Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

У ком смислу су Исус и његов Отац једно?

У ком смислу су Исус и његов Отац једно?

„Ја и Отац једно смо“, рекао је Исус (Јован 10:30). Неки користе овај стих као доказ да су Исус и његов Отац део троједног Бога. Да ли је Исус то желео да каже?

Погледајмо контекст тог стиха. У 25. стиху истог поглавља Исус је рекао да чини дела у име свог Оца. Од 27. до 29. стиха говори о симболичним овцама које му је дао његов Отац. Обе изјаве не би имале смисла за његове слушаоце да су он и његов Отац једна те иста особа. Исус је заправо хтео да каже следеће: ’Мој Отац и ја смо толико блиски да нико не може уграбити овце од мене, баш као што их нико не може уграбити од мог Оца‘. То би било као кад би неко непријатељу свог оца рекао: ’Ако дираш мог оца, дираш мене.‘ Нико не би на основу те изјаве закључио да су син и отац једна особа. Али сви би могли закључити да су њих двојица веома блиски.

Исус и његов Отац, Јехова Бог, „једно“ су и у том смислу што имају исте циљеве, мерила и вредности. За разлику од Сатане Ђавола и првог људског пара, Адама и Еве, Исус никада није желео да буде независан од Бога. Он је рекао: „Син не може ништа да учини сам од себе, него само оно што види да Отац чини. Јер што год Он чини, то и Син чини на исти начин“ (Јован 5:19; 14:10; 17:8).

Међутим, то што су Бог и његов Син, Исус, толико блиски не значи да се не разликују један од другог. Они су две различите особе. Свако од њих има своју јединствену личност. Исус има своја сопствена осећања, мисли, искуства и слободну вољу. Па ипак, он је изабрао да своју вољу подреди Очевој. Према Луки 22:42 рекао је: „Нека не буде моја воља, него твоја.“ Ове речи не би имале никаквог смисла уколико Исус не би могао да доноси одлуке које би се разликовале од одлука његовог Оца. Ако су Исус и његов Отац заиста једна те иста особа, зашто се онда Исус молио Богу и понизно признао да не зна неке ствари које зна само његов Отац? (Матеј 24:36).

Припадници многих религија обожавају богове који су представљени као они који се свађају и боре с члановима сопствене породице. Примера ради, према грчкој митологији Крон је свргнуо с власти свог оца Урана, а своју децу је прождирао. Јехова и његов Син, Исус, потпуно су другачији, јер се њихово јединство заснива на искреној љубави. Управо због тога их и волимо. Штавише, имамо неупоредиву част да будемо у јединству с две највеће особе у целом свемиру. Исус је у молитви за своје ученике рекао: „Не молим само за њих него и за оне који поверују у мене посредством њихове речи, да сви буду једно, као што си ти, Оче, у јединству са мном и ја у јединству с тобом, да и они буду у јединству с нама, како би свет веровао да си ме ти послао“ (Јован 17:20, 21).

Дакле, када је Исус рекао: „Ја и Отац једно смо“, није говорио о неком мистериозном тројству, већ о предивном јединству, најприснијој могућој вези између две особе.