Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Ко су били маги који су посетили малог Исуса?

▪ Према извештају о Исусовом рођењу у Јеванђељу по Матеју, посетиоци „са истока“ који су видели звезду новорођеног краља донели су поклоне малом Исусу. У изворном грчком тексту се за те посетиоце користи израз магои, то јест „маги“ (Матеј 2:1Бакотић). Шта знамо о њима?

Најстарији поуздан извор информација о магима јесте грчки историчар Херодот, који је живео у петом веку пре наше ере. Он је забележио да су маги припадали персијској свештеничкој класи која је била посебно вична астрологији, тумачењу снова и скидању чини. Персијска религија у његово време била је зороастризам. Стога су маги о којима је говорио вероватно били зороастријски свештеници. „У ширем смислу“, наводи The International Standard Bible Encyclopedia, „магос је у хеленистичком свету била особа с натприродним знањем и моћима, а понекад и човек који се бавио магијом.“

Неки ранохришћански писци, као што су Јустин Мученик, Ориген и Тертулијан, маге који су посетили Исуса назвали су астролозима. На пример, Тертулијан је у својој књизи О идолопоклонству написао: „Знамо да су магија и астрологија тесно повезане. Дакле, тумачи звезда су били први... који су [Исусу] донели ’поклоне‘.“ У складу са овим разумевањем, многи библијски преводи израз магои преносе као „астролози“.

Зашто је Матеј речи из Захаријине књиге приписао пророку Јеремији?

Одломак о ком је реч налази се у Матеју 27:9, 10, где писац јеванђеља говори о новцу који је дат Јуди Искариотском да би издао Исуса. У тим стиховима стоји: „Тада се испунило оно што је било речено преко пророка Јеремије: ’И узели су тридесет сребрника, цену за процењеног... и дали су их за грнчареву њиву.‘“ Пророчанство о 30 сребрника није записано у Јеремијиној, већ у Захаријиној књизи (Захарија 11:12, 13).

Изгледа да је Јеремијина, а не Исаијина књига понекад стављана на прво место у групи књига које се називају „Пророци“ (Матеј 22:40). Дакле, када је Матеј поменуо Јеремију, он је указао на читав један део Светог писма који је носио назив по првој књизи. У том делу налазила се и књига пророка Захарије.

На сличан начин је Исус назвао „Псалмима“ неколико библијских књига познатих као „Списи“. Тако је, рекавши да треба да се испуни све што је о њему записано „у Мојсијевом закону, у Пророцима и у Псалмима“, у ствари указао на пророчанства из читавог хебрејског дела Светог писма (Лука 24:44).