Пређи на садржај

Пређи на садржај

У потрази за практичним саветима

У потрази за практичним саветима

У потрази за практичним саветима

АКО тражите савете, има их на претек. Издавање приручника с практичним саветима једна је од најнапреднијих делатности у свету. У различитим областима као што су Велика Британија, Латинска Америка, Јапан и Сједињене Државе, књиге које пружају савете за успех на личном плану најбоље се продају. Такође су све популарнији видео-снимци, семинари и ТВ емисије о томе. Њихова порука је да свако може сам решити своје проблеме без помоћи психолога, брачног саветника или свештеника. О којим темама говоре?

Најпопуларније теме су како бити задовољан собом, успети у љубави и одгајати децу. Још неке теме су како изаћи на крај с депресијом, жалошћу и последицама развода. Такође је велика потражња за саветима о томе како решити проблем гојазности, пушења и опијања. Да ли су ти савети практични? Понекад јесу, али често то није случај. Зато је мудро да узмемо у обзир библијско упозорење: „Лаковеран верује свакој речи, а паметан пази на кораке своје“ (Пословице 14:15).

Нешто сасвим другачије су приручници за стручно оспособљавање, на пример из области фотографије, рачуноводства или страних језика. Такви приручници могу бити ефикасна и јефтина замена за похађање неког курса. С друге стране, приручници са саветима за самопомоћ — било да је у питању каријера, брак, родитељство или ментално здравље — обично препоручују одређени стил живота или заступају неку животну филозофију. Зато је мудро да се питамо: Ко пружа те савете? Који је извор тих информација?

Стручњаци не темеље увек своје мишљење на пажљиво прикупљеним чињеницама. Неки могу пружати савете који се најбоље продају, знајући да се може зарадити доста новца ако се људима каже оно што желе да чују. Само у једној земљи, продаја таквих приручника сваке године доноси зараду од преко осам милијарди долара!

Колико су практични приручници за самопомоћ?

Када потражите савет у једном таквом приручнику, очекујете да он буде практичан. Међутим, понекад су ти савети површни или теоретски. У већини случајева се поручује: ’Ако само размишљате позитивно, успех вам је загарантован. Шта год да желите, новац, здравље или успешну везу, имаћете то ако позитивно размишљате.‘ Да ли је такав савет практичан? Да ли ће вам помоћи да се суочите с реалношћу и разочарањима у животу?

Узмимо за пример књиге о међуљудским односима и браку, које су међу најпопуларнијима. Да ли помажу људима да имају срећне, стабилне породице? Не увек. По речима једног критичара, аутор приручника̂ о успеху у љубави који су веома популарни у Латинској Америци „саветује читаоце како да изграде здраве односе и самопоуздање“. Према његовој тврдњи, остати у вези која не функционише заправо је издаја самог себе. Главна порука је да је важно да радимо оно што нас усрећује уместо да признамо своје проблеме и покушамо да их решимо.

Истина, такви приручници могу садржати неке добре савете. Ипак, њихови савети могу бити и лоши. Један стручњак може дати корисне савете о једној теми док његови савети о некој другој теми могу само погоршати ситуацију. Скоро је немогуће препознати прави савет у мноштву често противречних гледишта која нуде ти приручници. Чијим саветима можемо веровати? Питајте се: ’Да ли је савет резултат пажљивог истраживања или лично мишљење аутора? У којој мери је на њега утицала жеља да се обогати или прослави?‘

Једна књига која је положила тест времена јесте Библија. Она пружа практичне савете о многим темама којима се баве приручници за самопомоћ, па чак и више од тога. Подстакла је милионе да послушају савет: ’Обнављате се у сили која покреће ваш ум и обуците нову личност‘ (Ефешанима 4:23, 24). Библија објашњава узроке наших проблема и учи нас како да их решимо. Што је најважније, она пружа снажну мотивацију да чинимо оно што је исправно. У следећем чланку ће бити речи о томе.