Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија мења животе

Библија мења животе

Библија мења животе

КАКО је девојка са трагичним детињством пронашла прави смисао живота? Шта је подстакло насилног побуњеника да постане мирољубиви верник који проповеда другима? Одговоре ћете наћи у следећим животним причама.

„Очајнички сам тражила љубав и срдачност“ — ИНА ЛЕЖЊИНА

ГОДИНА РОЂЕЊА: 1981.

ЗЕМЉА РОЂЕЊА: РУСИЈА

У ПРОШЛОСТИ: ТРАГИЧНО ДЕТИЊСТВО

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА: Родила сам се глува, као дете глувих родитеља. До своје шесте године имала сам лепо детињство. А онда су се родитељи развели. Иако сам била мала, то ме је снажно погодило јер сам разумела шта значи развод. Након тога, отац и старији брат су остали у Троицку, а мама се са мном преселила у Чељабинск. Касније се поново удала. Мој очух је био алкохоличар и често је тукао мајку и мене.

Мој вољени старији брат се удавио 1993. Та несрећа је била велики шок за породицу. Мајка је почела да пије и да ме малтретира заједно с очухом. Тада је започела моја потрага за бољим животом. Очајнички сам тражила љубав и срдачност. У жељи да пронађем утеху, ишла сам у разне цркве, али потрага је била безуспешна.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ: Када сам имала 13 година, школска другарица која је била Јеховин сведок испричала ми је неке библијске приче. Уживала сам док сам се упознавала с библијским личностима као што су Ноје и Јов, који су служили Богу упркос тешким околностима. Ускоро сам почела да проучавам Библију са Сведоцима и посећујем њихове састанке.

Проучавање Библије ми је отворило очи и разумела сам многе прелепе истине. Дирнуло ме је када сам сазнала да Бог има име (Псалам 83:18). На мене је оставило утисак то колико је тачно Библија прорекла стање у свету „у последњим данима“ (2. Тимотеју 3:1-5). Била сам одушевљена надом у ускрсење. Замислите само — поново ћу видети свог брата! (Јован 5:28, 29).

Међутим, нису сви били радосни као ја. Мајка и очух су били непријатељски расположени према Јеховиним сведоцима. Вршили су на мене притисак како бих престала да проучавам Библију. Али ја сам волела оно што сам учила и нисам имала намеру да престанем.

Није било лако изаћи на крај с противљењем породице. Још један ударац је био када се мој млађи брат, који је са мном ишао на састанке Јеховиних сведока, такође удавио. Ипак, Сведоци су увек били уз мене. Међу њима сам пронашла љубав и срдачност за којима сам чезнула целог живота. Знала сам да то мора бити права религија. Године 1996, крстила сам се као Јеховин сведок.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО: Већ шест година сам у браку с дивним човеком по имену Дмитриј. Заједно служимо у подружници Јеховиних сведока у Санкт Петербургу. С временом, став родитеља према мојим веровањима постао је блажи.

Веома сам захвална што познајем Јехову! Због тога што му служим, мој живот сада има прави смисао.

„Мучила су ме многа питања“ — РАУДЕЛ РОДРИГЕЗ РОДРИГЕЗ

ГОДИНА РОЂЕЊА: 1959.

ЗЕМЉА РОЂЕЊА: КУБА

У ПРОШЛОСТИ: ПОБУЊЕНИК ПРОТИВ РЕЖИМА

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА: Рођен сам у Хавани, на Куби, и одрастао сам у сиромашном крају у ком су уличне туче биле уобичајене. С временом сам почео да се занимам за џудо и друге борилачке спортове.

Био сам добар ђак па су ме родитељи подстицали да упишем факултет. Као студент, имао сам мишљење да политички систем моје земље мора да се промени. Одлучио сам да се побуним. Колега и ја смо напали полицајца с намером да му узмемо оружје. У том сукобу полицајац је задобио озбиљне повреде главе. Нас двојица смо ухапшени због тог напада и осуђени на смрт стрељањем. Имао сам свега 20 година, а чекала ме је смрт!

Сам у својој ћелији, вежбао сам како ћу се понашати пред стрељачким водом. Нисам желео да покажем страх. У исто време, мучила су ме многа питања, као на пример: ’Зашто има толико неправде у свету? Да ли је овај живот све што имамо?‘

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ: Наша смртна казна је касније преиначена у пресуду од 30 година затвора. У то време сам срео неке Јеховине сведоке, који су били у затвору због својих верских убеђења. На мене је оставило утисак њихово храбро али мирољубиво понашање. Иако неправедно затворени, нису били љути нити огорчени.

Од Сведока сам сазнао да Бог има намеру за човечанство. Из Библије су ми показали да ће он претворити нашу планету у рај у коме неће бити криминала и неправде. Такође су ми објаснили да ће земља бити пуна добрих људи који ће имати прилику да живе вечно у савршеним условима (Псалам 37:29).

Свиђало ми се оно што сам учио од Сведока, али моја личност је била далеко од онога што сам видео код њих. Сматрао сам да је за мене немогуће да будем политички неутралан и да такорећи ’окренем и други образ‘. Зато сам одлучио да са̂м читам Библију. Када сам завршио, увидео сам да су Јеховини сведоци једини који се понашају попут хришћана у првом веку.

Проучавајући Библију схватио сам да су неопходне драстичне промене у мом животу. На пример, требало је да се поправим у свом говору јер сам имао навику да псујем. Морао сам да оставим цигарете. Такође, није било прикладно да подржавам било какве политичке идеје. Било је тешко направити све те промене, али уз Јеховину помоћ постепено сам успео.

Најтеже ми је било да научим да контролишем своју нарав. Још увек се молим за самосавладавање да бих успео у томе. Увелико су ми помогли библијски стихови као што су Пословице 16:32, где пише: „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека, и ко влада собом, бољи је од онога ко је освојио град.“

Крстио сам се као Јеховин сведок 1991. у затвору, у бурету с водом. Следеће године, нас неколико затвореника пуштено је и послато у Шпанију јер смо тамо имали родбину. Чим сам стигао у Шпанију, почео сам да посећујем састанке Јеховиних сведока. Они су ме дочекали као да ме знају већ годинама и помогли су ми да почнем свој живот испочетка.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО: Срећан сам човек и служим Богу заједно са својом женом и нашим ћеркама. Имам част да проводим већи део свог времена помажући другима да упознају Библију. Понекад се присетим тог младића који је био близу смрти и захвалан сам за све што сада имам. Не само што сам жив већ имам и наду. Једва чекам обећани рај — време када ће правда владати и „смрти више неће бити“ (Откривење 21:3, 4).

[Истакнути текст на 19. страни]

„Дирнуло ме је када сам сазнала да Бог има име“

[Слика на 20. страни]

Мој муж и ја с радошћу разговарамо с глувима користећи публикације на знаковном језику