Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли мрави заиста лети припремају себи храну и скупљају залихе у доба жетве?

Да ли мрави заиста лети припремају себи храну и скупљају залихе у доба жетве?

Да ли сте знали?

Да ли мрави заиста лети припремају себи храну и скупљају залихе у доба жетве?

У Пословицама 6:6-8 се каже: „Иди к мраву, ленштино, посматрај путеве његове и постани мудар. Иако нема заповедника, управитеља ни господара, он лети припрема себи храну, скупља залихе хране у доба жетве.“

Неке врсте мрава заиста складиште храну. Врста на коју је указао Соломон — и која је данас најуобичајенија у Израелу — вероватно је мрав жетелац (Messor semirufus).

Према једном извору, „мрави жетеоци у потрази за храном напуштају своја гнезда када су временске прилике повољне... [и] скупљају семенке за време топлијих месеци у години“. Они скупљају семенке са биљака или са земље. Ови инсекти граде подземна гнезда близу њива, житница или гумна, где се зрневље може пронаћи.

У самом гнезду, мрави складиште залихе хране у бројним ниским коморама повезаним мрежом ходника. Њихове коморе које служе као житнице могу бити пречника и до дванаест центиметара а висине један центиметар. Због тога добро снабдевене колоније мрава жетелаца могу опстати „и преко четири месеца без спољашњег извора хране и воде“.

Шта је обухватао посао краљевог пехарника?

Немија је био пехарник персијског краља Артаксеркса (Немија 1:11). На дворовима древног Блиског истока, краљев пехарник није био обичан слуга. Напротив, он је био службеник високог ранга. На основу класичне књижевности и бројних древних сликовних приказа пехарника можемо извући неколико закључака о Немијиној улози на персијском двору.

Пехарник би први пробао вино како би заштитио краља од тровања. Стога је имао краљево апсолутно поверење. „Велика потреба за поузданим дворским слугама наглашена је заверама које су биле уобичајене на ахеменидском [персијском] двору“, наводи историчар Едвин Јамаучи. Пехарник је такође вероватно био краљев најдражи слуга који је имао велики утицај на њега. Због тога што је свакодневно блиско сарађивао с њим, он је можда могао одлучивати ко ће долазити пред краља.

Можда је управо због таквог Немијиног положаја краљ удовољио његовој молби и допустио му да се врати у Јерусалим и обнови његове зидине. Он је несумњиво веома ценио Немију. У делу The Anchor Bible Dictionary наводи се: „Краљ је само одговорио: ’Када ћеш се вратити?‘“ (Немија 2:1-6).

[Дијаграм/Слика на 9. страни]

Рељеф из Персијске палате у Персепољу

[Дијаграм]

(За комплетан текст, види публикацију)

Пехарник

Престолонаследник Ксеркс

Дарије Велики

[Извор]

© The Bridgeman Art Library International