Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучимо своју децу

Павлов сестрић је спасао живот свом ујаку

Павлов сестрић је спасао живот свом ујаку

ДА ЛИ си знао да је апостол Павле имао рођаке који су били Исусови следбеници? * — Били су то његова сестра и њен син. А тај сестрић му је спасао живот! Иако не знамо његово име нити име његове мајке, знамо шта је он учинио. Да ли би желео да чујеш шта је то било? —

Павле је у Јерусалиму. Управо се вратио са свог трећег мисионарског путовања. Вероватно је 56. година н. е. Павле је ухапшен и треба да му се суди. Међутим, његови непријатељи то не желе. Они желе његову смрт! Зато су испланирали да га на путу до Цезареје око четрдесет људи сачекају у заседи и убију.

Павлов сестрић некако сазнаје за тај план. Да ли знаш шта онда чини? — Одлази код Павла и говори му за то. Павле се одмах обраћа једном стотнику: „Одведи овог младића заповеднику, јер има нешто да му јави.“ Он га одводи заповеднику Клаудију Лисији и објашњава му да младић има нешто важно да му каже. Клаудије одводи Павловог сестрића на страну и он му све говори.

Клаудије га упозорава: „Никоме не причај да си ми ово јавио.“ Затим позива два стотника и каже им да припреме двеста војника, седамдесет коњаника и двеста копљаника за полазак у Цезареју. У девет сати увече, тих 470 људи крећу и безбедно доводе Павла римском намеснику Феликсу у Цезареји. Клаудије писмом обавештава Феликса о завери да се Павле убије.

Јудејци су тако приморани да се с Павлом сретну на суду у Цезареји и да тамо изнесу оптужбе. Али наравно они немају доказа да је Павле учинио нешто лоше. Па ипак, Павле је неправедно остао у затвору две године. Зато тражи да му се суди у Риму, где га и шаљу (Дела апостолска 23:16–24:27; 25:8-12).

Шта можемо научити из овог извештаја о Павловом сестрићу? — Да је потребна храброст да бисмо заступали оно што је исправно и да тиме можемо спасти животе. Иако је Исус знао да непријатељи ’траже прилику да га убију‘, није престао да говори људима о Божјем Краљевству. Исус је и нама рекао да то чинимо. Да ли ћемо га послушати? Хоћемо ако будемо храбри попут Павловог сестрића (Јован 7:1; 15:13; Матеј 24:14; 28:18-20).

Павле је подстакао свог младог пријатеља Тимотеја: „Добро пази како живиш и како поучаваш. Устрај у томе, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:16). Павлов сестрић је сигурно послушао тај савет. Да ли ћеш и ти?

^ Уколико читате с децом, црта треба да вас подсети да застанете и питање упутите својој деци.