Пређи на садржај

Пређи на садржај

Држати под контролом конзумирање алкохола

Држати под контролом конзумирање алкохола

Држати под контролом конзумирање алкохола

ТОНИ, кога смо поменули у првом чланку, могао је имати сасвим другачији живот — само да је признао да има проблем са алкохолом. Међутим, пошто је мислио да може попити доста пића без видљивих симптома, веровао је да има контролу над својим животом. Зашто је његова процена била погрешна?

Тонијево просуђивање је било искривљено због превелике количине алкохола. Било да је тога био свестан или не, орган који контролише физичко, ментално и емоционално стање — његов мозак — није могао исправно функционисати под дејством алкохола. Што је више пио, његов мозак је био мање способан да тачно процени право стање.

Још један разлог за његову погрешну процену била је неодољива жеља да настави да пије. Ален, поменут у претходним чланцима, испрва је порицао да има проблем са алкохолом. „Крио сам пиће“, признаје, „тражио изговоре и умањивао проблем. Имао сам један циљ — да наставим да пијем.“ Иако су други видели да алкохол преузима контролу над Тонијевим и Аленовим животом, и један и други су себе уверавали да је све у реду. Требало је да обојица предузму неке кораке како би савладали проблем с пићем. Али које кораке?

Предузми акцију!

Многи који су престали да пију поступили су у складу са следећим Исусовим речима: „Дакле, ако те твоје десно око наводи на грех, ископај га и баци од себе. Јер боље ти је да изгубиш један од својих удова него да цело твоје тело буде бачено у гехену“ (Матеј 5:29).

Наравно, Исус није мислио да треба да сакатимо своје тело. Заправо, он је употребио метафору како би истакао да треба да будемо спремни да из живота одстранимо све што би нам могло духовно наудити. Истина, то може бити веома болно. Али тако ћемо се заштитити од начина размишљања и ситуација које би могле водити до злоупотребе алкохола. Стога, ако други изразе забринутост да претерујете у пићу, предузмите акцију. * Ако је очигледно да не можете бити умерени у пићу, будите спремни да потпуно прекинете с његовом употребом. Колико год да је болно, свакако ће мање болети од уништеног живота.

Чак и ако нисте алкохоличар, да ли сте склони да превише попијете? У том случају, које практичне кораке можете предузети како бисте конзумирање алкохола држали под контролом?

Где пронаћи помоћ

1. Имајте веру у снагу редовне и усрдне молитве. Библија упућује следећи савет свима који желе да угоде Јехови Богу: „У свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7). За шта се можете молити како бисте осетили тај унутрашњи мир?

Искрено признајте да имате проблем са алкохолом и да је то ваша лична одговорност. Ако кажете Богу шта намеравате да учините у вези с тим, он ће благословити ваш труд да нађете излаз и избегнете озбиљније проблеме. „Ко крије преступе своје, неће имати успеха, а ко их признаје и оставља, указаће му се милосрђе“ (Пословице 28:13). Исус је рекао да се можемо молити и на следећи начин: „Не дај да паднемо у искушење, него нас избави од зла“ (Матеј 6:13Бакотић). Међутим, како можете поступати у складу с тим молитвама и где можете пронаћи одговоре на своје усрдне молбе?

2. Црпите снагу из Божје Речи. „Божја реч је жива и делотворна... и може просудити мисли и намере срца“ (Јеврејима 4:12). Многим некадашњим алкохоличарима помогло је свакодневно читање библијских стихова и размишљање о њима. „Срећан је човек који по савету злих не поступа“, написао је богобојазни псалмиста, „него ужива у закону Јеховином, и дан и ноћ пажљиво чита закон његов... И све што ради биће успешно“ (Псалам 1:1-3).

Ален, који је захваљујући проучавању Библије с Јеховиним сведоцима смогао снаге да савлада проблем с пићем, каже: „Да није било Библије и библијских начела који су ми помогли да престанем да пијем, сада бих сигурно био мртав.“

3. Развијајте самоконтролу. Из Библије сазнајемо да су се хришћани који су некада били пијанице опрали „духом нашег Бога“ (1. Коринћанима 6:9-11). Како? Између осталог, они су оставили пијанке и разуздане гозбе захваљујући томе што су развили самосавладавање, особину која се стиче помоћу Божјег светог духа. „Не опијајте се вином, у коме је разузданост, него се испуњавајте духом“ (Ефешанима 5:18; Галатима 5:21-23). Исус Христ је обећао да ће „Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле за то“. Зато „молите, и даће вам се!“ (Лука 11:9, 13).

