Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је еденски врт заиста постојао?

Да ли је еденски врт заиста постојао?

Да ли је еденски врт заиста постојао?

ДА ЛИ сте чули за причу о Адаму и Еви који су живели у еденском врту? Она је позната људима широм света. Да ли бисте желели да је прочитате? Записана је у Постанку 1:26–3:24. Овако гласи у главним цртама:

Јехова Бог a је начинио човека од праха, дао му име Адам и сместио га у врт у подручју званом Еден. Сам Бог је уредио тај врт. Учинио је да га натапају реке и да никну многа лепа и родна дрвета. Усред врта налазило се ’дрво спознања добра и зла‘. Бог је забранио људима да једу с тог дрвета, упозоривши их да би непослушност водила до смрти. Касније је Јехова створио Адаму помоћницу — жену Еву — начинивши је од његовог ребра. Бог им је дао задатак да брину о врту и заповедио им да имају потомство и напуне земљу.

Када је Ева једном била сама, обратила јој се змија и наговорила је да проба забрањени плод, тврдећи да ју је Бог слагао и да јој ускраћује нешто добро, захваљујући чему би постала као Бог. Ева није одолела искушењу и убрала је забрањени плод. Касније јој се Адам придружио у кршењу Божје заповести. Јехова је потом изрекао казну за Адама, Еву и змију. Након што су људи избачени из рајског врта, анђели су чували улаз.

Раније су научници, интелектуалци и историчари догађаје из библијске књиге Постанак углавном представљали као истините и историјске. Данас је популарнији скептицизам. Али зашто је извештај о Адаму, Еви и еденском врту доведен у питање? Осмотримо четири уобичајене сумње.

1. Да ли је еденски врт био стварно место?

Зашто постоји та сумња? Вероватно је филозофија одиграла своју улогу у томе. Вековима су теолози нагађали да Божји врт још увек постоји на неком месту. Међутим, црква је била под утицајем грчких филозофа као што су Платон и Аристотел, који су сматрали да ништа на земљи не може бити савршено. Савршенство постоји само на небу. Зато су теолози закључили да је првобитни рај морао бити ближе небу. b Неки су говорили да се врт налазио на врху изразито високе планине која се издизала изнад граница искварене планете; други су пак тврдили да се налазио на Северном или Јужном полу, а неки да је био на Месецу или у његовој близини. Није чудо што је читава представа о Едену постала обавијена велом фантазије. Тврдњу да се Еден налазио на одређеној географској локацији неки данашњи изучаваоци одбацују као неосновану, сматрајући да такво место никада није постојало.

Међутим, Библија сасвим другачије описује тај врт. Из Постанка 2:8-14 сазнајемо више детаља о њему. Налазио се у источном делу подручја званог Еден. Натапала га је река која се делила у четири мање реке. Свака је наведена по имену и кратко се описује њихов ток. Ти детаљи су дуго изазивали знатижељу изучавалаца, од којих су многи дубље истраживали овај део Библије како би пронашли трагове који би их одвели до места где се налазио древни врт. Међутим, дошли су до бројних противречних закључака. Да ли то значи да је опис физичких карактеристика Едена, његовог врта и река лажан или измишљен?

Размислите о следећем: Догађаји из еденског врта одиграли су се пре неких 6 000 година. Касније их је очигледно записао Мојсије, вероватно на темељу усмених предања или чак неких древних записа. Ипак, Мојсије је забележио те догађаје око 2 500 година касније. Еден је тада већ био древна историја. Да ли је онда могуће да су природни оријентири попут река променили свој ток кроз више десетина векова? Земљина кора је стално у покрету. Регион на ком се претпоставља да се налазио Еден јесте трусно подручје на ком се до сада догодило 17 посто најснажнијих светских потреса. У таквим подручјима промене су правило а не изузетак. Штавише, потоп Нојевих дана вероватно је променио Земљин рељеф на начине које данас не можемо ни претпоставити. c

Међутим, неке чињенице су нам познате. Извештај из Постанка говори о врту као о стварном месту. Две од четири поменуте реке — Еуфрат и Тигар, то јест Хидекел — и данас постоје, а неки од њихових извора су међусобно веома близу. Извештај чак наводи имена земаља кроз које су реке текле и природна богатства по којима је то подручје било познато. За древне Израелце, који су први читали тај запис, то су биле корисне информације.

