Пређи на садржај

Пређи на садржај

Визије које су имали пророци

Визије које су имали пророци

Визије које су имали пророци

КОЛИКО ГОД дуго и пажљиво посматрали небо, нећете видети неко духовно биће. Колико год ослушкивали, нећете чути ниједно од њих. Па ипак, можете бити уверени да постоје. Свако од тих изузетно интелигентних и моћних створења има своје име и личност. Нека нам чине добро, док друга желе да нам науде. Сва она обраћају пажњу на нас.

Истинити Бог је такође духовно биће (Јован 4:24). Он има јединствено име по ком се разликује од многих лажних богова — зове се Јехова. (Видети фусноту за Постање 2:5 у преводу Др Лујо Бакотић.) Псалмиста је написао: „Велик [је] Јехова и достојан највеће хвале. Страх улива више од свих других богова. Јер су сви богови других народа безвредни, а Јехова је небеса начинио. Пред њим су слава и величанство, у његовом су светилишту моћ и лепота“ (Псалам 96:4-6).

Истинити Бог у визијама

Из Библије сазнајемо да „ниједан човек никада није видео Бога“ (Јован 1:18). Божја појава и величанство су ван наше моћи поимања, исто као боје особи слепој од рођења. Али, као што вешт учитељ објашњава ученицима сложене појмове користећи изразе који су им разумљиви, тако и Бог у својој Речи, Библији, описује оно што је невидљиво помоћу онога што можемо видети. Путем надахнутих визија које је у прошлости давао својим верним слугама, Јехова нам помаже да дочарамо себи небеско подручје и разумемо каква веза постоји између нас и оних који тамо пребивају.

Примера ради, у визији датој пророку Језекиљу, Јеховина слава је представљена помоћу ватре, блиставе светлости, сафира и дуге. У другој визији, апостол Јован је видео Јехову на престолу и описао га овим речима: „Изгледао је попут камена јасписа и драгог камена црвене боје“, а затим је додао: „Око престола је била дуга слична смарагду.“ Из оваквих описа сазнајемо да Јеховино присуство одише јединственом, задивљујућом лепотом, пријатношћу и спокојством (Откривење 4:2, 3; Језекиљ 1:26-28).

Пророк Данило је такође имао визију у којој је видео Јехову и „десет хиљада по десет хиљада [анђеоских створења]“ која су стајала пред њим (Данило 7:10). То мора да је био призор који оставља без даха! Појава једног анђела, чак и у визији, испунила би нас страхопоштовањем — а како је тек изгледало видети десетине хиљада савршених анђеоских створења!

У Библији се око 300 пута спомињу анђели различитог положаја, међу којима су серафими и херувими. И грчка и хебрејска реч која је у Библији преведена као „анђео“ значи „гласник“. Према томе, анђели могу да комуницирају једни с другима, а у прошлости су комуницирали и с људима. То нису душе умрлих особа које су некад живеле на земљи. Јехова је ова духовна бића створио давно пре људи (Јов 38:4-7).

У Даниловој визији, мноштва анђела су се окупила да би присуствовала једном значајном догађају. Данило је видео да „неко као син човечји“ приступа Јеховином престолу да би му била предата „власт, част и краљевство, да му служе сви народи, племена и језици“ (Данило 7:13, 14). Тај „син човечји“, који има важну улогу у духовном подручју, јесте ускрснули Исус Христ, коме је дата власт над целом земљом. Његова владавина ће ускоро заменити све људске власти и отклонити болест, тугу, тлачење, сиромаштво, па чак и смрт (Данило 2:44).

Устоличење Исуса за небеског краља сигурно је донело неизмерну радост мноштву верних анђела који желе људима најбоље. Нажалост, нису сва духовна бића попут њих.

Божји и људски непријатељи

На самом почетку људске историје, у једном од анђела се јавила снажна жеља да буде обожаван па се побунио против Јехове и тако постао Сатана, што значи „противник“. Сатана је највеће оличење зла и с мржњом се противи Јехови, који је оличење љубави. Сатани су се у побуни придружили још неки анђели, које Библија назива демонима. Попут Сатане, и демони су постали окрутни непријатељи човечанства. Недаће које погађају људе, као што су неправда, болест, сиромаштво и ратови, највећим делом су последица њиховог утицаја.

Премда у многим хришћанским црквама данас није популарно говорити о Сатани, библијска књига о Јову разоткрива личност и мотиве тог бунтовног анђела. У њој се каже: „Дошао је дан који је био одређен да синови Јехове, истинитог Бога, стану пред њега, а међу њих је дошао и Сатана.“ У дијалогу који је уследио, Сатана је дрско тврдио да Јов служи Богу само због онога што добија за узврат. Настојећи да докаже своју оптужбу, нанео је велике патње Јову. Најпре је побио његову стоку и све десеторо деце, а затим је ударио Јова болним чиревима који су му прекрили цело тело. Међутим, сви Сатанини напади су били безуспешни (Јов 1:6-19; 2:7).

Јехова има добре разлоге због којих тако дуго допушта да Сатана постоји, али то неће трајати у недоглед. Ђаво ће ускоро бити уништен. У том правцу су већ предузети први кораци који су описани у библијској књизи Откривење, из које сазнајемо за још један важан догађај у духовном подручју, догађај који никада не бисмо могли да видимо. Ту читамо: „На небу је избио рат: Михаило [ускрснули Исус Христ] и његови анђели борили су се са змајем [Сатаном]. А борио се и змај и његови анђели, али није победио. И за њих више није било места на небу. И био је збачен велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет. Био је збачен на земљу, а с њим су били збачени и његови анђели“ (Откривење 12:7-9).

Запазите да се овде каже да Сатана „заводи цео свет“. Он то чини тако што подупире лажна учења, настојећи да одврати људе од Јехове и његове Речи. Једна од тих лажи је да сви који умру прелазе у духовно подручје. Ово веровање се јавља у много различитих видова. Примера ради, у Африци и Азији многи верују да људи након смрти прелазе у духовни свет настањен њиховим прецима. Учења о чистилишту и паклу такође се темеље на веровању да човек наставља да живи после смрти.

Да ли после смрти следи живот на небу?

Међутим, шта је са распрострањеним веровањем које су прихватили милиони у свету, наиме да сви добри људи иду на небо? Истина је да неки добри људи одлазе тамо, али њихов број је мали у поређењу с милијардама које су живеле и умрле. Библија открива да ће 144 000 људи бити „откупљени са земље“ и да ће служити као ’свештеници и краљеви над земљом‘ (Откривење 5:9, 10; 14:1, 3). Они ће заједно са Сином човечјим, Исусом Христом, сачињавати небеску власт, Божје Краљевство. Под влашћу тог Краљевства биће уништени Сатана и његови демони, а земља ће бити претворена у рај. У будућности ће већина оних који су умрли бити враћена у живот и пружиће им се прилика да вечно живе у Рају на земљи (Лука 23:43).

Као што смо видели, у духовном подручју пребивају мноштва невидљивих бића. Најузвишенији међу њима је Јехова Бог, Створитељ целокупног живота. Њему верно служе милиони анђела. Други анђели, које предводи Сатана, побунили су се против Јехове и циљ им је да одврате људе од Бога. Поред тога, један мањи број људи је „откупљен“, то јест изабран са земље да добије посебне одговорности на небу. Имајући све ово на уму, осмотримо сада коме се у духовном подручју можемо обратити и како то треба да чинимо.