Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бог благосиља богатством?

Да ли Бог благосиља богатством?

Да ли Бог благосиља богатством?

’Бог жели да будете богати, да возите неколико аута, имате уносан посао. Само верујте у њега, отворите новчаник и дајте му све што можете‘

ОВО је порука неких религиозних група из Бразила, како бележе једне тамошње новине. Те речи многи озбиљно схватају. У вези с једном анкетом која је спроведена у Сједињеним Државама међу људима који се изјашњавају као хришћани, часопис Time наводи: „Чак 61 посто испитаника верује да Бог жели да људи буду богати. А 31 посто њих... такође сматра да ће вас Бог, ако му дате свој новац, благословити с још више новца.“

Овакве идеологије, познате као теологија просперитета, цветају посебно у латиноамеричким земљама као што је Бразил, а цркве које обећавају Божји благослов у виду материјалног богатства имају све више верника. Међутим, да ли Бог заиста на такав начин благосиља оне који му служе? Да ли су све Божје слуге из прошлости биле богате?

Тачно је да се у хебрејском делу Светог писма Божји благослов често повезује с материјалним благостањем. На пример, у Поновљеним законима 8:18 читамо: „Памти Јехову, свог Бога, јер ти он даје снагу да стичеш богатство.“ То је била гаранција Израелцима да ће као народ живети у благостању уколико буду послушни Богу.

Како је било с појединцима? Верни Јов је био изузетно богат човек. Касније га је Сатана довео до сиромаштва, али му је Јехова дао „двоструко више“ богатства него раније (Јов 1:3; 42:10). Аврахам је такође био богат. У Постанку 13:2 се каже да је имао „много стоке, сребра и злата“. Када су удружене војске четири краља Истока заробиле Аврахамовог братанца Лота, он је ’сакупио своје људе увежбане за борбу, триста и осамнаест робова рођених у његовом дому‘ (Постанак 14:14). Ако је било 318 ’људи увежбаних за борбу‘, Аврахамово домаћинство је морало бити прилично бројно. Чињеница да је могао да издржава тако велику породицу показује да је био веома богат човек који је поседовао много оваца и стоке.

Многе верне Божје слуге из прошлости, као што су Аврахам, Исак, Јаков, Давид и Соломон, биле су богате. Међутим, да ли то значи да Бог свакоме ко му служи даје богатство? С друге стране, да ли то што је неко сиромашан значи да нема Божји благослов? У следећем чланку ће бити размотрена та питања.