Да ли легенде и бајке обично тако звуче? Или изостављају детаље који би се могли лако проверити или порећи? Оне најчешће почињу речима: „Некада давно у једној далекој земљи.“ Међутим, историја настоји да изнесе важне информације, као што је случај са извештајем о Едену.

2. Да ли је Бог заиста створио Адама од праха а Еву од Адамовог ребра?

Савремена наука потврђује да је људско тело сачињено од различитих елемената — као што су водоник, кисеоник и угљеник — који се такође налазе у Земљиној кори. Али како је од тих елемената настао живи организам?

Многи научници заступају теорију да је живот настао сам од себе, почевши од врло простих животних облика који су постепено, током милиона година, постајали све сложенији. Међутим, израз „прости“ може навести на погрешан закључак, јер су сва жива створења — чак и микроскопски једноћелијски организми — изузетно сложена. Не постоји доказ да је било који животни облик настао случајно, нити да ће то икад бити могуће. Напротив, сва жива бића у себи носе необорив доказ да их је створила интелигенција далеко већа од људске d (Римљанима 1:20).

Можете ли замислити да бисте након слушања величанствене симфоније, посматрања прелепе слике или дивљења техничком остварењу тврдили да та дела немају свог творца? То је просто незамисливо! Али таква ремек-дела нису ни близу људском телу по сложености, лепоти и генијалности с којом је створено. Како бисмо онда могли замислити да не постоји Створитељ? Осим тога, извештај из Постанка говори да су од свих живих бића на земљи само људи створени по Божјој слици (Постанак 1:26). Сходно томе, само људи могу да одражавају Божју креативност, стварајући импресивна музичка и уметничка дела и техничка достигнућа. Да ли онда треба да нас чуди то што је Бог неупоредиво креативнији од нас?

Када је реч о томе да је жена створена од човековог ребра, да ли је то заиста могуће? e Бог је то могао учинити и на другачији начин, али овако постоји једна лепа симболика. Он је желео да човек и жена ступе у брак и формирају блиску везу, као да су „једно тело“ (Постанак 2:24). Зар није начин на који се мушкарац и жена допуњују, стварајући чврсту и узајамно корисну везу, снажан доказ да је наш Створитељ мудар и пун љубави?

Надаље, данашњи генетичари признају да сви људи потичу од једног мушкарца и једне жене. Да ли заиста имамо разлога да кажемо да је извештај из Постанка нереалан?

3. Дрво спознања и дрво живота звуче као део легенде.

Заправо, извештај из Постанка не каже да је ово дрвеће имало неке посебне или натприродне моћи. То је било обично дрвеће ком је Јехова дао симболично значење.

Зар људи понекад не чине то исто? На пример, судија може присутне у судници упозорити на прекршај непоштовања суда. Тиме он не штити саму судницу, њен намештај и зидове, већ правосудни систем који суд представља. Бројни владари су такође користили скиптар и круну као симболе своје суверене власти.

Према томе, шта су ова два дрвета симболизовала? Појавиле су се многе компликоване теорије. Прави одговор, премда је једноставан, има дубоко значење. Дрво спознања добра и зла представљало је Божје искључиво право да одреди шта је добро а шта зло (Јеремија 10:23). Није чудо што се крађа с тог дрвета сматрала злочином! С друге стране, дрво живота је представљало дар који само Бог може дати — вечни живот (Римљанима 6:23).

4. Змија која говори подсећа на лик из бајке.

Истина, овај део извештаја из Постанка може бити збуњујућ, посебно ако не узмемо у обзир остатак Библије. Међутим, Свето писмо постепено разјашњава ту мистерију.

Ко или шта је проузроковало да змија наизглед говори? Древни Израелци знали су за неке чиниоце који су им помогли да разумеју улогу змије. На пример, знали су да животиње не могу говорити, али да духовна бића могу проузроковати да делује као да говоре. Мојсије је такође записао извештај о Валаму у ком се говори о томе да је Бог послао анђела који је учинио да Валамова магарица прича попут човека (Бројеви 22:26-31; 2. Петрова 2:15, 16).

