Пређи на садржај

Пређи на садржај

Богу је заиста стало до нас — како то знамо

Богу је заиста стало до нас — како то знамо

Богу је заиста стало до нас — како то знамо

ЈЕДНО старо али веома важно питање које људи већ вековима постављају гласи: Ако нас Бог воли, зашто има толико патње? Вероватно се слажете с тим да ако некога волите онда не желите да та особа пати, и ако се нађе у некој невољи покушаћете да јој помогнете. Будући да у читавом свету има толико много патње, многи сматрају да Богу вероватно није стало до нас. Зато је важно да најпре видимо које доказе имамо да нас Бог заиста воли и да му је стало до нас.

Све што је створено доказ је Божје љубави

Јехова Бог је „онај који је створио небо и земљу и море и све што је у њима“ (Дела апостолска 4:24). Док размишљамо о ономе што је Јехова створио, сигурно ћемо доћи до закључка да му је стало до нас. Размислимо, на пример, о ономе што нам причињава радост и задовољство. Да ли уживате у доброј храни? Јехова је могао обезбедити само једну врсту хране да би нас одржавао у животу. Али он је створио безброј врста хране да бисмо уживали у свим тим укусима. Исто тако, Јехова је украсио нашу планету предивним дрвећем, цвећем и пејзажима да би нам живот био пријатнији и интересантнији.

Размислимо и о томе како смо створени. Смисао за хумор, способност да уживамо у музици и осећај за лепо нису неопходни за живот, већ су то дарови од Бога који нам обогаћују живот. Размислимо и о односима с другима. Ко од нас не ужива у друштву добрих пријатеља или у загрљају некога кога посебно воли? Способност да волимо је дар од Бога који нас воли. Пошто нас је Бог створио са способношћу да волимо, та особина је сигурно део његове личности.

Библија нас уверава у Божју љубав

Библија нам каже да је Бог љубав (1. Јованова 4:8). Његова љубав долази до изражаја не само у ономе што је створио већ и у његовој Речи, Библији. На пример, Библија садржи савете који доприносе добром здрављу, подстиче на умереност у свему и упозорава на пијанство и прождрљивост (1. Коринћанима 6:9, 10).

Библија такође пружа мудре савете о међуљудским односима. Она нас подстиче да волимо једни друге и да се једни према другима опходимо љубазно и с поштовањем (Матеј 7:12). Осуђује навике и ставове који стварају проблеме, као што су похлепа, оговарање, завист, прељуба и убиства. Кад би се сви трудили да живе у складу с тим библијским саветима, на свету би сигурно било много мање патње.

Међутим, највећи израз Божје љубави јесте то што је дао свог Сина, Исуса, да откупи човечанство. У Јеванђељу по Јовану 3:16 пише: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот.“ Тиме је Јехова већ нешто предузео како би заувек уништио смрт и отклонио све облике патње (1. Јованова 3:8).

Очигледно је да има обиље доказа да нас Јехова воли. Према томе, сигурно му није драго што патимо. Он ће заиста уклонити сву патњу. Нема потребе да нагађамо како ће се то десити јер нам Библија тачно каже како ће Бог уклонити патњу.

[Слика на 4. страни]

Способност да волимо је дар од Бога који нас воли