Пређи на садржај

Пређи на садржај

Богатство које долази од Бога

Богатство које долази од Бога

Богатство које долази од Бога

АКО сте верни Богу, да ли ће вас благословити богатством? Вероватно, али можда не оном врстом богатства коју очекујете. Узмимо за пример Исусову мајку Марију. Анђео Гаврило јој се појавио и рекао да је од Бога „милошћу дарована“ и да ће родити Божјег Сина (Лука 1:28, 30-32). Па ипак, она није била богата. Када се Исус родио, Марија је принела на жртву оно што су по Јеховином закону приносили сиромашни — „две грлице или два млада голуба“ (Лука 2:24; Левитска 12:8).

Да ли то што је Марија била сиромашна значи да није имала Божји благослов? Напротив, њена рођака Јелисавета, када ју је Марија посетила, „испунила [се] светим духом и на сав глас узвикнула: ’Благословљена си ти међу женама и благословљен је плод твоје утробе!‘“ (Лука 1:41, 42). Марија је имала част да роди Божјег вољеног Сина.

Ни сам Исус није био богат. Не само што се родио и одрастао у скромној породици већ је био сиромашан током читавог живота на земљи. Једном приликом је човеку који је желео да буде његов ученик рекао: „Лисице имају јазбине и птице небеске имају гнезда, а Син човечји нема где да спусти главу“ (Лука 9:57, 58). Па ипак, захваљујући ономе што је Исус учинио дошавши на земљу, његови ученици су добили велико богатство. Апостол Павле је написао: „Ради вас је постао сиромашан, да се ви обогатите његовим сиромаштвом“ (2. Коринћанима 8:9). Какво је богатство Исус дао својим ученицима? И какво богатство ми данас можемо добити?

О каквом је богатству реч?

Материјално богатство може спречити особу да развије веру, будући да се богати често уздају у свој новац уместо у Бога. Исус је рекао: „Како ће тешко богати ући у Божје краљевство!“ (Марко 10:23). Јасно је да богатство које је Исус обећао својим следбеницима није било материјалне природе.

Заправо, већина хришћана из првог века била је сиромашна. Када је један човек хром од рођења тражио милостињу, Петар му је рекао: „Сребра и злата немам, али оно што имам, то ти дајем: у име Исуса Христа Назарећанина, ходај!“ (Дела апостолска 3:6).

Речи ученика Јакова такође показују да је хришћанска скупштина углавном била сачињена од сиромашних људи. Написао је: „Слушајте, браћо моја вољена. Зар није Бог изабрао оне који су сиромашни у свету да буду богати у вери и наследници краљевства, које је обећао онима који га воле?“ (Јаков 2:5). Апостол Павле је рекао да нема много „мудрих по људским мерилима“ ни „моћних“ ни „племенитог рода“ који су позвани да буду део хришћанске скупштине (1. Коринћанима 1:26).

Ако богатство које је Исус дао својим следбеницима није било материјално, у ком смислу су били богати? У писму које је упутио скупштини у Смирни, Исус је рекао: „Знам твоју невољу и сиромаштво — али ти си богат“ (Откривење 2:8, 9). Иако су били сиромашни, хришћани из Смирне су поседовали богатство које је било далеко вредније од сребра и злата. Били су богати због своје вере и беспрекорности пред Богом. Вера је сама по себи драгоцена, јер „немају сви веру“ (2. Солуњанима 3:2). Они који је немају заправо су сиромашни у Божјим очима (Откривење 3:17, 18).

Богатство које доноси вера

На које је начине вера драгоцена? Они који имају веру у Бога извлаче корист из ’богатства његове доброте и уздржљивости и дуготрпљивости‘ (Римљанима 2:4). Такође су им ’опроштени преступи‘ захваљујући вери у Исусову откупну жртву (Ефешанима 1:7). Осим тога, имају мудрост коју пружа „Христова реч“ (Колошанима 3:16). Када се с вером моле Богу, „Божји мир који превазилази сваки ум“ чува њихово срце и мисли и доноси им задовољство и срећу (Филипљанима 4:7).

