Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Бог имао почетак?

Да ли је Бог имао почетак?

Питања читалаца

Да ли је Бог имао почетак?

▪ Библија одговара да Бог није имао почетак. Он постоји одувек. Колико год да нам је тешко да схватимо да је Бог вечан, не можемо одбацити ту идеју само зато што је не разумемо у потпуности.

Да ли је разумно очекивати да схватимо све о Богу и његовом начину поступања? Апостол Павле је изјавио: „О дубино богатства, мудрости и знања Божјег! Како су неистраживи његови судови и недокучиви његови путеви!“ (Римљанима 11:33). Наш ум не може у потпуности докучити дубину Божје мудрости и знања као што ни мало дете не може разумети све о свом родитељу и његовим поступцима. Иако се ове Павлове надахнуте речи првенствено односе на ненадмашност Божје мудрости и милосрђа, оне указују и на то да су неке одлике личности Јехове Бога и његови поступци и сувише дубоки да бисмо их разумели. Ту вероватно спада и концепт о томе да Бог нема почетак. Па ипак, можемо имати потпуно поверење у оно што Библија научава о Богу. Исус Христ је о светим списима рекао: „Твоја реч је истина“ (Јован 17:17).

Мојсије је у молитви Јехови рекао: „Одувек и заувек ти си Бог“ (Псалам 90:2). Овде Мојсије говори о томе да Божје постојање сеже у недоглед и у прошлост и у будућност. Он ће постојати заувек. Јехова „живи у сву вечност“ (Откривење 4:10). Дакле, Божјем постојању нема краја. Он такође одувек постоји. Другим речима, Бог нити је створен нити је настао. Баш напротив, Божје постојање сеже уназад у бесконачну прошлост.

Већини нас је тешко да разумемо апстрактне појмове. Па ипак, понекад се сусрећемо с појмовима које није лако разумети, као што су позитивни и негативни бројеви. Они се могу низати у плус и минус бесконачно. Зар исти принцип не можемо применити на године Створитељевог постојања?

Зато је одговарајуће што само Бог носи јединствену титулу ’Краљ вечности‘ (1. Тимотеју 1:17). Размислимо само: Исус Христ, мноштво анђела на небу и људи на земљи, сви имају почетак зато што су створени (Колошанима 1:15, 16). Али с Богом није тако. Тврдња да је Бог створен доводи до зачараног круга бесмислених расправа око тога ко је створио његовог створитеља. Само Јехова постоји „од искона и довека“ (Псалам 90:2Бакотић). Другим речима, Јехова постоји „одувек“ (Јуда 25).

Ипак, задржимо на уму да идеја о вечном постојању Бога није само пука чињеница. Ближим осматрањем Мојсијеве молитве сазнајемо да то што је Бог вечан за нас представља живо обећање вечног живота. За разлику од пролазности нашег данашњег живота, Бог је описан као „окриље наше из нараштаја у нараштај“. Као Отац пун љубави, Јехова је био, јесте и увек ће бити уз своје слуге. Нека вам та дивна истина буде извор утехе! (Псалам 90:1).