Могу ли друга духовна бића, укључујући и Божје непријатеље, чинити чуда? Мојсије је видео како су египатски свештеници који су се бавили магијом поновили нека Божја чуда, на пример претварање штапа у змију. Моћ да се изведу таква чуда може потицати само од Божјих непријатеља из духовног подручја (Излазак 7:8-12).

По свему судећи, Мојсије је под Божјим надахнућем написао и књигу о Јову. Из ње сазнајемо доста тога о Божјем главном непријатељу Сатани, који је лажно оптужио све Јеховине слуге да му неће остати верне (Јов 1:6-11; 2:4, 5). Да ли су стога древни Израелци разумели да је у Едену Сатана навео Еву да буде неверна Богу тако што је искористио змију, учинивши да изгледа као да говори? Сасвим је могуће.

Да ли се Сатана крио иза змије? Исус је касније указао на њега као на ’лажова и оца лажи‘ (Јован 8:44). „Отац лажи“ мора бити онај ко је изговорио прву лаж, зар не? Прва изговорена лаж биле су речи које је змија упутила Еви. Насупрот Божјем упозорењу да ће узимање забрањеног плода значити смрт, змија је рекла: „Сигурно нећете умрети“ (Постанак 3:4). Јасно је да је Исус знао да се Сатана послужио змијом. У Откривењу, које је Исус дао апостолу Јовану, пружа се коначни доказ, будући да се Сатана назива ’празмијом‘ (Откривење 1:1; 12:9).

Да ли је заиста нереално веровати да је моћна духовна особа искористила змију и учинила да изгледа као да говори? Чак и људи, који нису ни приближно толико моћни као духовна створења, могу бити трбухозборци и произвести уверљиве специјалне ефекте.

Најуверљивији доказ

Зар се не бисте сложили да сумња у извештај из Постанка нема много основе? С друге стране, постоје снажни докази да је он део стварне историје.

На пример, за Исуса Христа се каже да је „верни и истинити сведок“ (Откривење 3:14). Као савршен човек, никада није лагао, нити је на било који начин извртао истину. Поред тога, рекао је да је постојао много пре свог доласка на земљу — заправо, он је живео код свог Оца, Јехове, „пре него што је свет постао“ (Јован 17:5). Дакле, постојао је пре него што је започео живот на земљи. Како је овај најпоузданији сведок потврдио извештај о Едену?

Исус је говорио о Адаму и Еви као о стварним особама. Указао је на њихов брак када је објашњавао Јеховино мерило о моногамији (Матеј 19:3-6). Ако они никада нису постојали и ако је врт у ком су живели само легенда, онда је Исус или био преварен или је лагао. Ни једно ни друго није могуће! Исус је био на небу и посматрао како се одиграва трагедија у врту. Постоји ли уверљивији доказ?

У ствари, сумња у извештај из Постанка поткопава веру у Исуса. Такође спречава људе да разумеју неке од најважнијих библијских тема и прихвате њена најутешнија обећања. Осмотримо зашто то можемо рећи.

[Фусноте]

a Према Библији, Јехова је Божје лично име.

b Ово гледиште није библијско. Библија научава да су сва Божја дела савршена, а да исквареност потиче из сасвим другог извора (Поновљени закони 32:4, 5). Када је Јехова довршио стварање на земљи, рекао је да је све што је начинио „веома добро“ (Постанак 1:31).

c Потоп који је Бог проузроковао очигледно је уклонио сваки траг еденског врта. Из Језекиља 31:18 сазнајемо да у седмом веку пре наше ере „еденско дрвеће“ већ одавно није постојало. Стога су сви они који су касније трагали за еденским вртом, надајући се да још увек постоји, били на погрешном путу.

d Видети брошуру Порекло живота — пет питања која заслужују одговор, коју су издали Јеховини сведоци.

e Занимљиво је да је савремена медицина открила да ребро има необичну способност регенерације. За разлику од других костију, оно поново може израсти ако је танки везивни омотач остао неоштећен.