Пређи на садржај

Пређи на садржај

Човек који је променио свет

Човек који је променио свет

Човек који је променио свет

На земљи су живеле и умрле милијарде људи. Већина није оставила траг у струји времена. Међутим, неки су утицали на историју — а вероватно и на наш свакодневни живот.

БУДИТЕ се рано ујутру, палите светло и почињете да се спремате за посао. Узимате књигу или часопис за читање у аутобусу. Затим се сетите да попијете антибиотик против бактеријске инфекције. Дан тек што је почео, а ви већ имате користи од достигнућа неких истакнутих људи.

Никола Тесла. Овај електроинжењер, рођен 1856, признат је као проналазач индукционог мотора на наизменичну струју. Електрична енергија је захваљујући томе постала доступна у свакодневном животу многих људи.

Цаи Лун. Овом угледном дворанину из царске Кине приписује се заслуга за развој процеса прављења папира око 105. н. е., што је омогућило његову масовну производњу.

Јохан Гутенберг. Око 1450. овај немачки проналазач изумео је прву пресу за штампање покретним словима. Тиме је омогућено јефтино штампање и лако ширење информација о разним темама.

Александер Флеминг. Овај шкотски научник је 1928. открио први антибиотик познат као пеницилин. Антибиотици се данас користе широм света у лечењу бактеријских инфекција.

Без сумње, ови проналасци и открића омогућили су милијардама људи квалитетнији живот и боље здравље.

Међутим, један човек се издваја међу свима другима. Он није познат по неком научном открићу или медицинском достигнућу. Уместо тога, овај човек скромног порекла који је умро пре скоро 2 000 година оставио је за собом једну поруку — снажну поруку наде и утехе. Судећи по томе колико је она утицала на живот људи широм света, многи би се сложили да је он заиста човек који је променио свет.

Реч је о Исусу Христу. Која је била његова порука? Како она може утицати и на ваш живот?