Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Исус арханђео Михаило?

Да ли је Исус арханђео Михаило?

Питања читалаца

Да ли је Исус арханђео Михаило?

▪ Укратко речено, одговор је да. Обичај да неко има више имена заступљен је у многим културама. Исти је случај с библијским именима. На пример, патријарх Јаков се такође звао Израел (Постанак 35:10). На апостола Петра се указује на пет начина — Симеон, Симон, Петар, Кифа и Симон Петар (Матеј 10:2; 16:16; Јован 1:42; Дела апостолска 15:7, 14). Како можемо бити сигурни да је Михаило друго име за Исуса? Осмотримо следеће библијске доказе.

Моћно духовно створење по имену Михаило помиње се у Библији на пет места, од тога три пута у књизи пророка Данила. У Данилу 10:13, 21 читамо да је анђела који је био послат да изврши један задатак избавио Михаило, „један од највиших кнезова“ и кнез Даниловог народа. Затим из Данила 12:1 сазнајемо да ће у време краја ’устати Михаило, велики кнез који стоји помажући синовима Даниловог народа‘.

Ово име се такође појављује у Откривењу 12:7, где је описано како се „Михаило и његови анђели“ боре у одлучујућем рату, након ког су Сатана Ђаво и његови зли анђели збачени с неба.

Запазите да је у сваком од поменутих случајева Михаило приказан као анђео ратник који се бори за Божје слуге и штити их, и чак се супротставља Јеховином највећем непријатељу, Сатани.

У 9. стиху Јудине посланице Михаило је назван „арханђео“. Префикс „архи“ значи „главни, први“, а реч „арханђео“ се у Библији никада не појављује у множини. Још једно место где се спомиње арханђео јесте 1. Солуњанима 4:16, где Павле за ускрснулог Исуса каже: „Сам Господ [Исус ће] сићи с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела и с Божјом трубом.“ Према томе, ове речи показују да је управо Исус Христ арханђео или врховни анђео.

С обзиром на све досад речено, шта можемо закључити? Исус Христ је арханђео Михаило. Оба имена — Михаило (што значи „ко је као Бог?“) и Исус (што значи „Јехова је спасење“) — усмеравају пажњу на његову улогу главног заступника Божје врховне власти. У Филипљанима 2:9 стоји да је Бог „узвисио [прослављеног Исуса] и дао му име које је изнад сваког другог имена“.

Важно је задржати на уму да је Исус постојао и пре него што се родио као човек. Пре његовог рођења, Марију је посетио анђео који јој је рекао да ће затруднети помоћу светог духа и да дете назове Исус (Лука 1:31). Током своје службе, Исус је више пута говорио о томе да је живео на небу пре него што је дошао на земљу (Јован 3:13; 8:23, 58).

Према томе, израз арханђео Михаило се односи на Исуса док је био духовно биће пре доласка на земљу. Када се након ускрсења вратио на небо, Исус је наставио да служи као врховни анђео Михаило „на славу Бога, Оца“ (Филипљанима 2:11).