Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Поучимо своју децу

Да ли си се икада осећао одбачено?

Да ли си се икада осећао одбачено?

НЕКО се може осећати одбачено када га други не прихватају у своје друштво. То се може десити зато што има другачију боју коже или је друге националности, или зато што другачије говори или се понаша. Да ли се ти некада осећаш одбачено? *

Поразговарајмо сада о једном човеку који се тако осећао. Он се звао Мефивостеј. Хајде да га мало боље упознамо и сазнамо зашто је имао таква осећања. Ако си се икада осећао одбачено, можеш много тога да научиш од њега.

Мефивостеј је био син Јонатана, Давидовог драгог пријатеља. Пре него што је Јонатан погинуо у рату, рекао је Давиду: ’Буди добар према мојој деци.‘ Давид је постао краљ. Годинама касније сетио се Јонатанових речи, а Мефивостеј је био још увек жив. Он је као мали дечак доживео страшну несрећу због које је до краја живота јако тешко ходао. Да ли разумеш зашто се осећао одбачено?

Давид је желео да буде добар према Јонатановом сину. Зато се побринуо да Мефивостеј живи близу њега у Јерусалиму и да увек једе за његовим столом. Мефивостеј је за слугу добио човека који се звао Сива, заједно са његовим синовима и слугама. Давид је заиста исказао част Јонатановом сину! Да ли знаш шта се затим догодило?

 Давид је имао невоље у свом дому. Авесалом, један од његових синова, окренуо се против њега и хтео да постане краљ. Давид је морао да бежи како би спасао живот. С њим су пошли многи његови пријатељи који су знали да он има право да буде краљ. И Мефивостеј је то желео, али није могао јер је тешко ходао.

Онда је Сива рекао Давиду да је Мефивостеј остао јер је хтео да постане краљ. Давид је поверовао у ту лаж! Зато је Сиви дао Мефивостејево имање. Ускоро је Давид победио у рату против Авесалома и вратио се у Јерусалим. Тада је чуо и Мефивостејеву страну приче. Одлучио је да Мефивостеј и Сива поделе имање. Шта мислиш, шта је Мефивостеј учинио?

Он се није жалио да је Давидова одлука неправедна. Знао је да је краљу потребан мир да би добро могао да извршава своју дужност. Зато је рекао да Сива може да задржи цело имање. Мефивостеју је било најважније да се Давид, Јеховин слуга, вратио у Јерусалим као краљ.

Мефивостеј је много пропатио. Често се осећао одбачено. Али Јехова га је волео и бринуо је о њему. Шта можемо научити из тога?— Чак и када поступамо исправно, неки могу говорити лажи о нама. Исус је рекао: „Ако вас свет мрзи, знајте да је мене мрзео пре вас.“ Људи су чак убили Исуса! Можемо бити сигурни да ће нас, ако исправно поступамо, волети истинити Бог, Јехова, и његов Син, Исус.

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.