Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Свет, свет, свет је Јехова“

„Свет, свет, свет је Јехова“

Приближимо се Богу

„Свет, свет, свет је Јехова“

КАДА бисте морали да изаберете једну реч којом се може описати Јехова Бог — његова суштина или природа — која би то реч била? У осмом веку пре н. е., пророк Исаија је добио визију у којој је чуо духовна створења како величају Јехову користећи реч која описује суштинску одлику самог његовог бића — светост. Оно што је Исаија видео и чуо требало би да нас испуни страхопоштовањем и да нас приближи Јехови. Док будемо разматрали речи из Исаије 6:1-3, замислите да сте на месту тог пророка.

Шта Исаија види? „Видео сам Јехову како седи на високом и узвишеном престолу“, записао је он (стих 1). Исаија заправо не види Свевишњег Господа Јехову. Дословне очи не могу завирити у духовно подручје. Библија јасно каже: „Ниједан човек никада није видео Бога“ (Јован 1:18). Исаија је у ствари имао визију. a Ипак, визија је веома сликовита — толико стварна да је Исаија дубоко импресиониран и реагује као да је видео Јехову лично.

Оно што Исаија затим посматра врло вероватно ниједном другом човеку није било дато да види у визији. Он пише: „Изнад [Јехове] су стајали серафими. Сваки је имао шест крила. Са два је покривао своје лице, са два је покривао своје ноге, а са два је летео“ (стих 2). Серафими су анђели који имају веома висок положај. Исаија је једини писац Библије који их спомиње. Они стоје, увек спремни да ураде оно што је потребно како би извршили Божју вољу. Покривају своје лице и ноге, чиме показују дужно поштовање према Јехови у чијем присуству имају част да служе.

Исаија није импресиониран само оним што види већ и оним што чује. Серафими чине небески хор док удружују своје гласове у песми. Исаија бележи: „Говорили су један другом: ’Свет, свет, свет је Јехова над војскама!‘“ (стих 3). Хебрејска реч преведена као „свет“ преноси мисао о чистоћи у сваком погледу. Такође укључује „мисао о потпуном одсуству греха и о одвојености од онога што је грешно“. Док по свему судећи непрекидно наизменично певају, серафими понављају реч „свет“ три пута, чиме истичу да је Јехова свет у најпотпунијем смислу (Откривење 4:8). Стога, светост је јединствена одлика његове природе. Јехова је без мане и чист је у највећој могућој мери.

Сазнање да је Јехова свет требало би да нас подстакне да му се још више приближимо. Зашто? За разлику од људских владара који могу бити корумпирани и окрутни, код Јехове нема ни најмањег трага грешности. Његова светост нам дакле гарантује да ће увек бити идеалан Отац, праведан Владар и непристран Судија. Имамо много разлога да будемо уверени да нас Бог, који је само оличење светости, никада неће разочарати.

Предлог за читање Библије у децембру:

Исаија 1–23

[Фуснота]

a Једна библијска енциклопедија објашњава: „Уколико је особа у будном стању добила визију од Бога, највероватније је била свесна док су се у њеном уму стварале слике. Касније је могла да се сети визије и опише је или забележи својим речима“ (Insight on the Scriptures; издали Јеховини сведоци).

[Истакнути текст на 26. страни]

Сазнање да је Јехова свет требало би да нас подстакне да му се приближимо