Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли је Исус био у сродству с неким од дванаесторице апостола?

У Светом писму не налазимо директан одговор на то питање. Међутим, ако узмемо у обзир неке посредне доказе и усмену традицију изгледа да су неки од дванаесторице Исусових апостола заиста били у сродству с њим.

Писци јеванђеља наводе имена жена које су стајале недалеко од Исуса док је умирао на мученичком стубу. У Јовану 19:25 наводе се њих четири: „Његова мајка [Марија] и сестра његове мајке, затим Клопина жена Марија и Марија Магдалена.“ Када овај стих упоредимо с Матејевим и Марковим описом истог догађаја, можемо доћи до закључка да се сестра Исусове мајке звала Салома. Изгледа да је та Салома била мајка Зеведејевих синова (Матеј 27:55, 56; Марко 15:40). Из тога произлази да су њени синови, за које сазнајемо да су се звали Јаков и Јован, били Исусови блиски рођаци. Исус је ту двојицу браће, који су иначе били рибари, позвао да буду његови ученици (Матеј 4:21, 22).

Према предању, Клопа, то јест Алфеј, муж једне од жена споменутих у Јовану 19:25, био је брат Исусовог поочима Јосифа. Ако је ово предање засновано на чињеницама, онда је Алфејев син Јаков, још један од дванаесторице апостола, такође био Исусов рођак (Матеј 10:3).

У каквом су сродству били Исус и Јован Крститељ?

Да бисмо одговорили на ово питање, треба да знамо у каквом су сродству биле Јелисавета, мајка Јована Крститеља, и Марија, Исусова мајка. Што се тога тиче, постоје различите претпоставке. На пример, неки сматрају да је Јелисавета била Маријина тетка, док други мисле да јој је била нека друга рођака.

Према Луки 1:36, анђео је рекао Марији: „Ево, и твоја рођака Јелисавета зачела је сина у својој старости.“ Реч која је у овом стиху преведена са „рођака“ на изворном грчком језику има широко значење. The Interpreter’s Dictionary of the Bible каже да „ова реч има и сувише широко значење да би нам била од помоћи у прецизном одређивању њихове родбинске везе“. Надаље, The Catholic Encyclopedia каже: „Све што знамо о... Маријиним родитељима... потиче из апокрифних текстова.“

Према томе, пошто не знамо тачно у каквом су сродству биле Јелисавета и Марија, не можемо прецизно утврдити ни у каквом су сродству били Јован и Исус. Али можемо бити сигурни да су њих двојица у најмању руку били даљи рођаци.