај стих нам говори да надахнуте молитве Божјих слугу из прошлости могу одражавати наша осећања и да ће их Јехова, „онај који слуша молитве“, прихватити као да долазе од нас (Псалам 65:2).

Нада у ускрсење је још један снажан доказ да Бог брине о сваком понаособ. Исус Христ је рекао: „Долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас [Сина човечјег] и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29, фуснота). Грчки израз који је овде преведен као „гробови“ дословно гласи „спомен-гробови“. Тиме се преноси мисао да Бог памти све детаље о животу особе која је умрла.

Размислите о следећем. Да би некога вратио у живот, Бог мора да зна све о тој особи, укључујући и њен изглед, црте личности које је наследила и које је стекла у животу, као и њено целокупно сећање! (Марко 10:27). Божје сећање на ту особу не бледи ни након више хиљада година (Јов 14:13-15; Лука 20:38). Дакле, Јехова памти милијарде људи који су умрли, и то до најситнијих детаља — што представља снажан доказ да Бог брине о свакоме од нас!

Јехова награђује

Шта треба да чинимо да бисмо осетили Божју брижну љубав? Као прво, морамо показати да се уздамо у њега и да смо му послушни, то јест да имамо веру у њега. Апостол Павле истиче везу између поседовања вере и тога да искусимо Божју бригу. Написао је: „Без вере није могуће угодити Богу, јер онај ко му приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:6).

Запазите да вера којом се угађа Богу има два обележја. Као прво, морамо „веровати да он постоји“ и да је наш Врховни Владар који заслужује нашу послушност и обожавање. Као друго, треба да верујемо да „награђује оне који га ревно траже“. Права вера обухвата веровање да је Бог заинтересован за добробит свих који се ревно труде да врше његову вољу и да их награђује. Проучавајући Божју Реч и дружећи се са онима који су му послушни, и ви можете стећи такву веру која доноси Божју награду и брижну љубав.

Данас многи сматрају да Бог није заинтересован за оно што се дешава људима. Међутим, као што смо видели, Библија јасно показује да Бог веома брине о онима који исказују праву веру у њега. Премда је данашњи живот често препун проблема, брига, разочарања и боли, не треба да очајавамо. Јехови Богу је стало до нас. Штавише, он нас с љубављу позива да му се обратимо за помоћ. Псалмиста је записао: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне“ (Псалам 55:22).

[Фуснота]

^ Издали Јеховини сведоци.

[Оквир/Слика на 29. страни]

Стихови који нас уверавају у Божју љубав и бригу

„Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. ЛЕТОПИСА 16:9)

„Сузе моје стављаш у мех свој. Зар нису оне у књизи твојој?“ (ПСАЛАМ 56:8)

„Јехова је мој Пастир. Ништа ми неће недостајати“ (ПСАЛАМ 23:1)

„Ти си онај који слуша молитве, к теби сваки човек прилази“ (ПСАЛАМ 65:2)

„Позваћеш ме, и ја ћу ти се одазвати. Ужелећеш се дела руку својих“ (ЈОВ 14:15)

’Онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже‘ (ЈЕВРЕЈИМА 11:6)

„Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне“ (ПСАЛАМ 55:22)