Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто је Бог Израелцима у пустињи дао препелице као храну?

Након што су Израелци изашли из Египта, Бог им је два пута дао да једу меса у изобиљу пославши им препелице (Излазак 16:13; Бројеви 11:31).

Препелице су мале птице, дуге око 18 центиметара и тешке око 100 грама. Оне полажу јаја и подижу младе широм западне Азије и Европе. Будући да су птице селице, зиму проводе у северној Африци и Арабији. Током годишње сеобе, огромна јата прелећу источну обалу Средоземног мора и Синајско полуострво.

Према делу The New Westminster Dictionary of the Bible, препелице су „брзи и добри летачи који користе повољан ветар. Али, уколико ветар промени правац или их исцрпи дуго путовање, дешава се да читаво велико јато падне на земљу, где потом непомично лежи“. Пре него што наставе свој пут, птице морају да се одморе дан или два и за то време су лак плен за ловце. Почетком 20. века, Египат је годишње извозио преко три милиона препелица за исхрану.

Израелци су оба пута јели препелице у пролеће. Иако оне у то време свакако лете преко подручја Синаја, Јехова Бог је „подигао ветар“ који их је нанео у израелски логор (Бројеви 11:31).

На шта се односи „Празник посвећења“ поменут у Јовану 10:22?

Бог је заповедио Јеврејима да прослављају три празника током године — у рано пролеће Празник бесквасних хлебова, крајем пролећа Педесетницу и у јесен Празник бербе. Међутим, празник о коме се говори у Јовану 10:22 одржавао се зими, у знак сећања на поновно посвећење Јеховиног храма 165. пре н. е. Трајао је осам дана а почињао 25. дана месеца кислева, мало пре краткодневице. Због чега је уведен тај празник?

Пошто је сиријски селеукидски краљ Антиох IV (Епифан) настојао да искорени религију и обичаје јеврејског народа, он је 168. пре н. е. подигао пагански олтар на олтару у Јеховином храму у Јерусалиму. На њему је принео жртву грчком богу Зевсу.

Тај инцидент је био повод за макабејски устанак. Јеврејски вођа Јуда Макабејац је поразио селеукидску војску и повратио власт над Јерусалимом, након чега је уништио оскрнављени олтар и изградио нови на истом месту. Тачно три године након што је олтар обешчашћен, Јуда је посветио Јехови очишћени храм. Тај „Празник посвећења“ (хебрејски: ханука), Јевреји још увек прослављају у децембру. Данас је он познат као Ханука.

[Слика на 14. страни]

Приказ Јуде Макабејца, Лион, 1553.

[Извор слике на 14. страни]

From the book Wood’s Bible Animals. 1876