Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је могуће разумети Свето писмо?

Да ли је могуће разумети Свето писмо?

Да ли је могуће разумети Свето писмо?

„У нашој породици је био обичај да недељом читамо Библију. Нисам баш уживао у томе. Веровао сам да је Библија Божја Реч али сам је врло мало разумео“ (Стивен, Велика Британија)

„Када ми је било 17 година, хтела сам да прочитам Библију. Било ми је тешко да је разумем, па сам одустала“ (Валванера, Шпанија)

„Прочитала сам Библију једанпут јер сам сматрала да као католик треба да је читам. Требало ми је три године да је довршим! Али, скоро ништа нисам разумела“ (Џо-Ен, Аустралија)

БИБЛИЈА или Свето писмо је већ дуго најпознатија књига на свету. По броју продатих примерака надмашује све остале књиге и доступна је већем броју људи, на више језика и у више облика него икада раније. Многи људи имају Свето писмо, али им је тешко да га разумеју. Да ли је тако и с вама?

Да ли Бог жели да разумемо његову Реч?

„Све је Писмо надахнуто од Бога“, пише у Библији (2. Тимотеју 3:16). Као што ове речи показују, аутор Библије је Јехова Бог. Да ли он жели да је сви разумеју? Или је намерно учинио Библију разумљивом само изабраној мањини као што су свештеници и библисти?

Осмотрите следеће стихове који се налазе у самој Библији:

„Ова заповест коју ти данас дајем није претешка за тебе нити је предалеко од тебе“ (Поновљени закони 30:11).

„Објава речи твојих просветљује, неискусном разборитост даје“ (Псалам 119:130).

„У тај час свети дух је испунио Исуса радошћу и он је рекао: ’Хвалим те, Оче, Господару неба и земље, јер си ово сакрио од мудрих и умних, а открио си малој деци‘“ (Лука 10:21).

Ови стихови јасно показују да аутор Библије жели да разумемо његову Реч! Па ипак, чињеница је да многима то не полази за руком. Шта може бити од помоћи? У наредним чланцима се налазе три савета који ће вам помоћи да разумете Свето писмо.