Поред свега тога, они који исказују веру у Бога преко његовог Сина, Исуса Христа, имају дивну наду у вечни живот. Добро су познате Исусове речи: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Та драгоцена нада бива још јача када особа добро упозна Оца и Сина, јер је Исус такође рекао: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3).

Божји благослови су у основи духовне природе, али доносе корист и у емоционалном и физичком смислу. Узмимо за пример Далидија из Бразила. Пре него што је сазнао за Божју намеру, имао је проблем с алкохолом. То је веома разорно утицало на његову породицу. Такође, његова финансијска ситуација била је нестабилна. Онда је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима и дошло је до огромне промене.

Захваљујући том новом сазнању, Далидио је оставио лоше навике и духовно напредовао. Он каже: „Некада сам ишао од бара до бара, а сада идем од куће до куће.“ Постао је пуновремени објавитељ Божје Речи. Та промена је позитивно утицала не само на његово здравље већ и на финансијску ситуацију. Он каже: „Новац који сам трошио на пиће сада користим да бих помагао сиромашнима или купио оно што ми је потребно.“ Такође је стекао много правих пријатеља дружећи се са особама које имају исти духовни поглед на ствари. Сада има унутрашњи мир и задовољство које надмашује све што је могао замислити пре него што је упознао Бога.

Ренато је још једна особа којој је вера у Јехову Бога обогатила живот. Када видите његово срећно, насмејано лице, тешко је поверовати да би имао разлога да сматра да је живот био суров према њему. Мајка га је напустила чим се родио. Био је остављен у торби испод клупе, сав изгребан и модар, а пупчана врпца му није била одсечена. Две жене које су туда пролазиле приметиле су да се нешто помера у торби. Испрва су мислиле да је неко бацио маче, али када су виделе да је то новорођенче, брзо су га однеле у оближњу болницу.

Једна од њих је била Јеховин сведок, и испричала је то другој Сведокињи по имену Рита. Она је више пута родила мртву бебу и имала је само једну ћерку. Жарко је желела сина и одлучила је да усвоји Рената.

Док је Ренато још био мали, Рита му је рекла да му није права мајка. Али с љубављу је бринула о њему и трудила се да му усади духовне вредности. Како је растао, све више се интересовао за Библију. Такође је расла и његова захвалност за готово невероватан начин на који је спасен. Очи му засузе сваки пут када прочита речи псалмисте Давида: „Ако ме и отац и мајка оставе, Јехова ће ме прихватити“ (Псалам 27:10).

У знак захвалности за све што је Јехова учинио за њега, Ренато се крстио 2002. и наредне године постао пуновремени објавитељ. Још увек не зна ко су његови биолошки родитељи и вероватно никад неће сазнати. Међутим, он сматра да је најдрагоценији дар који је икада добио тај што је упознао и заволео Јехову као свог брижног Оца.

Можда и ви желите да имате близак однос с Богом који заиста може обогатити ваш живот. Могућност да се развије такав однос с Јеховом Богом и његовим Сином, Исусом Христом, пружа се свима — и богатима и сиромашнима. Можда вам то неће донети материјално богатство, али ћете имати унутрашњи мир и задовољство које се не може купити новцем. Заиста су истините речи из Пословица 10:22: „Благослов од Јехове обогаћује, и никакав бол Бог при том не задаје.“

Јехова Бог је веома заинтересован за људе који желе да му се приближе: „О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био и праведност твоја као морски таласи“ (Исаија 48:18). Он обећава да ће оне који му прилазе са исправним мотивима и ставом богато наградити: „Понизност и страх од Јехове доносе богатство, част и живот“ (Пословице 22:4).

[Истакнути текст на 6. страни]

Иако сиромашна, Исусова породица је била богато благословљена од Бога

[Слика на 5. страни]

Вера у Бога доноси мир, задовољство и срећу