Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је Исус говорио о себи

Шта је Исус говорио о себи

Шта је Исус говорио о себи

„Исус сигурно није имао недоумице у вези с тим ко је, одакле је, зашто је дошао на земљу и каква му будућност предстоји“ (ПИСАЦ ХЕРБЕРТ ЛОКЈЕР)

ПРЕ него што прихватимо и поверујемо у оно што је Исус говорио, потребно је да знамо нешто о њему. Ко је заправо био? Одакле је дошао? Која је била сврха његовог живота на земљи? Читајући јеванђеља — по Матеју, Марку, Луки и Јовану — можемо такорећи чути одговоре од самог Исуса.

Живео је пре него што је рођен на земљи. Исус је једном рекао: „Пре него што се Аврахам родио, ја сам постојао“ (Јован 8:58). Аврахам је живео око 2 000 година пре Исусовог рођења. Па ипак, Исус је живео и пре тог верног патријарха. Где је заправо био? Објаснио је: „Сишао [сам] с неба“ (Јован 6:38).

Божји Син. Јехова има многе анђеоске синове. Међутим, Исус је јединствен. Он је на себе указивао као на „јединорођеног Сина Божјег“ (Јован 3:18). Тај израз значи да је Бог само њега директно створио. Затим је преко њега створио све друго (Колошанима 1:16).

„Син човечји“. Када је говорио о себи, Исус је најчешће користио овај израз (Матеј 8:20). Тако је показао да није ни материјализовани анђео нити отелотворени дух. Био је човек од крви и меса. Помоћу светог духа Бог је пренео живот свог Сина с неба на земљу тако што је проузроковао зачеће у материци девице Марије. На тај начин је Исус рођен као савршен, безгрешан човек (Матеј 1:18; Лука 1:35; Јован 8:46).

Обећани Месија. „Знам да долази Месија“, рекла је Самарићанка Исусу. Он јој је одговорио: „Ја сам тај, ја који с тобом разговарам“ (Јован 4:25, 26). Реч „Месија“, као и „Христ“, значи „Помазаник“. Исуса је Бог помазао, то јест наименовао за посебну улогу у испуњењу своје намере.

Његов главни задатак. Исус је рекао: „Морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:43). Иако је учинио многа добра дела за људе, проповедање о Божјем Краљевству био је његов главни задатак. Касније ћемо осмотрити шта је говорио о том Краљевству.

Очигледно, Исус није био обичан човек. * Као што ћемо видети, речи које је говорио на земљи имале су посебну важност због његовог небеског порекла. Зар је онда необично што његова порука утиче на милионе људи широм света?

[Фуснота]

^ Више информација о Исусу и његовој улози у Божјој намери може се наћи у 4. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.