Они који желе да служе Јехови на прихватљив начин могу развијати самоконтролу тако што ће читати и проучавати Библију и молити се често и од срца. Уместо да подлегнете обесхрабрењу, узмите к срцу следеће обећање из Божје Речи: „Ко сеје у своје тело, од тела ће пожњети пропаст, а ко сеје у дух, од духа ће пожњети вечни живот. Зато не посустајмо у чињењу добра, јер ћемо, ако се не уморимо, жети кад дође време“ (Галатима 6:8, 9).

4. Бирајте добро друштво. „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Пословице 13:20). Реците пријатељима да сте одлучили да више не претерујете с пићем. Божја Реч унапред упозорава да ће се неки ваши некадашњи пријатељи ’чудити и погрдно говорити о вама‘ када виде да више не учествујете у „пијанчењу, разузданим гозбама, надметањима у пијењу“ (1. Петрова 4:3, 4). Будите одлучни да прекинете дружење са онима који поткопавају вашу решеност да више не пијете.

5. Поставите јасне границе. „Не дајте да вас и даље обликује овај свет, него се преобразите обнављањем свог ума, да утврдите шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“ (Римљанима 12:2). Ако дозволите да вам начела из Божје Речи помогну да поставите своје границе уместо да то учине ваши пријатељи или „овај свет“, моћи ћете да водите живот који је по Божјој вољи. Али, како можете знати шта је сигурна граница за вас?

Било која количина алкохола која искривљује вашу процену и отупљује моћ расуђивања јесте превелика за вас. Зато, ако ипак наставите да конзумирате алкохол, није мудро да поставите нејасну границу између трезвености и пијанства. Не дозволите да порицање ослаби вашу реалну процену колико можете да попијете. У оквиру онога што је умерено поставите јасну и безбедну границу — која вам неће дати да претерате с пићем.

6. Научите да кажете не. „Кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘“ (Матеј 5:37). Научите да учтиво одбијете упорне понуде љубазног али неупућеног домаћина. „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена, да бисте знали свакоме да одговорите како треба“ (Колошанима 4:6).

7. Потражите личну помоћ. Потражите помоћ искрених пријатеља који ће подржати вашу одлуку и пружити вам духовну помоћ. „Боље је двојици него једноме, јер имају добру плату за свој труд. Јер ако један падне, други ће подићи друга свог“ (Проповедник 4:9, 10; Јаков 5:14, 16). Амерички Национални институт за злоупотребу алкохола и алкохолизам саветује нешто слично: „Одвикавање од пића може бити тешко. Замолите пријатеље и породицу да вас подрже у настојању да достигнете тај циљ.“

8. Останите доследни. „Немојте само слушати реч, већ је и извршавајте, да не бисте сами себе заваравали. Али онај ко се удуби у савршени закон слободе и прионе уз њега, па не буде заборавни слушач већ извршилац дела, тај ће бити срећан у оном што чини“ (Јаков 1:22, 25).

Ослободити се зависности

Неће свако ко прекомерно пије постати алкохоличар. Али неки који почну да све више и све чешће пију на крају постану зависници од алкохола. Пошто се ради о телесној и психолошкој зависности од опојних супстанци, њима је потребно више од добре воље и духовне помоћи да прекину с том навиком. „Док сам се одвикавао од алкохола“, присећа се Ален, „физички бол услед апстиненције био је ужасан. Тада сам схватио да ми је поред духовне потребна и лекарска помоћ.“

Многим алкохоличарима је потребна медицинска помоћ која ће их ојачати у духовној борби да прекину са злоупотребом алкохола и остану при томе. * Некима је потребно болничко лечење да би се изборили са озбиљним симптомима одвикавања или лекови који ће ублажити снажну потребу за алкохолом и помоћи им да се уздржавају. Божји Син који је чинио многа чуда запазио је: „Не треба лекар јакима, него болеснима“ (Марко 2:17).

