Пређи на садржај

Пређи на садржај

Драгоцености највећег језера у Средњој Америци

Драгоцености највећег језера у Средњој Америци

Драгоцености највећег језера у Средњој Америци

ИАКО је Никарагва мала земља, може се похвалити највећим језером у Средњој Америци. То је језеро Никарагва, које је јединствено по много чему. Оно је вероватно једино слатководно језеро у ком се могу наћи рибе које иначе живе у океану, као што су ајкуле, сабљарке и тарпони. Научници верују да је ова водена површина некада била залив који је услед вулканске активности раздвојен од Тихог океана. Вода је постепено изгубила салинитет, а рибе су се прилагодиле животу у новој средини.

Језеро Никарагва је дугачко око 160 километара, на најширем делу има 70 километара и налази се око 30 метара изнад нивоа мора. Има више од 400 острва, од којих је око 300 начичкано око полуострва Асесе недалеко од Гранаде, града на северном крају језера. По њему је овај архипелаг добио назив Гранадска острвца.

У средишњем делу језера налази се највеће острво, Ометепе. Дугачко је око 25 километара, широко 13 километара и чине га два вулкана који су повезани земљоузом. Пажњу посматрача најпре привлачи симетрична купа вишег вулкана, Консепсион, који се уздиже на 1 610 метара надморске висине. Још увек је активан и доминира пределом на северној страни острва. Други је Мадера, угашени вулкан висок 1 394 метра. Обрастао је густом вегетацијом и у његовом кратеру се угнездила магличаста лагуна.

Језеро Никарагва привлачи пуно туриста. Они долазе да би видели природне лепоте овог тропског подручја, као и многобројне археолошке остатке древних цивилизација. Али на овом језеру постоје и друге драгоцености које вреди открити.

„Село“ на језеру

Гранадска острвца су дом бројним животињским врстама и краси их богата тропска вегетација. Егзотични цветови расту у бујним шумама које покривају већину ових вулканских острва. Дуж обале се могу видети прелепе водене птице као што су мале плаве чапље, велике беле чапље, орлови рибари, анхинге и корморани, док обављају своје свакодневне активности. На ободима џунгле гнезде се оропендоле, велике кестењасте птице чија гнезда висе с огромног дрвећа и делују нестабилно док се њишу на поветарцу с језера.

Нека острвца су насељена. На њима се налазе куће овдашњих рибара и викендице имућних људи. Острва имају и школе, гробље, као и ресторане и барове. Читав архипелаг подсећа на својеврсно село на језеру.

Сваког јутра плаво-бели бродић плови од једног до другог острва да би превезао децу до школе. Попут пловеће продавнице, један кану снабдева сва острва воћем и поврћем. Свакодневно се може видети како мушкарци постављају рибарске мреже, а жене перу веш у језеру.

Јеховини сведоци су такође веома активни на овим острвима. Они чамцима посећују мештане да би им преносили добру вест о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Међутим, због необичних географских одлика овог подручја појавио се један проблем: Где би се могли одржавати састанци ради проучавања Божје Речи, Библије? У жељи да послушају библијску заповест: „Не пропуштајмо своје састанке“, Сведоци су пронашли оригинално решење — направили су Дворану Краљевства на води, прву у Никарагви! (Јеврејима 10:25).

Дворана Краљевства на води

Један брачни пар Јеховиних сведока који пуновремено учествује у проповедању доселио се на Гранадска острвца у новембру 2005. После неколико месеци позвали су мештане на обележавање годишњице Христове смрти и били су пријатно изненађени када је дошло 76 људи. Њих двоје су тада увидели да је потребно започети с редовним одржавањем хришћанских састанака у том крају. Пошто је било тешко наћи одговарајуће место за састајање, досетили су се другог решења. Зашто не би изградили Дворану Краљевства која може да плута на води и да се премешта на места до којих људи лако могу доћи?

