Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како Јеховини сведоци гледају на међуверску службу?

Како Јеховини сведоци гледају на међуверску службу?

Питања читалаца

Како Јеховини сведоци гледају на међуверску службу?

▪ Према делу World Christian Encyclopedia, „у свету постоји око 10 000 религија“. Пошто међуверски сукоби проузрокују неизрециву патњу, идеја о удруживању религија улива наду многим верницима. Они сматрају да би се на тај начин могли остварити мир и јединство у овом раздељеном свету.

Библија подстиче на јединство. Апостол Павле је упоредио хришћанску скупштину са људским телом, у коме су сви делови „складно састављени и сложно раде“ (Ефешанима 4:16). Слично томе, апостол Петар је позвао своје сувернике: „Будите сви сложних мисли“ (1. Петрова 3:8).

Први хришћани су живели у свету у ком су се преплитале бројне културе и религије. Па ипак, када је писао о повезивању хришћанства с другим религијама, Павле је питао: „Шта је заједничко вернику и невернику?“ Затим је подстакао хришћане да ’изађу из њихове средине‘ (2. Коринћанима 6:15, 17). Јасно је да Павле није одобравао удруживање религија. Због чега?

Према његовим речима, учешће правих хришћана и припадника других религија у заједничким верским активностима водило би до несклада, попут ујармљивања у неједнак јарам (2. Коринћанима 6:14). То би само ослабило веру хришћана. Павлова забринутост би се могла упоредити са осећањима оца који је свестан да се нека деца у комшилуку лоше понашају. Као брижан родитељ, он мудро одређује с ким његово дете може да се игра. То ограничење се можда неће свидети другима. Међутим, у таквим околностима одвајање ће заштитити његово дете од лошег утицаја. Слично томе, Павле је знао да ће одвојеност од других религија заштитити хришћане од лоших поступака.

Испољавајући такав став, Павле је опонашао Исуса. Иако се Исус више од свих залагао за мир међу људима, он није учествовао у верским активностима других религија. Током његове службе на земљи, постојале су многе верске групе, попут фарисеја и садукеја. Исус је рекао својим следбеницима да се „чувају... фарисејског и садукејског учења“ (Матеј 16:12). Те верске групе су заправо удружиле снаге против Исуса и чак су сковале заверу да буде убијен.

Како је данас? Да ли се библијско гледиште о верском удруживању променило? Није. Учења различитих религија не могу се ускладити путем верског удруживања, као што се ни уље и вода неће сјединити само зато што смо их сипали у исту посуду. На пример, када се људи различитих вероисповести окупе да би се молили за мир, ком богу они упућују молитве? Хришћанском троједном богу? Хиндуистичком Брами? Буди? Или неком другом?

Пророк Михеј је прорекао да ће „у последњим данима“ људи из свих народа говорити: „Дођите! Пођимо на Јеховину гору, у дом Јаковљевог Бога! Он ће нас поучавати својим путевима, и ходићемо његовим стазама“ (Михеј 4:1-4). Захваљујући томе, у целом свету ће владати мир и јединство, не зато што ће се све религије ујединити већ зато што ће сви људи припадати једној правој религији.

[Слика на 27. страни]

Припадници главних светских религија на међуверској конференцији 2008.

[Извор]

REUTERS/Andreas Manolis