Божји савети су за наше добро

Библијски разуман савет о алкохолу долази од правог Бога, који нам жели најбоље — не само тренутно већ трајно. Двадесет четири године након што је престао да пије, Ален се присећа: „Био је диван осећај знати да могу бити другачији, да Јехова жели да ми помогне да исправим свој начин живота, да... “ Ален накратко застаје и једва задржава сузе док му навиру сећања. „Ох... знати да Јехова разуме, брине и пружа потребну помоћ — то је нешто изузетно.“

Стога, ако имате проблем са злоупотребом алкохола или сте зависник, немојте се пребрзо предати или закључити да нема наде. Ален и многи други били су у истој ситуацији као ви сада и успели су да прекину са опијањем или да потпуно оставе алкохол. Никада нису зажалили, а нећете ни ви.

Било да одлучите да умерено пијете алкохол или да уопште не пијете, послушајте Божји позив пун љубави: „О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био и праведност твоја као морски таласи“ (Исаија 48:18).

[Фусноте]

^ Видети оквир  „Да ли алкохол преузима контролу?“ на страни 8.

^ Постоје многи центри, болнице и програми за лечење алкохолизма који могу пружити помоћ. Стражарска кула не заговара ниједну одређену врсту лечења. Свако треба пажљиво да процени методе лечења које су му на располагању и затим сам донесе одлуку која није у супротности с Божјим начелима.

[Оквир/Слика на 8. страни]

 Да ли алкохол преузима контролу?

Питајте се:

• Да ли пијем више алкохола него обично?

• Да ли пијем чешће него досад?

• Да ли узимам јача пића?

• Да ли пијем како бих ублажио стрес или побегао од проблема?

• Да ли је неки пријатељ или члан породице изразио забринутост за то што пијем?

• Да ли ми конзумирање алкохола ствара проблеме код куће, на послу или на путовању?

• Да ли ми је тешко да издржим недељу дана без алкохола?

• Да ли се осећам неугодно када се други уздржавају од алкохола?

• Да ли кријем од других колико сам попио?

Ако сте одговорили потврдно на једно или више питања, можда би требало да предузмете неке кораке како бисте конзумирање алкохола држали под контролом.

[Оквир/Слика на 9. страни]

Како донети мудре одлуке

Пре него што узмете пиће, размислите:

Да ли је за мене препоручљиво да пијем алкохол или би требало да се уздржавам?

Савет: Особа која не може да ограничи количину пића треба да се уздржава.

Колико могу да попијем?

Савет: Одредите количину пре него што алкохол искриви вашу процену.

Када могу да пијем?

Савет: Немојте пити када треба да возите или обављате послове који захтевају будност, затим пре учествовања у религиозним активностима, током трудноће или када узимате неке лекове.

Где могу да пијем?

Савет: На прикладним местима; не у тајности, нити пред људима које вређа конзумирање алкохола.

С ким могу да пијем?

Савет: С добрим пријатељима или породицом; не са особама које имају проблем са алкохолом.

[Оквир/Слика на 10. страни]

Божја Реч је помогла некадашњем алкохоличару

Супот са Тајланда је био тежак алкохоличар. У почетку је пио само увече. С временом је почео да пије ујутру а затим и преко дана. Често је пио само да би се напио. Али, онда је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Када је сазнао да Јехова Бог не одобрава пијанство, престао је да пије. Међутим, после извесног времена вратио се старим навикама. Његова породица је била очајна.

Ипак, Супот је још увек волео Јехову и желео је да му служи на исправан начин. Пријатељи су наставили да му помажу и подстакли су чланове породице да проводе више времена с њим и да не дигну руке од њега. Тада му је јасна изјава из 1. Коринћанима 6:10 да ’пијанице неће наследити Божје краљевство‘ помогла да разуме озбиљност своје ситуације. Схватио је да се мора истински потрудити како би победио проблем с пићем.

Овај пут је био одлучан да потпуно остави алкохол. С временом је помоћу Божјег светог духа, вођства Божје Речи и уз помоћ породице и скупштине добио духовну снагу и савладао жудњу за алкохолом. Његова породица је била пресрећна када се крстио у знак предања Богу. Супот сада има близак однос с Богом, што је одувек желео, и своје време користи да би другима духовно помагао.