Овај предузимљиви пар који никада раније није пројектовао нити направио нешто слично започео је изградњу дворане. Са још шесторо сарадника радили су на том пројекту месец дана. Ново место за састајање замишљено је као једноставан сплав. Његову конструкцију чине заварене челичне цеви које заједно држе 12 буради запремине од по 150 литара, испуњених сабијеним ваздухом. Под је направљен од шперплоче, а уместо крова је постављена церада. Радници су се свако вече молили да пројекат успе јер нису били сигурни да ће сплав плутати. Али ипак јесте!

Јавно предавање у новој Дворани Краљевства први пут је одржано 10. јуна 2006. Следећег дана, дворана је премештена на другу страну архипелага да би се исти састанак одржао за тамошње становнике. На оба састанка је било укупно 48 присутних, упркос томе што су неки морали да пешаче кроз џунглу више од пола сата. Сви су били одушевљени што су добили место за састанке на којима ће учити о Богу!

Због необичног окружења, састанци у овој Дворани Краљевства су посебан доживљај. Док предавач износи свој говор, слушаоци у позадини могу чути звук воде која нежно запљускује стене или оглашавање мајмуна које допире из даљине. Житељи острва су се брзо навикли на ову дворану. Када виде да се премешта с једног на друго место, они машу у знак поздрава. Сваке седмице се више од 20 људи састаје са сухришћанима да би заједно примали поуку из Светог писма. Показало се да је Дворана Краљевства на води право благо!

На острву Ометепе

Око 50 километара јужно од Гранаде лежи острво Ометепе. Због природних лепота и плодног тла од давнина је привлачило људе. На њему су пронађени најранији докази о земљорадњи у Никарагви. Данас на овом острву живи око 42 000 људи који се баве риболовом и узгајањем кукуруза, банана, кафе и других култура. Животињски свет је разнолик и очаравајућ. У крошњама дрвећа могу се видети јата бучних папагаја, ужурбане велике свраке с блиставим плавобелим перјем и белолики капуцини, мајмуни који су љубимци многих.

Сведоци и овде ревно проповедају добру вест о Божјем Краљевству. Од 1966, када их је крштено осморо, број објавитеља је стално растао. Сада њих 183 служе у четири ревне скупштине, од којих свака има засебну Дворану Краљевства на прикладном месту. Данас је на острву однос објавитеља према броју становника 1 напрема 230.

Јеховини сведоци на Ометепеу су се током година суочавали с потешкоћама. Примера ради, у Мериди су противници 1980. запалили Дворану Краљевства, па је уместо ње 1984. саграђена друга. Коришћена је до 2003. када ју је заменила прелепа нова дворана, на велику радост 60 чланова те скупштине.

Дворана Краљевства у месту Мојогалпа саграђена је тако да се ту по потреби могу одржавати и већи скупови. Према задњем делу дворишта кров дворане је продужен и испод њега је направљен подијум. У наставку се налази простор за публику који је покривен платненом надстрешницом. Сведоци и њихови пријатељи из целог краја неколико пута годишње долазе овде на веће скупове. У тим приликама се крштавају нови ученици Исуса Христа, а језеро Никарагва је идеално место за то (Матеј 28:19).

Да ли ће драгоцености бити сачуване?

Увек је изгледало да језеру Никарагва ништа не може наудити, можда због његове величине. Али у данашње време му је потребна заштита. Наиме, у његове воде доспевају пољопривредни и индустријски отпад, као и наноси земље са искрчених шумских подручја.

Остаје да се види да ли ће настојања становништва и владе довести до промена набоље. Чак и ако се то не деси, Створитељ ће се побринути да блистава језера, прекрасна острва, величанствен биљни и животињски свет и све друге земљине драгоцености буду сачуване као наследство за људе који су послушни Богу. Свето писмо нам открива: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29).

[Слика на 26. страни]

Библијска поука у Дворани Краљевства на води