Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је Армагедон?

Шта је Армагедон?

Питања читалаца

Шта је Армагедон?

▪ Многима реч „Армагедон“ у мисли дозива призоре масовног уништења — нуклеарног рата, разорних природних катастрофа или чак „еколошког Армагедона“ изазваног глобалним загревањем. Када се користи у Библији, ова реч не указује ни на шта од тога. Шта је онда Армагедон у библијском смислу?

Израз „Армагедон“, то јест „Хар-Магедон“, појављује се у библијској књизи Откривење. Односи се на посебан рат, „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“, у којем ће ’краљеви целог света‘ бити сакупљени за коначну битку против Бога. На тај рат такође се указује у многим другим библијским стиховима (Откривење 16:14-16; Језекиљ 38:22, 23; Јоило 3:12-14; Лука 21:34, 35; 2. Петрова 3:11, 12).

Како ће се он одвијати? У Откривењу се симболичним језиком каже: ’Краљеви земаљски и њихове војске сакупили су се да воде рат с оним који седи на коњу и с његовом војском.‘ ’Онај који седи на коњу‘ је Божји Син, Исус Христ, кога је Бог поставио да води легије анђеоских ратника у победу над Божјим непријатељима (Откривење 19:11-16, 19-21). У Јеремији 25:33 открива се колики ће бити обим уништења безбожних људи: „Тог дана они које Јехова побије лежаће од једног краја земље до другог.“

Зашто је Армагедон неопходан? Народи упорно одбијају да признају Божје право да влада јер сматрају да могу да владају сами (Псалам 24:1). Њихов бунт је описан у Псалму 2:2: „Краљеви се земаљски подижу и владари као један устају против Јехове и против његовог помазаника.“

Заправо, ови побуњеници су попут тврдоглавих уљеза који не само што присвајају туђ посед већ са њим поступају неодговорно и уништавају га. Људи данас уништавају земљу и загађују животну средину. Божја Реч је прорекла ову жалосну ситуацију речима: „Народи су се разбеснели и дошао је [Божји] гнев.“ Бог ће зато ’уништити оне који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18). Армагедон је средство путем којег ће Бог решити питање ко има право да влада над читавим човечанством (Псалам 83:18).

Када ће се Армагедон одиграти? Божји Син Исус Христ је јасно рекао: „О том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Матеј 24:36). Међутим, тај Краљ-Ратник је говорећи о Армагедону дао и ово упозорење: „Ево, долазим као лопов! Срећан је онај ко бди“ (Откривење 16:15). Стога, овај свеопшти рат је повезан са Христовом присутношћу која је, према библијским пророчанствима, већ почела.

У Армагедону ће бити уништени само непоправљиво зли, а „велико мноштво“ људи ће преживети (Откривење 7:9-14). Они ће бити сведоци испуњења следећих речи: „Још мало, и злога више неће бити; погледаћеш на место његово, а њега неће бити. А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11).

[Истакнути текст на 10. страни]

„Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“